Eski Türklerden günümüze kadar uzanan bu geleneğin önemi; Dişin yiyeceklerin öğütülmesinde, ezilmesinde, parçalanmasında birinci derecede rolü olması dolayısıyla tören ve eğlence yapılmasıdır.
Bebeğin ilk diş çıkışını kutlarken, buğday kaynatılmasının nedeni; Bebeğin dişlerinin buğday gibi düzgün, sağlıklı ve sağlam olmasını ve çabuk büyümesini dilemektir. Ayrıca Buğday bereketi sembolize ettiğinden, bu özel günde Allah’tan çocuğun rızkını ve bereketini arttırmasını istemektir.
Yine bu özel günde bebeğe Diş Teyzesi refakat eder. Seçilen Diş Teyzesinin dişleri sağlıklı ve düzgün olması gerekir.
Diş Buğdayı Törenine davet edilen yakın akraba, komşu ve arkadaşlara hazırlanan Diş Buğdayı yemeği ikram edilerek yiyecek kutsanır, şükredilir, bebek için dua ve dileklere geçilir.
Bebeğin ilk dişini gören kişinin bebeğe hediye alması adettir.
Diş Buğdayı Partisi (Töreni) için misafirlerinizi ister telefonla ister Diş buğdayı davetiyeleri ile davet edebilirsiniz.
Veya bu işi tamamen ZZencefil Organizasyona verebilir, siz de heyecanla parti gününü beklersiniz. Öncelikle DİŞ BUĞDAYI PARTİSİ için bir tarih belirlemelisiniz. Eğer misafirleri davetiye ile çağıracaksanız da size yardımcı oluyoruz.
DİŞ BUĞDAYI
Malzemeler: ( 25 kişi için )
750 gr Buğday
250 gr Nohut
1 kase Pudra Şekeri (veya Hindistan Cevizi)
1 tabak dövülmüş Ceviz ( veya Şan fıstığı, Fındık, Badem ilave edilebilir)
Kuru Üzüm (veya ufak parçalara ayrılmış Kuru Kayısı ilave edilebilir)
Malzemeler: ( 25 kişi için )
750 gr Buğday
250 gr Nohut
1 kase Pudra Şekeri (veya Hindistan Cevizi)
1 tabak dövülmüş Ceviz ( veya Şan fıstığı, Fındık, Badem ilave edilebilir)
Kuru Üzüm (veya ufak parçalara ayrılmış Kuru Kayısı ilave edilebilir)
Yapılışı:
Bir gece öncesinden buğday ve nohut ayrı tencerelerde ıslatılır. Diş Buğdayı Parti günü yine ayrı tencerelerde kaynatılmak sureti ile pişirilir.
Servis yapılacak kaselere 2 çorba kaşığı buğday, 1 çorba kaşığı nohut,üzerine Şan fıstığı veya ceviz, isteğe göre kuru üzüm ve son olarak da pudra şekeri konularak misafirlere ikram edilir.
Bir gece öncesinden buğday ve nohut ayrı tencerelerde ıslatılır. Diş Buğdayı Parti günü yine ayrı tencerelerde kaynatılmak sureti ile pişirilir.
Servis yapılacak kaselere 2 çorba kaşığı buğday, 1 çorba kaşığı nohut,üzerine Şan fıstığı veya ceviz, isteğe göre kuru üzüm ve son olarak da pudra şekeri konularak misafirlere ikram edilir.
DİŞ BUĞDAYI KUTLAMASI:Diş buğdayının konulduğu kaselerden birinin içine görünmeyecek şekilde çeyrek altın konulur. İçinde altın bulunan kase her kime çıkarsa, altını ev sahibinin hediyesi olarak kabul eder. Buna karşılık bebeği baştan aşağı giydirmekle sorumludur.
Daha sonra misafirlerin ortasına yere meslekleri belirleyecek ufak malzemeler yerleştirilir. ortasın da bebeğiniz konulur. Ve bebeğiniz bunlardan birini seçerse ilerideki mesleğinin o olacağına inanılır.
Gerçekten çok eğlenceli bir kutlamadır. Bu tip bir organizasyonda bizden de yardım alabilirsiniz.e-maille bize ulaşabilirsiniz…..
Gerçekten çok eğlenceli bir kutlamadır. Bu tip bir organizasyonda bizden de yardım alabilirsiniz.e-maille bize ulaşabilirsiniz…..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder