22 Ekim 2012 Pazartesi

EYVAH SÜTÜM BİTİYOR?





Bebeği olduktan sonra annenin kafasını yaran  soru ;sütüm yetecek mi? bebeğimi emzirecek bilecek miyim? 'dir..Bu soruların cevaplarını bebek emmeye başladıktan sonra, dönem dönem yinelense de, bir süre sonra belli bir rutin oluşmaya başlar ve anne rahatlamaya başlar.
Bazen bebek büyüme atağı geçirdiği dönemde, annene işe yeni başladığı dönemde yada bebek diş çıkardığı, hastalandığı dönemde bu sorulara ek, Eyvah sütüm bitiyor mu ekleneverir.
Büyüme atağı dönemlerinde bebek emse bile devamlı emmek ister, daha çok süt ister. Yada hastalandığında emmek  istemez. İşe yeni başladığımızda da anne bebeğinden uzaklaştığı için üzgündür. Günlük rutinin dışında başka şeyler hayatına girmeye başlar. Tam saatinde sağamaz. Bu gibi hayatımızdaki bir takım değişiklikler sütümüzü hemencik etkiler. Bazen kısa bir geçiş dönemi sonrasında eskisine döner ,bazende gerçekten azalmaya başlamıştır.Bu gibi durumlarda en önemli şey, annenin sakin olması ve sütünün tekrar eskisi gibi olacağına inanmasıdır. Eğer kaygıları çok artarsa , gerçekten sütünün miktarında azalma olacaktır.
Emzirmeye başlamış çoğu anne bilir ki, sütün bebeğe kanallar yoluyla gelmesini sağlayan hormon; Oksitosin'dir..Bu hormon stresli durumlarda , kaygı arttığı dönemlerde hemen kendini geri çeker. Doğal olarak da süt bebeğe ulaşmasında sorunlar olmaya başlar. Bunu geri getirebilmek için annenin rahatlaması, emzireceğine, sütünün artacağına inanması gerçekten çok çok önemli. Bu tamamen fizyolojik bir durumdur.

O zaman ne yapacağız; Bunu çözmenin iki kilit noktası var. Birincisi sütünün artacağına inanmak ikincisi bol bol su içmek. Bunların dışında dinlenmiş olmak, bol bol emzirmek de tabii ki çok önemli.Emziren anne işe yeni başladığı  dönemde evdeki rutin gibi mümkün oldukça 3-4 sattte bir sağmali ki, göğüse ileti verilsin. Beyin o zaman bu bebeğin süte ihtiyacı var diye düşünerek süt üretimini hızlandırıyor.
Bunların dışında dereotu yemek, hurma yemek, kimyon, gibi şeyler mutlaka anne sütünün yapısını veya miktarı etkiler. Ama burada teknik olarak en önemli şey göğsünüze ileti vermek , bol bol su tüketmektir.Su içmeyi şöyle bir rutine bağlarsanız, otomatik olarak içtiğiniz su miktarı artacaktır. bebeğinizi emzirirken veya sağarken yanınıza büyük bir bardak su alın. Hem emzirin/sağın hem de su için. Böylelikle günde 8 kere emzirdiğiniz / sağdığınız da 8 bardak su içmiş olursunuz. Bu da size süt üretiminiz için yeterli olacaktır.
Sevgili anneler ve anne adayları kendinize inanmanız, istekli olmanız, bol bol su içip emzirmeniz , bebeğinizle birlikte dinlenmeniz sütünüzün miktarını arttıracaktır.

Sütünüzün miktarında azalma olduğunu hissettiğinizde önce sakinleşmeye çalışın ve o dönemde olnaları tek tek çek edin. Zaten cevap oralardadır. çözemediniz ertugrul.esra@gmail.com benim e-mail adresim. E-mail atın, birlikte sorununuzu çözmeye çalışalım:))
Hepinize bol sütlü günler diliyorum:))