2 Kasım 2011 Çarşamba

BEBEK MASAJI VE ÖNEMİ

Bebek masajının önemi

 Bebek masajı, pratik yaparak ve teorik bilgilerle giderek gelişir ve bebeğinizi daha iyi anlayıp, tanımanıza yardımcı olur. Anne karnında uzun süre sıvı bir ortamda kalan bebeklerin, yaşamlarının ilk aylarında yaşadıkları yeni ortama alışmaları için kaslarının esnemesi ve hareketlerinin koordine olması gerekir. Bu gelişme döneminde masaj çok yararlı ve önemlidir. Çünkü masaj bebeğin;
• Kas koordinasyonunu geliştirir, esneklik sağlar,
• Fiziksel gelişimine yardımcı olur,
• Rahatlamasına ve uyumasına yardımcı olur,
• Hareketliliğini arttırır, bedensel etkinliklerine yardımcı olur,
• Kan dolaşımının, kalp atışlarının, solunumun ve sindiriminin düzenlenmesineyardımcı olur,
• Bağışıklık sistemini güçlendirir. Anne için ise bebeği okşamak, ona dokunmak, annelik hormonu diye bilinen, annenin sütünün artmasını ve rahatlamasını sağlayan ‘prolaktin hormonunun’ salgılanmasını artırır.

Masaj bebeğinizle aranızdaki duygusal bağı güçlendiren, onun tüm bedensel sistemleri üzerinde olumlu etkisi olan güçlü bir iletişim yoludur… Masaja hazırlık  Masaj boyunca bebeğinizin rahatını sağlamak için küçük bir ön hazırlık gereklidir. Yeni doğmuşbebeklerin herhangi bir şeye dikkatlerini yoğunlaştırabildikleri süre çok kısadır. Bu nedenle herhareketin bir iki kere tekrarlandığı 15 dakikalık bir masaj yeterlidir. 
Masajı her gün, bebeğin, tok,huzurlu ve masaja hazır olduğu bir saatte yapmaya çalışın. İstemediği zamanlarda ona zorla masaj yapmaya çalışmayın. Çünkü masaj yaparken amaç karşılıklı iletişim kurmak, rahatlamakve birlikte eğlenmektir. Bu nedenle dikkatinizi ellerinizde yoğunlaştırın ve gevşeyin. Masaj yaparak bebeğinize bilinçli olarak rahatlamayı öğretecek ve ona büyümedöneminde karşılaşacağı güçlükleri aşmada son derece yararlı olacak harika birhediye vermiş olacaksınız.
Dikkat etmeniz gereken noktalar:
*15 dakika süreyle rahatsız edilmeyeceğiniz bir ortamda ve rahat bir konumda olduğunuzdan emin olun.
*Rahat bir ortam yaratmak ve ikinizi de gevşetmek için hafif bir müzik çalın.
*Odanın ılık olmasına ve masaj süresince de böyle kalmasına özen gösterin.
* Bebeğinizi yatıracağınız yumuşak bir yüzey hazırlayın. Temiz bir altbezi ve yumuşak bir havlu masaj süresince gerekebileceğinden, masaj yaptığınız yerde bunları hazır bulundurmalısınız.
*Masajı banyo sonrası bebek çıplakken yapmak en doğrusudur, ancak, bunun yanı sıra size uygun olan başka bir zamanda da yapılabilir.
* Bebeğe masaj yapılırken çok fazla şeye gerek yoktur.

Johnson’s® baby Yağ gibi, yumuşak formüllü bir bebek yağı kullanılırsa, masaj sırasında sürtünme nedeniyle bebeğin narin cildi tahriş olmaz. Masajı uygulayan kişinin el hareketlerinin akıcı ve yumuşak olmasını sağlayan bebek yağı, masaj sırasında sürülmelidir.
* Eğer bebeğinizin cildi kuruysa Johnson’s® Baby Yağ masaj için en uygun üründür.
* Bunun yanı sıra Johnson’s® Baby Bedtime Losyon, ya da Johnson’s® Baby Ekstra Nemlendirici Krem gibi ürünler de cildi yumuşatmak için bebek yağı yerine kullanılabilir. Tahriş olmuş cilde kesinlikle yağ ya da losyon sürmeyin. Eğer kızarıklıklar belirirse, bu ürünleri kullanmayı kesin.
*Ellerinizin bebeğin cildi üzerinde kaymasını sağlayacak kadar yağ kullanın. Önce hafif dokunuşlarla başlayın ve daha sonra bebeğiniz masaja alıştıkça hafifçe bastırarak masaja devam edin.
*Bebeğinizin daha da rahatlamasını sağlamak için, onun dikkatini bedeninin birnoktasına toplamasını sağlayın ve ona nasıl rahatlayacağını öğretin. Örneğin bir kolunu tutun. Kolu hafifçe sallarken ona “rahatla” deyin ve gülümseyin.Bu hareketi vücudunun diğer kısımlarıyla da tekrarlayabilirsiniz. Bu, bebeğin dikkatini kendi vücudu üzerinde yoğunlaştırmasını sağlar. Bu ruh halindeyken de dokunuşlarınızdaki olumlu mesajları daha kolay anlar.

Unutmayın!

• Bebeğiniz zaman zaman yorgun olabilir ve masaj gibi bir uyarılma ona fazlagelebilir. Böyle durumlarda biraz dinlenmesini sağlayın ve onu biraz uyuttuktan sonramasaj yapın.
• Bebeğiniz 4 -7 aylık dönemde emeklemeye başladığında daha hareketlidir ve budönemde masaja daha az gereksinim duyar.
• Meme emme ve diş çıkarma dönemlerinde bebeğinizin yüzüne masaj yaparak buradakigerilimi azaltmalısınız.
• Siz bebeğinizin aynasısınız. Sizden gördüğü herşeyi size yansıtır, bu nedenle masajabaşlamadan önce rahatlamış olmalısınız.
• Masaj asla mekanik bir rutin olmamalıdır. Bebeğiniz masaja olumlu karşılık vermiyorve huzursuzlanıyorsa masaj yapmamalısınız. Onu öpüp okşayarak, onunla konuşarakmasaja katılmasını ve bundan zevk almasını sağlayabilirsiniz. Masaj herşeyin ötesindesize ve bebeğinize huzur veren eğlenceli bir etkinlik olmalıdır.

 Bebeğinize ne zamandan itibaren masaj yapabilirsiniz?

6 haftalık olduktan itibaren masaj yapabilirsiniz.

 Örnek Ürünler

Johnson’s® baby yağ SerisiCildi nemlendirirken yağlılık hissi bırakmaz.Islak cilde uygulandığında kuru cilde uygulanan birçok losyon ve kreme göre cilde 10 kata kadar daha fazla nemi hapsettiği klinik testlerle kanıtlanmıştır.Yağlılık hissi olmadan mükemmel bebek cildi yumuşaklığına ulaşılır.Johnson’s® baby yağ serisini iç rahatlığı ve güvenle kullanabilirsiniz,çünkü:
• Klinik testlerle yumuşaklığı kanıtlanmıştır.
• Hipoalerjeniktir. (Alerji yapma riski en aza indirilmiştir) Ambalaj 300ml