8 Ağustos 2014 Cuma

ANNE SÜTÜ VE ÖNEMİ



Süt çocuğu için en uygun besin anne sütüdür. Anne sütü ilk 6 ayda bebeğin tüm gereksinmelerini sağlayan ve sindirim sistemine göre ayarlanmış bir besindir. En çağdaş yöntemlerle ve bilimsel ilkelere uygun şekilde yapılmış en mükemmel endüstri sütleri bile anne sütünün çok yönlü nitelikleri düzeyinde değildir. Bu nedenle 1970 yılından bu yana dünyada "
Anne Sütüne Dönüş" dönemi başlatılmış ve bu amaçla birçok ülkede özendirici kampanyalar yapılmıştır.


Bebeğin anne memesini emmesi ile birlikte prolaktin hormonu salgılanır ve anne sütü oluşur. Oksitosin hormonu salgılanması ile birlikte oluşan sütün boşalması sağlanır. Bebeğin istedikçe emzirilmesi süt yapımını arttırır. Doğumdan sonraki 3. ila 4. günlerde süt salgılanmasında artış görülür. 4 ve 6. haftalarda artış en üst düzeylere ulaşır. Genel olarak denilebilir ki bebeğin kilogramı başına annesinden alacağı günlük alacağı süt miktarı 150 ml. dir.

Prolaktin - Süt Oluşumunu Sağlayan Hormon:
Beyinin hipofiz adı verilen bölgesinde prolaktin denen bir hormon salgılanır. Bu hormon memede süt oluşumunu sağlar. Meme ucunun uyarılmasından başlayarak süt salgılanmasına kadar varan bu olay "süt oluşumu refleksi" ya da " prolaktin refleksi" olarak adlandırılır.Emzirmenin, süt yapımı üzerindeki etkisini anlamak son derece önemlidir. Bebek daha çok emdikçe, süt yapımı daha çok olacaktır. Emzirme hiç başlamaz ya da tümüyle kesilir ise memede süt yapımı sonlanır. Eğer annenin çok iştahlı bir bebeği var ve kuvvetle emiyor ise ya da her ikisi de emen ikiz bebekleri varsa bebeklerin emmesi ve gereksinimi oranında daha çok süt yapılacaktır. Buna " arz - talep" (istek - temin) dengesi denebilir.


Oksitosin - Süt Salgılanmasını Sağlayan Hormon:
Süt akışı, kanallar boyunca süt bezleri çevresindeki ufak kasların kasılması ile olur. Bu kasılmayı sağlayan oksitosin adı verilen bir hormondur. Annelerin çoğu emzirme başlangıcında bir sızı duyarlar ki bu, süt akımının başladığı anlamına gelir. Oksitosin hipofiz bezinin arka kısmından salgılanır. Prolaktin gibi oksitosin de emme ile meme başındaki sinirlerin uyarılması sonucu taşınan mesajlarla oluşur.

Oksitosin refleksine yardım eden etkenler:

Bebek için sevgi dolu düşünceler
Bebeğin sesi
Bebeğin görüntüsü
Güven
Oksitosin refleksine engel olan etkenler:
Kaygı
Stres
Ağrı
Aktif Oksitosin Refleksinin Belirti ve Duyguları:
Emzirmeden hemen önce ya da tam emzirirken memelerinde ezilme veya karıncalanma hissi
Bebeğini düşününce, ya da ağladığını duyunca memeden süt akması
Bebek meme emerken diğer memeden süt damlaması
Emzirme sırasında bebek memeden ayrılırsa memelerden ince ince süt akması
İlk haftalarda emzirmelerde uterus kasılmalarıyla ağrı ve bazen kan boşanması durumu
Sütün ağzına aktığını gösterir şekilde bebeğin yavaş ve derin emme ve
yutmaları 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder