6 Haziran 2014 Cuma

Doğum Sonrası İçin Yararlı Bilgiler

Alt temizleme
İlk 3-4 ay temizlik için sadece ıslak pamuk kullanın. 
Her temizlemeden sonra mutlaka bez ya da havlu ile kurulayın. 
Kuruladıktan sonra pişik kremini bolca sürün, kalın bir tabaka olacak şekilde. Sebamed, Bübchen, Nivea iyi. 
Eğer pişik olursa Sebamedin pişik tedavi edici kremi var (special healing cream). Isıtılıp soğutulmuş zeytinyağı da çok iyi tedavi ediyor. 
İlk başta hangi bezi kullandıysanız hep onunla devam edin. Bez değişikliği de pişik yapabiliyor. Prima new baby iyi. Sıvı kakayı alt tabakaya geçiriyor ve bebeği rahatsız etmiyor. 
Emzirme
Emzirme ilk zamanlar biraz ağrılı olabiliyor. Zamanla geçiyor. 
Lansinoh marka çatlak kremi meme çatlakları için bir numara. Çatlak olmasını beklemeden her emzirmeden sonra sürebilirsiniz. Tamamen doğal bir ürün, emzirmeye de engel değil. Lansinohu her türlü deri yaralanmaları için de kullanabilirsiniz. Pişik için kullanırken biraz sulandırmak gerekiyormuş. 
Süt bol olsun diye bir sürü kilo yapıcı şeyler yedirmeye çalışacaklar. Sütü en çok bollaştıran şey sıvı almak. Bol bol su, fazla tatlı olmayan evde sıkılmış meyve suyu, komposto için. 
Emzirme anne ile bebek arasındaki en özel an. Mümkün olduğunca emzirme sırasında bebekle baş başa olmaya, göz göze gelmeye çalışın. 
En rahat emzirme pozisyonlarından biri yatarak emzirme. 
Doktorlar her seferinde 10’ar dakika süreyle iki memeden de emzirmeyi öneriyorlar. Ancak bebek emiyorken onu memeden çekip diğer memeyi vermek çok uygun değil. İstediği kadar emsin. Doyunca kendisi bırakacak zaten. Her seferinde bir memeden emzirseniz de olur. 
Mutlaka süt pompası kullanın. Emzirme bittikten sonra kalan sütü pompa ile çekin. Bu hem içerde kalan sütün birikip rahatsız etmesini engelleyecek hem de düzenli sağma olduğu için sütü arttıracak. Ameda’nın lactaline pompası var elektrikli, kiralanabiliyor. Satın almak isterseniz el pompası kullanın. 
Sağdığınız sütü özel kabında ya da poşetinde derin dondurucuda saklayabilirsin. 
Uyku
İlk günden itibaren gece gündüz kavramını öğretebilirsiniz. Bunun için gündüz aydınlık, gece de loş yerde uyutun. 
Kırkı çıktıktan sonra kendi odasında yatırabilirsiniz. 
İki ay içerisinde uykusu düzene girer. 
Bunların dışında
Kendinizi çok yorgun, tuhaf, bebek size ait değilmiş gibi hissedebilirsiniz. Bütün bunlar çok normal. Zamanla yeni duruma alışıyorsunuz. 
İyi bir çocuk doktoru bulun. Memnun olmadığınızı hissettiğinizde mutlaka değiştirin. 
* Gaz sancısı için aktardan adaçayı yağı (acı elma yağı) alın. Bebişin ayak tabanına bir damla sürüp çorabını giydirin. Çok güzel gaz çıkartıyor. 
* 9 ay boyunca güvenli ve korunaklı bir ortamdan çıkıp dış dünyaya uyum sağlamak bebekler için çok kolay olmuyor. Kendini güvende hissedebilmesi için bebeğin anne ile sıkça temas halinde olması gerekiyor. 
* Mümkün olduğunca yatağında ya da beşiğinde yatırarak uyutun, kucakta ya da ayakta sallanmaya çok çabuk alışıyorlar. 
* Özellikle gündüzleri sesli ortamda uyutmaya alıştırın. Sonrasında rahatlık oluyor. 
* Doktorlar emzik kullanımını onaylamıyor ama emme bebek için en temel refleks ve ihtiyaçlardan biri. Ayrıca güvende ve huzurlu hissetmesini de sağlıyor. 
* Sterilizasyon aletleri ürünlerin kullanım sürelerini uzatıyor ayrıca 4 dakikada steril ediyor. Kaynatma ürünlerin kullanım süresini kısaltıyor. 
* Bebekler bazen anlayamadığımız nedenlerden dolayı huzursuz oluyor ve ne yaparsanız yapın sakinleşemiyor. Böyle bir durumda komik gelecek ama elektrik süpürgesi ya da fön makinesi çalıştırın. Bu sesler bebekleri sakinleştiriyormuş (ben denemedim, deneyenlerden duydum. Ayrıca bu yöntem ilk 3 ay için geçerli) 
* Bebeği yıkadıktan sonra mutlaka emzirin çünkü susamış olacaktır. 
Kolay gelsin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder