9 Mayıs 2013 Perşembe

Ultrasonografinin bebeğe bir zararı var mıdır?



Ultrasonografi hamile kadınlar üzerinde 40 yıldan daha uzun bir süredir kullanılmaktadır. Ultrasonografide röntgen gibi iyonize radyasyon kullanılmadığından gelişmekte olan fetus üzerinde toksik etkiye sahip değildir.





Laboratuvar ortamında uzun süreli ultrason dalgalarına maruz kalınmasının dokularda hafif bir ısınmaya yol açabileceği gösterilmiş olsa da yapılan çok sayıda kliniik çalışmada ultrasonografinin insanlar ve hayvanlar üzerinde zararlı etkisinin olduğu gösterilememiştir. Yapılan sınırlı büyüklükteki çalışmalarda ultrasonografinin düşük doğum ağırlığı, solaklık ve işitme bozukluğu ile ilgili olduğu öne sürülmekle birlikte bu bulgular geniş hasta sayısı ile yapılan çok sayıda çalışmada doğrulanmamıştır.

Hamilelikte ultrason uygulamaları ile ilgili en büyük risk, özellikle yeterli tecrübeye sahip olmayan kişiler tarafından yapılan incelemelerde bazı fetal anomalilerin gözden kaçırılması riskidir. Bu riski en aza indirmek için tüm gebelik boyunca en az bir incelemenin başka bir hekim tarafından yapılması yaygın ve etkili bir uygulamadır. Merkezimizde de 19-21. haftalarda yapılan detaylı ultrason, perinatoloji eğitimi almış bir hekim tarafından yapılmaktadır.

2 yorum:

  1. Aw, this was an incredibly good post. Finding the time and actual
    effort to make a really good article… but what can I say… I put
    things off a whole lot and don't seem to get anything done.

    Take a look at my blog post; San Diego health insurance agent

    YanıtlaSil
  2. You are so awesome! I do not believe I have read through a
    single thing like that before. So wonderful to find another person
    with genuine thoughts on this issue. Seriously.
    . thank you for starting this up. This website is one thing that's needed on the internet, someone with a bit of originality!

    Here is my weblog ... Newport Beach acupuncture

    YanıtlaSil