23 Haziran 2009 Salı

Doğum Sonrası İçin Yararlı Bilgiler

Alt temizleme
İlk 3-4 ay temizlik için sadece ıslak pamuk kullanın.
Her temizlemeden sonra mutlaka bez ya da havlu ile kurulayın.
Kuruladıktan sonra pişik kremini bolca sürün, kalın bir tabaka olacak şekilde. Sebamed, Bübchen, Nivea iyi.
Eğer pişik olursa Sebamedin pişik tedavi edici kremi var (special healing cream). Isıtılıp soğutulmuş zeytinyağı da çok iyi tedavi ediyor.
İlk başta hangi bezi kullandıysanız hep onunla devam edin. Bez değişikliği de pişik yapabiliyor. Prima new baby iyi. Sıvı kakayı alt tabakaya geçiriyor ve bebeği rahatsız etmiyor.
Emzirme
Emzirme ilk zamanlar biraz ağrılı olabiliyor. Zamanla geçiyor.
Lansinoh marka çatlak kremi meme çatlakları için bir numara. Çatlak olmasını beklemeden her emzirmeden sonra sürebilirsiniz. Tamamen doğal bir ürün, emzirmeye de engel değil. Lansinohu her türlü deri yaralanmaları için de kullanabilirsiniz. Pişik için kullanırken biraz sulandırmak gerekiyormuş.
Süt bol olsun diye bir sürü kilo yapıcı şeyler yedirmeye çalışacaklar. Sütü en çok bollaştıran şey sıvı almak. Bol bol su, fazla tatlı olmayan evde sıkılmış meyve suyu, komposto için.
Emzirme anne ile bebek arasındaki en özel an. Mümkün olduğunca emzirme sırasında bebekle baş başa olmaya, göz göze gelmeye çalışın.
En rahat emzirme pozisyonlarından biri yatarak emzirme.
Doktorlar her seferinde 10’ar dakika süreyle iki memeden de emzirmeyi öneriyorlar. Ancak bebek emiyorken onu memeden çekip diğer memeyi vermek çok uygun değil. İstediği kadar emsin. Doyunca kendisi bırakacak zaten. Her seferinde bir memeden emzirseniz de olur.
Mutlaka süt pompası kullanın. Emzirme bittikten sonra kalan sütü pompa ile çekin. Bu hem içerde kalan sütün birikip rahatsız etmesini engelleyecek hem de düzenli sağma olduğu için sütü arttıracak. Ameda’nın lactaline pompası var elektrikli, kiralanabiliyor. Satın almak isterseniz el pompası kullanın.
Sağdığınız sütü özel kabında ya da poşetinde derin dondurucuda saklayabilirsin.
Uyku
İlk günden itibaren gece gündüz kavramını öğretebilirsiniz. Bunun için gündüz aydınlık, gece de loş yerde uyutun.
Kırkı çıktıktan sonra kendi odasında yatırabilirsiniz.
İki ay içerisinde uykusu düzene girer.
Bunların dışında
Kendinizi çok yorgun, tuhaf, bebek size ait değilmiş gibi hissedebilirsiniz. Bütün bunlar çok normal. Zamanla yeni duruma alışıyorsunuz.
İyi bir çocuk doktoru bulun. Memnun olmadığınızı hissettiğinizde mutlaka değiştirin.
* Gaz sancısı için aktardan adaçayı yağı (acı elma yağı) alın. Bebişin ayak tabanına bir damla sürüp çorabını giydirin. Çok güzel gaz çıkartıyor.
* 9 ay boyunca güvenli ve korunaklı bir ortamdan çıkıp dış dünyaya uyum sağlamak bebekler için çok kolay olmuyor. Kendini güvende hissedebilmesi için bebeğin anne ile sıkça temas halinde olması gerekiyor.
* Mümkün olduğunca yatağında ya da beşiğinde yatırarak uyutun, kucakta ya da ayakta sallanmaya çok çabuk alışıyorlar.
* Özellikle gündüzleri sesli ortamda uyutmaya alıştırın. Sonrasında rahatlık oluyor.
* Doktorlar emzik kullanımını onaylamıyor ama emme bebek için en temel refleks ve ihtiyaçlardan biri. Ayrıca güvende ve huzurlu hissetmesini de sağlıyor.
* Sterilizasyon aletleri ürünlerin kullanım sürelerini uzatıyor ayrıca 4 dakikada steril ediyor. Kaynatma ürünlerin kullanım süresini kısaltıyor.
* Bebekler bazen anlayamadığımız nedenlerden dolayı huzursuz oluyor ve ne yaparsanız yapın sakinleşemiyor. Böyle bir durumda komik gelecek ama elektrik süpürgesi ya da fön makinesi çalıştırın. Bu sesler bebekleri sakinleştiriyormuş (ben denemedim, deneyenlerden duydum. Ayrıca bu yöntem ilk 3 ay için geçerli)
* Bebeği yıkadıktan sonra mutlaka emzirin çünkü susamış olacaktır.
Kolay gelsin.

Duygu Çalışır
Pedagog
www.mavipedagoji.com

EMZİRME DÖNEMİNDE ANNE-BEBEK İLİŞKİSİ





Doğumun gerçekleşmesiyle hem anne hem bebek için önemli iki dönem başlamış olur;

Anne için loğusalık dönemi, bebek için süt çocukluğu dönemi.


Bebeğin doğumdan birinci yaşın sonuna kadarki dönemde annesiyle kurduğu iletişim onun biyolojik gereksinimlerini karşılamanın yanında sosyal ve psikolojik olarak da daha sonra kuracağı ilişki ve iletişimin ilk örneklerini, ilk çekirdeklerini oluşturur.

Bu nedenle annenin bu dönemde bebeğin ihtiyaçlarını geciktirmeden karşılaması ona yakın ve ilgili davranması bebekte sevgi ve güven duygularının ilk tohumlarını filizlendirir.

Annenin herhangi bir nedenle(fiziksel ya da psikiyatrik bir hastalık, ekonomik, toplumsal, ailesel nedenler vs.) bu sevgi ve güven duygusunu oluşturacak şekilde davranamaması çocukta daha sonraki yıllarda da devam edecek bir sevgi arayışına ve güvensizlik duygusuna yol açabilir. Bu nedenle bazı psikiyatri otoriteleri bu dönemi Temel güven-Temel güvensizlik dönemi olarak adlandırmışlardır.


Bebek bu dönemde tümüyle anneye bağımlı durumdadır. Yani tüm ihtiyaçları ancak anne tarafından (ya da anne yerine geçen kişi tarafından) karşılanabilir durumdadır. Bebeğin bağımlılığına karşılık anne de bebeğine bağlıdır. Bu bağlılık ve bağımlılık anne ve bebek arasında ruhsal olarak bir kilitlenme oluşturur. Bu karşılıklılığın bir tarafında annenin vericiliği, bakıcılığı, koruyuculuğu diğer yanında bunlar olmazsa hayatını sürdüremeyecek durumdaki bebeğin bağımlılığı yatar. Anne ve bebek arasında erken fiziksel ve görsel iletişim bu bağlılığı kolaylaştırır. Sevgi davranışları okşamak, öpmek, kucaklamak ve gözünü dikerek bakmak şeklindeki davranışlar anne ile bebek arasındaki etkileşimi devam ettirmeyi kolaylaştırır. Bu nedenle de doğumdan sonra makul olan en kısa sürede anne ve bebeğin fiziksel teması sağlanması yararlıdır. Emzirme bir yönüyle bebek için biyolojik ve fizyolojik olarak ideal beslenme şeklini oluştururken diğer yandan psikolojik olarak da son derece gerekli ve yararlı olan anne-bebek arasındaki yakın fiziksel teması sağlar.


İlk aylarda sadece fizyolojik ve biyolojik olan bağımlılığın 3-6 ay arasında psikolojik boyutu öne çıkmaya başlar. Her ihtiyaç duyduğunda yanında beliren, altını temizleyen, karnını doyuran, onu terden, soğuktan, sıcaktan, ağrıdan koruyan birinin varlığı bebekte kendisinin güvende olduğu duygusunu oluşturur ve anneye bağlanma kuvvetlenir. 6. aya gelindiğinde bu bağlanma duygusu öylesine yerleşmiştir ki ortaya zaman zaman belirgin olarak algılanan anneden ayrılma korkusu çıkar. Bu bağlanma duygusu yerleştikten sonra annenin yitimi çocukta ağır ruhsal çökkünlük belirtilerine(bebeklik depresyonu) ve daha uzun sürerse kişilik gelişiminde önemli örselenmelere neden olabilir (Kişiliğe yerleşen bu zedelenmeye ya da psikolojik yaraya temel güvensizlik duygusu diyoruz).


Bebeklik Dönemi bağlanma Süreci:

Doğum-2. Ay: Bebek bu dönemde anneyi kokusundan ve sesinden tanır. Yabancıya
tepki vermez. Çevresindekilerle yakınlığı arttırma çabaları görülür.

2-7 Ay: Bu dönemde bebek herkesin ilgisini çekmekten hoşlanır. Ebeveynlerinden
ayrıldığında stres belirtileri göstermez. Bu evre bebeğin çevresindekilere yönelik güven duygusu geliştirmeye başladığı evredir. Bebek davranışlarının diğer insanları etkilediğini ve gereksinimlerinin bu insanlar tarafından karşılanacağını anlamaya başlar. Bununla birlikte kendisine en yakın algıladığı ve ona doyum sağlatan bakım veren kişi önemli bir rol oynamaya başlar.

7-24 Ay: Bu dönemde bebekte ayrılık ve yabancı kaygısı görülür. Bakım veren kişi
çevreyi keşfetme sürecinde güvenli bir temel rol oynamaya başlar.

Kuzeycik gezmekte....