26 Ekim 2013 Cumartesi

YOĞURT NASIL MAYALANIR?


Yoğurt yapımı için önce nasıl bir süt kullanacağınıza karar vermeniz gerekir. Kutu sütler, aslında streil sütlerdir. Kutu sütle yoğurt mayalamak kolaydır.Eğer çiğ sütten yapacaksanız sütü kaynatıp, altını kısıp kepçeyle havalandırarak, biraz da sütün buharlaşmasını sağlayabilirsiniz.Hem de iyi kayanatmışolursunuız.Eğer günlük pastörize süt ile yapacaksanız, yoğurt mayalamak için sütü yaklaşık 40-45 dereceye kadar ısıtmanız yeterli.Bunu annelerimiz parmağınızı içine soktuğunuzda yanmayacağı kadar bir ısıda olacak diye tarif eder.

İyibir yoğurdu maya olarak kulanmalısınız. Maya seçerken mümkün olduğunca doğalş olanları,tercih etmenizde fayda var.Daha önce yoğurt yaptıysanız her seferinde onun bir kısmını bir sonra ki yoğurdunuzun mayası olarak ayırın. Böylece gitgide yoğurdunuzu katkı maddelerinden arındırırsınız. 2 litre süt içine 2 yemek kaşığı yoğurt kullanabilrisiniz.2 yemek kaşığı yoğurdu 1 çay bardağı sütün içinde eritin.

Sütün içine mayayı katmadan önce sütü, yoğurdun yapacağınız kaseye alın. Çelik tencere, topğrak kap, cam kaseler tercih edin. Ama cam kap daha çabuk soğuduğundançok iyi sarmakgerekir.



Süytünüzün içine yoğurdu peyderpey koyun. Önce yarım kepçe sıcak sütü mayalı karışıma ekleyin, iyic karıştırdıktan sonra bunun bir kısmını yoğurt kasesine ekleyin.Bu işlemi 2-3 kere tekrar ettikten sonra tüm mayayı yoğurda katın. Kasenizin kapağını kapatın. Bir battaniye ile tencerenin her yanını sarın ki, yoğurdunuz üşümesin. Sonra da çıkarıp buzdolabına koyabilirisniz. Yoğurdunuzu mayaladıktan sonra sallamaymaya dikkat edin..