19 Şubat 2010 Cuma

ARKADAŞIM SEMA DOĞURDU...

Arkadaşım Sema dün doğurdu. Normalde ben de aynı zamanda doğum uyapacaktım. fakat Altuğ bey dayanamadı, erken geldi. Sema ile benim kadın-doğum doktorumuz aynı.Bizim de kahramanımız sevgili doktorumuz Bülent Beyle çekilen fotolarını çok beğendim.. Ececim sağlıkla, mutlu bir hayatı olur...Sema ve eşini tüm kalbimle kutluyorum..

Loğusalıkta ve emzirirken beslenme

Annenin emzirme döneminde de düzenli beslenmesi çok önem taşır. Anne bebeğini kucağına aldıktan sonra dikkati bebeğinin bakımı ve sağlıklı büyüme konularına kaydığı için, kendi beslenmesi ile ilgili konuları hamileliğinde olduğu kadar takip edemeyebilir. Ancak unutmayın bebek ilk aylarda sadece sizin sütünüzle beslenecektir ve gerek duyduğu tüm gıdaları anne sütünden alacaktır. Anne sütünün üstün besleyici özelliklerinin yanı sıra içerdiği koruyucu maddeler bebeğin sağlığı için çok önemlidir.

Aslında lohusalıkta beslenmeyle ilgili yaklaşım tamamen sağlıklı beslenme kurallarına uymak şeklindedir. Dilediğinizi yiyebilirsiniz ancak, aşırı karbonhidrat ve yağ içeren besinlerden uzak durmalısınız. Hamilelik sırasında kullanılan vitamin-mineral desteğine lohusalık döneminde de devam edilmesi hem sizin hem de bebeğinizin beslenmesi ve sağlığı açısından önemlidir. Emzirme döneminde vitamin mineral gereksiniminiz hamilelik dönemindekinden de yüksek olabilir. Multivitamin-mineral alarak hem hamilelik döneminde oluşan eksiklikleri giderebilir, hem de emzirme sırasında artan gereksinimi karşılayabilirsiniz. Yetersiz vitamin mineral alıyor olmanız bebeğinizin tek gıdası olan sütünüzün kalitesini de olumsuz etkileyebilir. Doktorunuza danışarak hamilelik döneminde kullanmaya başladığınız multivitamin-minerale bu dönemde de devam etmeniz uygun olacaktır.
Süt salgısı için gerekli besinler annenin beslenmesine ek sayılmalıdır. Emzikli kadının salgıladığı sütteki enerjinin önemli bir kısmı yediklerinden sağlanır. Kadının aldığı enerji tam olarak süt enerjisine dönüşmez, beslenmeyle alınan enerjinin %80’i süt enerjisine dönüştürülür. Sağlıklı bir anne günde yaklaşık olarak 800 ml süt salgılar, bunun için günde 750 kilokalori ek gereklidir. Bunun 500 kilokalorisi besinlerle alınırken, 250 kilokalorisi hamilelikte kazanılan depolardan karşılanır.

Emzirme dönemi için beslenme ipuçları


Bebeğinizi yeterince besleyebilmek için kendi beslenmenize özen gösterin.

Protein gereksinimini karşılamak için günlük diyete ek olarak 1 yumurta veya 1-2 bardak süt tüketmeniz uygun olur.

Normal beslenmenize ek olarak 10-12 bardak kadar sıvı yiyecek tüketin (süt, ayran, komposto, çorba, vb).

Emzirme döneminde vitaminler, demir ve kalsiyum eksikliği sık görülmektedir. Bu nedenlerle B vitaminleri, A, C, E ve D vitaminleri ile demir ve kalsiyum desteği yapılması gerekir.

Kalsiyum yönünden zengin süt, yoğurt ve peyniri düzenli olarak tüketin.

Salam, sucuk, sosis gibi katkı maddesi içeren hazır besinleri tüketmeyin.

Yemeklerle birlikte çay içilmesi kansızlığa neden olabilir; açık ve limonlu çay sadece ara öğünlerde tüketilmeli; ıhlamur, nane, kuşburnu çayı gibi içecekler tercih edilmelidir.

Beyaz şeker yerine pekmez tüketilmesi tercih edilmelidir.

Hamilelik süresince edindiğiniz dengeli beslenme alışkanlığını koruyun.

Doğum sonrasında kabızlık şikayetleri olabilir, bunu önlemek için lifli gıdaların yenilmesi ve bol sıvı alınması yardımcı olacaktır.

Eski vücut ağırlığınıza dönmek için acele etmeyin, bebeğinizi emziriyorsanız 6 ay ya da biraz daha uzun bir süre içinde eski formunuza daha kolayca dönebilirsiniz. Ayda 2 kilodan fazla ağırlık kaybı doğru değildir


Emzirme dönemi için örnek beslenme programı


Sabah kahvaltısı
1 su bardağı süt (şekerli ve kalsiyumdan zenginleştirilmiş)

1 yumurta veya 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir (30 gram)

5 adet zeytin

1-2 dilim ekmek

1 yemek kaşığı pekmez veya bal veya reçel

1 adet meyve, 1 havuç veya domates

Ara öğün
1 porsiyon meyve

Öğle

1 porsiyon etli sebze yemek yemeği (sebzeli köfte, et, balık)

1 porsiyon pilav veya makarna

1 kase yoğurt veya ayran

1 dilim ekmek

Mevsim salatası

Ara öğün

1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir

1 dilim ekmek

Domates veya meyve

Akşam

Çorba (tarhana, mercimek, sebze veya yoğurtlu çorbalar)

90 gram et (balık, tavuk) veya kıymalı sebze yemeği

1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği

1 dilim ekmek

1 kase yoğurt

1 meyve

Yatarken
Sütlü tatlı veya 1 bardak süt

Not: Yemek aralarında ıhlamur, nane, papatya gibi bitki çayları, az şekerli limonata ve komposto içilebilir.

Emzirme döneminde günlük enerjiye 600-800 kcal emziklilik eki yapılması gereklidir.


KAYNAK:http://www.annelikokulu.com/LVEBeslenme.aspx

Bebeğiniz yeterli anne sütü alıyor mu?

Her anne, sütünün bebeği için yeterli olduğundan emin olmak ister. Bebeği çok ağlıyorsa, az uyuyorsa, huzursuzsa, anne sütünün yeterli olmadığını düşünür ve kaygılanır. Oysa bu belirtiler, başka nedenlerden de kaynaklanabilir. Böyle durumlarda anneler çoğu kez bu konuda bilgili bir kişiye danışmadan ek mamalar vermeye başlarlar. Böylece anne sütü ile beslenmeden uzaklaşılır. Her anne, doğru bir şekilde emziriyorsa, ilk haftalarda sık ve geceleri de emziriyorsa, aşırı yorulmuyorsa bebeği için yeterli süt üretebilir.

Anne sütü bazen geçici olarak azalabilir. Bu durumda anne doğru bir şekilde ve sık emzirirse süt üretimi hemen artar. Bebek günde 8-10 kez idrar yapıyorsa, ağırlığı haftada 150-200 g artıyorsa, 4.aya kadar yalnızca anne sütü yeterlidir. Bundan sonra kilo artışı devam ediyorsa, bebek 6.aya kadar yalnızca anne sütü ile beslenebilir. Ancak 6.aydan sonra mutlaka ek besin vermeye başlamak gerecektir. Anne sütü 9 aylıktan sonra çocuğun temel gıdası olmaktan çıkar ve 12-15 ay arasında, en geç de 2 yaşında kesilmelidir. Bebeğe ek gıdalar vermeye başlarken mutlaka çocuğunuzun doktoruna danışılmalıdır.

ANNE SÜTÜNÜ ARTTIRMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?

Sütü Arttırmak Mümkün mü?
Anne sütünün daha çok gelmesi mümkün. Bunun için yapmanız gereken basit şeyleri uygulamanız yeterli olacaktır. Doktorların önerilerine kulak verin...

Bebeklerin alması gereken tüm besinleri içeren, onları bulaşıcı hastalıklara karşı koruyan ve bağışıklık sisteminin güçlü olmasını sağlayan anne sütünün artırılması için bir dizi önerilerde bulunuluyor.





İlk 4-6 ayda anne sütü, bebek için gerekli tüm besinleri içeriyor. Bu süre içinde anne sütüyle beraberinde başka bir gıda verilmesinin gereksiz olduğu belirtiliyor.

Emzirme anne ile bebek arasındaki ilişki kalitesinin en yüksek seviyede olmasını sağlıyor, aynı zamanda psiko-sosyal ortamı yaratıyor. Anne sütü ile beslenen çocuklarda bulaşıcı hastalıklar daha seyrek görülüyor. Ayrıca araştırmalar, emzirmenin annede meme ve yumurtalık kanseri gelişme olasılığını azalttığını gösteriyor.

Bebeklerin sağlıklı gelişmesi, büyümesi ve hastalıklardan en iyi şekilde korunması için anne sütü vermelisi öneriliyor. Uzmanların, anne sütünün yeterince gelmesi için önerileri şöyle:

Kendinizi psikolojik olarak emzirmeye hazırlamak, ayrıca emzirme eğitimi ile birlikte meme başının süt vermeye hazır hale getirilmesi için gerekli egzersizleri öğrenmek ve uygulamak için doğumdan önce mutlaka bir çocuk hekimine gitmelisiniz.

Sütünüzün gelmesini beklemeden ve kesinlikle şekerli su vermeden, bebeğinizi doğar doğmaz ilk yarım saat içinde mutlaka emzirmelisiniz.

Doğduğu andan itibaren istedikçe emzirilmelidir. Yenidoğan bebekler genellikle 8-10 öğün emmek isterler. Öğün sayısı daha sonra giderek azalır. Sık emzirme bol süt gelmesini sağladığı gibi, göğüslerin şişmesini ve acımasını da önler.

Emzirmeden önce veya sonra ticari mama, inek sütü ya da başka gıdaların verilmesi, bebeğin aldığı süt miktarını azaltır. Bu durum da daha az süt gelmesine neden olur. Bu tür ek gıdalara, bebek 4-6 aylık olmadan başlamamak gereklidir.

Başkaca sıvılar vermek için biberon kullanılmamalıdır, bebeğin meme emmesini tümüyle kesebilir. Biberonun gerektirdiği emme şekli meme emilmesinden daha farklı ve kolay olduğu için biberonu tercih etmelerine neden olabilir.

Anne bebeğini emzirdiği dönemde kendi beslenmesine de özel bir önem göstermelidir. Emziren anne, günde en az iki litre sıvı, en az iki bardak süt içmeli veya yoğurt ve peynir gibi süt ürünlerini yemelidir.

Protein gereksinimini karşılamak için kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagiller, et, tavuk, balık gibi yiyeceklerden her öğünde yemelidir.

Bol bol sebze ve meyve ihmal edilmemelidir.

Ayrıca sütünün az geldiği düşüncesinde olan annelerin şekerli gıdalardan (pekmez, bal, reçel gibi) daha fazla tüketmesi tıbben tam kanıtlanmış olmamakla birlikte faydalı olacaktır.

Emziren annenin ruhsal yönden desteklenmesi, huzurlu bir ortam sağlanması ve mutlu edilmesi de son derecede önemlidir.

Her emzirmede, bir önceki beslenmede en son verilmiş memeden başlanmalıdır.

Bebeğin emme gücüne bağlı olmakla birlikte her emzirme yaklaşık 20-30 dakika sürmelidir.


Ben ise sütümü artırmak için, günde 3lt su , kayısı , armut ve ayva kompostosu, stilltea, rezene çayı ve ısırgan tableti kullanıyorum... Özellikle yanımda annem varsa o gün sürekli birşeyler yiyip, içiyorum. Bana balık yediğim zaman da sütümün arttığını hissettim. zaten emziren anneler omega 3 içeren balıklardan yemesi, bebeğimizin beyin gelişimini çok iyi etkiliyor...Ama en önemlisi kendinizi iyi hissetmek....