22 Şubat 2012 Çarşamba

DOĞUMDAN SONRA SÜT YAPIMINI HIZLANMASI İÇİN ÖNERİLER:


*Doğumdan sonra en geç 1 saat içinde bebeğinizi göğsünüzde yatırın.
*İlk 4 saat , saat başı bebeğinizi memenize koyun.
*Daha sonra ki ilk 12 saat iççinde her 2 saatte bir emzirin.
*Hastane de iken günde en az 8 kez, tercihen 10-12 kez emzirin.
*Bebeğiniz memede iken 2-3 emme hareketinde bir yutkunma yapmıyorsa, memenize nazikçe masaj yapın.
*Bebeğğinizin düzenli olarak her iki memyi emmesine dikkat edin.
*Kendiniz için yatak istirahatine özen gösterin..

EMZİRME DÜZENİ

İlk aylarda anne sütü ile beslenmede orkestra şefi bebektir.Bir başka anlatımla, emzirme sıklığı ve süresi bebeğin isteğine göre ayarlanmalıdır.İlk emzirme lerde sütün hemen gelmemsi endişelenmeye yol açmamalı, bebeğe başka bir besin verilemeden emzzirmeye devam edilmelidir.
Emzirmeye başlamadan önce anne , ellerini sabunla güzelce yıkamalıdır.Emzirme işleminden önce meme başı kr-arbonatlı su, sabunl su gibi maddelerle silinmemelidir.Bu tip temizlikler meme başı çatlağına ve bebeğin memeyi tutmasında güçlüklere yol açar.Memeleri günde bir kez sabunlu suyla yıkamak yeterlidir.Bu işlem genel temizliğin bir parçası olarak da yapılabilir.

Meme başının etrafındaki kahverengi kısımda küçük kabarcıklar bulunur. Bunlar ''Montgomery nodülleri'' adı verilen salgı bezleridir.Meme başının her emzirmeden önce silinmesi bu salgı bezlerinin işleyişini önler. Doğumdan hemen sonra annenin karnına konan bebek kıvrıla kıvrıla yaklaşık 20-30 dakika içinde meme ucunu bulurken ona yol gösterenlerden birirnin meme ucundaki bu salgılar olduğu düşünülmektedir.