24 Haziran 2013 Pazartesi

Doğumdan 9. aya kadar emme düzeni için gereken bilgiler:

Bebeğiniz 2700-300 gr doğduysa,



ilk üç gün; iki saatte bir 60 ml ( toplamda 450-600 ml) süt almalı. Emzirirken ilk gün her göğüs 5 dk ( tüm gün boyunca her istediğinde)., ikinci gün 10 dk.( her 2 saatte bir), üçüncü gün 15 dk(her 2,5 saatte bir). emzirilmeli.Emziren annelerin sütlerinin akış hızını kazanması için, özellikle ilk 3 gün çok sık emzirmeleri gerekir; 4. günde tek memeden emzirin.

6. haftaya kadar; iki saatte bir 60 ml. ( toıplam da 60-150 ml.) en çok 45 dk. göğüs de durmalıdır.Gündüz vakti her 2,5-3 saatte bir. Akşamları ise 4-4,5 saatte bir emzire bilirsiniz.
Başlangıç da biberonla beslenen bebekler, öğünler arası daha uzun süre bekleyebilirler;eğer anne süt miktarı ve emzirmeyle ilgili sorun yaşamıyorsa, bu süre 3.-4. haftalarda eşitlenir.

6 hafta-4 ay; her öğünde 60-150 ml. ( günde 7-8 öğün, toplamda 450-900 ml)En çok memede 30 dk. kalmalıdır. Her 3-3,5 saatte bir; bebeğiniz 16 haftalık olduğunda geceleri 6-8 saat uyuyabilir. Bu haftalarda amacımız; emzirme aralarını açıp, sabitlemektir. Ortalama 4 saatte bir emzirilmelidir.Eğer bu dönemde bebeğiniz büyüme atağı geçiriyorsa 3 saatte bir emzirilerek ihtiyacı karşılanmalıdır.
4-6 aylık her öğünde 150-210 ml.( günde 6 öğün  toplamda 700-1200 ml. Memede ortalama 20 dk. kalmalıdır.Her 4 saatte bir; geceleri 10 saat kadar uyuyabilmesi gerekir.4. ve 6. ay arasında bebeklerin iştahı, diş çıkarma ya da yeni kazandıkları hareket becerilerinden dolayı azalır. Dolayısıyla bebeğinin az emiyorsa sorun etmeyin.
6-9 aylıkken Katı gıdalarla birlikte 5 öğün anne sütü alabilir bebeğiniz. Bebeğiniz bu dönemde ortalama  1000-1400 ml. kadardır. Katı gıda almaya başladığında 500 ml katı gıda, 1000 ml. anne sütü alırsa endişelenmeyin. Katı gıdaya geçen bebeklere önce katı gıda  verin, sonra biberon veya 10 dk.emzirme.
Bazı bebeklerin katı gıdaya geçişleri zor olabilir. Bebeğinizin burnu akıyorsa, yanakları kızarıyorsa, poposunda pişik veya ishali varsa yemek alerjisi olabilir,. Bu durum mutlaka doktorunuzla paylaşın.

HAMİLE KURSUMUN SEVGİLİ ANNESİ SELCEN'İN MİNİK KUŞU KARŞINIZDA!!!






KIRK UÇURMA HAZIRLIKLARI:))

''KIRK UÇURMAK SEREMONİSİ'' ( BEBEĞİN İLK ZİYARETİ ) 

Eski Türklerde; 40 Banyosu yaptırılan ve yeni giysileri giydirilen bebeğin, aynı şekilde 40 Banyosu yapan ve dua eden annesi ile birlikte yapacakları ilk ziyaret çok önemliymiş. 
Bebeğin, Babaanne ve Anneannesine yaptığı kısa el öpme ziyaretlerinden sonra, aile büyüklerini de alarak, hep birlikte 'Kırk Uçurma Evine' ( Ziyaret Evine) gidilirmiş. 
Seçilen Ziyaret Evi, yükseklerde veya yüksek katta, havadar, ferah, aydınlık ve geniş olmalıymış. 
Ziyaretine gidilen ev halkı sağlıklı, mutlu, huzurlu, maddi ve mevki olarak da yüksek düzeyde olmalıymış. Bebeğe iyi şansları geçmesi açısından bu değerler önemliymiş. 
Yeni Anneye, ziyaretine gittiği yerlerde sütünün bol olması dilenerek su ikram edilir, anne de bu suyu içermiş. 
Seçilen evin sahibi, Bebeğin ‘Kırklama Annesi’ olacağı için Seremoniyi üstlenirmiş. 
Salonda orta sehpa üzerine temiz ve şık bir örtü serermiş. Örtünün üzerine, içinde su bulunan şık bir Sürahi ile şık bir kase koyarmış.

Kırklama Annesi, bebeğin ilk ziyareti şerefine hazırladığı ;










UN (Ömrü uzun olsun),
ŞEKER (Ağzı tatlı olsun),
TUZ (Evin tadı tuzu gibi ömrü iyi olsun),
PİRİNÇ (Bereket getirsin, ziyaret evinin bereketi geçsin),
YUMURTA (Sağlıklı olsun),
PAMUK (Ak saçı,sakalı uzasın),
metal bozuk PARA (Bol kazançlı olsun) gibi, gıda ve materyalleri

Nazar boncuk , Şık bir mendil , havlu, tabak, çanak kısaca şık bir sunum içerisinde sehpa üzerine bebeğe giderken vermek üzere hazır tutarmış.

Kırklama Annesi önce abdest alır, başına beyaz başörtüsünü bağlar, 'Seremoni Sehpası'nın başına geçermiş. Sürahi içindeki sudan bir miktar doldururmuş. Önceden bebek için almış olduğu altını, su dolu tasa atar, bebeğin annesinin alyansını da içine attıktan sonra bebeği eline alırmış.
Kırklama Annesi, dualar okuduktan sonra içi altın dolu sudan 3 defa bebeğin başını ıslatır, yüksek sesle bebeğe iyi temennilerde bulunurmuş. Daha sonra suyun içerisindeki altını alır bebeğe takar ve iyi dileklerle annesine verirmiş.
Seremoni sonrası yiyecek ikramına geçilirmiş.
Çok ilginç değil mi? Bu seromoni hikayesini bir arkadaşımdan öğrendim...sizlerle de paylaşmak istedim...

BİR BABYSHOWER HİKAYESİ:))



Geçenlerde eğitimlerime eşiyle katılan Esra'nın Babyshower'daydım. Çok heyecanlandım, ben de giderken. Eskiden beri tanıdığım ama geçtiğimiz ay ki Hamile okuluma eşiyle birlikte katıldıktan sonra gönülden bağım oluşan Esra'nın babyshowerı çok güzeli.










Annesinin muhteşem ikramları, arkadaşlarının canlılığı ve süpriz oyunlarıyla tam bir babyshower oldu. Özellikle annesinin hazırladığı bonibonlu kurabiyelerie Altuğ bayıldı. Ayrıca Derin bebeğin bizlere hediyesi çok özeldi. Bu kadar güzel çilek reçeli sanırım uzu zamandır yememiştim.. Çok teşekkürler...




Sıra şimdi Derin Bebek de:))


Sanırım 15 Temmuz da bekleniyor Sağlıkla kucaklarına alabilmeleri dilekleriyle:))