KAÇUV, 15 ŞUBAT DÜNYADA ve TÜRKİYE’DE ÇOCUK KANSERİ’NE DİKKAT ÇEKİYOR
Kanserli Çocuklara Umut Vakfı olarak, dün yayınlamış olduğumuz sokak röportajlarından hazırladığımız videoya istinaden bazı sayısal verileri paylaşmak isteriz.
Kanser tedavisinde gelişmiş ülkelerde çocuk kanserlerinde sağkalım oranı yaklaşık% 80’leri bulur iken, düşük gelirli ülkelerde %10 ve gelişmekte olan ülkelerde ise %50'sinden daha az çocuğu kurtarabilmenin mümkün oluyor.
2030’lu yıllarda her 250 kişiden birinin çocukluğunda kanser geçirmiş ve iyileşmiş olacağını veriler bize gösteriyor.
Türkiye’de yılda 3.000 çocuğa yani her 3 saatte, 1 çocuğa kanser teşhisi konuluyor, bu rakam nükslerle birlikte 5.000’e ulaşıyor. Ülkemizde ise kanser konusunda bilinç ve doktora ulaşım kolaylaştıkça tedavi başarısı da yıllar içinde yükselmektedir.
Türkiye ve dünyada çocukluk çağında görülen kanserlerin % 30’unu lösemiler oluşturur. Kanser sıklığında ülkemizde ikinci sırada lenf bezi kanserleri (Hodgkin ve Hodgkin-dışı lenfoma) yer almaktadır. Bunları sinir sistemi tümörleri, böbreküstü bezi tümörleri, Böbrek tümörleri ve yumuşak doku ve bağ dokusu tümörleri izlemektedir.
Çocuk kanserleri genellikle hızlı çoğalan, büyüyen kanserlerdir. Birkaç hafta hatta günler içinde hızla büyüyüp belirgin hale gelirler. Hızlı büyüdükleri için de ilaç tedavisi (kemoterapi) ve ışın tedavisine (radyoterapi) duyarlıdırlar. Çocuk kanserleri cerrahi, kemoterapi ve gereğinde radyoterapi ile tedavi edilir. Yurdumuzda halen çocuk kanserlerinin üçte ikisi tamamen şifa bulmaktadır.
Kanser, sadece bu hastalıkla mücadele eden çocuk ve ailenin sorunu değil, bir toplum ve halk sağlığı sorunudur.
Vakfımızı kurarken kendimize ilke edindiğimiz “Nerede yaşam varsa, orada umut vardır” sözlerine inanıyoruz ve biliyoruz ki çocuklarımızın erken tanı ile doğru tedavi koşullarına sahip olabilmesi toplumsal duyarlılığı arttırmamız ile mümkün olacaktır.
Videoyu izlemek için: http://youtu.be/s_PdPL8J3BE