2 Mart 2011 Çarşamba

İKİNCİ ÇOCUK İÇİN İDEAL ZAMAN NE OLMALI?

İlk çocuğu büyüttükten sonra mı ikinci çocuğu düşünmeli? yoksa birinci çocuğun hem paylaşmayı hem de arkadaşlığı öğrenerek büyümesi için çok da ara vermeden ikinci çocuğu mu dünyaya getirmeli?


İlk çocuğu zahmetli büyüyen anneler, aynı şeyleri tekrar yaşamamak ya da geciktirmek isterler. Çünkü isteklerini ifade edebilen, tuvaletini yapan, söz dinleyen bir çocuk büyütmenin keyfini sürmek varken yeniden bebek ağlaması, uykusuz geceler gözlerini korkutabilir. Tabi herşeyden önce ikinci çocuğun sorumluluğu ve ona gelecek hazırlama kaygısını da unutmayalım.
Ancak, ilk çocuk büyüdükçe ve ikinci çocukla yaş farkı arttıkça uyum problemi ve kıskançlık da beraberinde gelebilir. Çocukların ortak oyun oynayamaması da hâkeza. Çevreden "Çocukların arasını çok açma, rahata alışırsan ikinciyi büyütmen zor olur. İkicisi de doğsun, ikisi bir arada büyüsün." nasihatları da eklenir. En ideal zaman nedir? Uzmanların bu konuya bakışları şöyle:
Daha büyük olan çocuk için mükemmel zaman diye bir şey yoktur, bu nedenle seçiminizi kendi koşullarınıza uyacak şekilde yapın. İki ve beş yaşları arasında büyük çocuğun bir kardeşe en az sıkıntı ile adapte olması sağlanabilir. Yerlerinin değişmesini sevmezler fakat siz daha büyük olan çocuğunuza çok değerli bir şey öğretiyor olacaksınız - nasıl paylaşmayı öğreneceğini.
Bir çok doktor çocuklara kardeşleri olacağını söylemeden önce birinci üç aylık dönemin geçmesini ve hamileliğin kesinleşmesinin beklenmesini tavsiye ederler. Çocuklar inanılmaz derecede annelerinin duygularına karşı hassastırlar, ve ikinci üç aylık dönemde hamilelikten haberdar edilmezler ve açıklayamadıkları değişikliklerin farkına varırlarsa çok üzülebilirler. Ayrıca erken bir şekilde haber vermek onun yerinden edilme duygusunu azaltacaktır çünkü önünüzdeki altı ay sizin bölünmemiş ilginiz tamamen onun üzerinde olacaktır. çocuğunuzu aileye yeni katılacak bu ferde hazırlamanın en iyi yolu kısa ve basit bir açıklama yapmaktır. Mesela diyebilirsiniz ki: "Bir erkek kardeşin (veya kız kardeşin) olacak şu anda annenin içinde büyüyor gelecek yaz bir zaman dışarı çıkacak". Onun kafasını bir sürü gerçek ile karıştırmayın. Bu şekilde ona bu şaşırtıcı açıklamayı kendi hızında özümsemesi için yer bırakmış oluyorsunuz, daha fazlasını duymak istediği zaman sorular soracaktır. Yeni bebeğinizin cinsiyetini öğrenmeyi seçerseniz, kızınıza onun cinsiyetini söylemenin bir zararı yoktur. Hatta, bu bilgi, yaklaşmakta olan doğumu onun için daha gerçek hale getirebilir