6 Haziran 2014 Cuma

Bebeklerde İlk Yardım


Ne kadar dikkatli ve bilinçli olsanız bile bebeğinizin başına gelebilecek kazaların hepsinden onu korumanız çok zor. Ancak, kaza olduğu zaman durumun gereğini bilip uygulayarak, ciddi yaralanmalarını önlemeniz mümkün. 
Bebeklerde en sık karşılaşılan kazalar nelerdir?
Bebeklerde en sık karşılaşılan kazaların başında yabancı cisimlerin yutulması veya solunum yollarına kaçırılması gelir. Özellikle emekleme dönemiyle, merakla ortalığı karıştıran çocuklar ufak cisimleri burun ve ağızlarına götürürler. Yine sıcak sular ve cisimlerle oluşan yanıklar, kimyasal madde içilmesi, elektrik çarpması bu dönemin sıkça görülen ev kazalarındandır.
Kaza karşısında aileler ne yapmalıdır?
Buruna kaçan cisimler çıkarılmaya çalışmadan önce doktora götürülmelidir. Zira üst solunum yollarında alternatif ağız ve diğer burun deliği gibi bölümler açıkken, bilinçsiz müdahale ile daha derine itilebilen yabancı cisimler boğulmaya yol açabilir.
Elektrik çarpması sırasında kesinlikle bebeğe dokunmayın. Bebeğiniz hala elektrik kaynağıyla temasta olabilir. Bu durumda ona dokunursanız elektrik size de geçer.Mümkünse elektrik kaynağını kapatın. Eğer mümkün değilse, elektrik geçirmeyen plastik veya tahtadan yapılmış bir araç kullanarak elektrik kaynağını bebekten ve kendinizden uzaklaştırın. Bebeği elektrik kaynağından uzaklaştıktan sonra solunumunu ve nabzını kontrol edin Bebeğiniz baygınlık veya yüzünün solması gibi şok belirtileri gösteriyorsa onu yatırın. Başı gövdesinden biraz alçakta, bacakları ise yukarıda olsun.
Yanıklarda yanan bölgeyi serin suya sokun. bebek ağrı duymayıncaya kadar yarım saat kadar devam edin. Soğuk uygulamadan sonra hafif dokunmalarla kurulayın. Ağrının uygulamaya rağmen geçmemesi durumunda derhal bir uzmana başvurun.
Ailelerin kazaların oluşmasını önlemek için alabileceği tedbirler nelerdir?
Her türlü yanıcı, yakıcı madde ve yutulma sonrası boğulmaya neden olabilecek cisimler, ilaçlar, kimyasal maddeler çocukların ulaşabilecekleri yerlerden uzak tutulmalıdır. Ancak Çocukların ev kazalarına karşı, ailelerin alabileceği en büyük önlem, temel ilkyardım bilgilerinin verildiği güvenilir bir kurumdan, konusunda uzman hekimlerce verilen uygulamalı ilkyardım eğitimi kurslarına katılmaktır. İlkyardım sadece okunarak öğrenilebilecek bir konu değildir.
İlk yardım çantasındaki malzemeler acil durumlarda nasıl kullanılmalıdır?
İlkyardım ciddi bir iştir. İlkyardım çantasında bulunması gereken malzemeler ve nerede, nasıl kullanılacağı ancak bu konuda eğitimli biri tarafından uygulanması çok daha yararlıdır. Ancak bu konuda bilgi almak isteyen ailelerbizimklinik.com ve internationalhospital.com ilkyardım bilgileri bölümünden daha ayrıntılı bilgi alabilirler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder