6 Mart 2013 Çarşamba

Emzirmenin sonlandırılmasında faydalı olabilecek teknikler:



•DOKTORUNUZA DANIŞIN:  Emzirmeyi sonlandırma kararı aldıysanız ve kararınızdan emin değilseniz mutlaka doktorunuza sorunuz.  
•SUNMAYIN  ama da REDDETMEYİN:  Bebeğin istemediği zamanlarda memenizi sunmayın.  Zaten sonlandırmaya çalışırken bebeğin aklını şaşırtmayın ve memenizi sunmayın.  Ancak emmek istiyor ve de tutturma nöbetine doğru ilerliyorsa verin.
•RUTİNCİNİN RUTİNİNİ BOZUN:  Emzirme bazı rutinler içerdiği için bebeğe güvenli gelir.  Adeta şartlanır.  Bunu şartlanmanın ötesine geçmek için emzirme sırasında yaptığı bazı rutinleri bozun.  Örneğin emmek istiyorsa her zaman emzirdiğiniz koltukta değil karşı koltukta hatta minderde emzirin.  
•BABADAN ACİL YARDIM:  Gece uyutmalar da çok sık kalkan bebekler hele annelerini emiyorlarsa saat başı anneyi emerek çok yorabilirler.  Gece nöbet saatlerinizi belirleyin.  9. Ayından sonra bebekler geceleri açlıktan emmezler.  Gece uyanmalarında şartlanmayı azaltmak üzere babası bebeğin yanına gidebilir, bazen su bazen de sevgisini sunabilir.
•DİKKAT DAĞITAN SÜRPRİZLER:  Emmek istediği zamanlarda program dışı bir emme ise dikkatini dağıtabilirsiniz.  Mesela sevdiği bir faaliyetle dikkatini emmeden başka bir yere odaklaya bilirsiniz.
•İÇERİDE Mİ?  DIŞARIDA MI?   Bazı bebekler evin sakinliğinde huzur buldukları için emerler. Bazıları da dış ortamlarda kendilerini tehdit altında kalmış hissedip anne koynunda teselli bulurlar.  Eğer kalabalık bir ortamda emme krizi tutarsa onu rahatlatmak için emzire bilirsiniz.  Eğer konuşmayı ve telkini anlayacak durumda ise sakin bir zamanda nerede emzireceğinizi nerede emzirmeyeceğinizi konuşabilirsiniz.
•ERTELEME DE UNUTTURUR:  Konuşmayı anlayacağı yaşta hala emziriyorsanız istediği zaman reddetmeyip bir sonraki sefere veya bir sonraki aktiviteye erteleyebilirsiniz.  Örneğin yemek sonrası emmek isterse oyun sonrasındaki bir saate erteleyebiiirsiniz.  
•PAZARLIK:  Eğer alışveriş sırasında emmek için ısrar etmezse dönüşte istediği salıncağa binebileceğinin pazarlığı yapılabilir.  
***Çok yararlı bir yazı olduğu için sizlerle de paylaşmak istedim.. Yazıyı aldığım kaynak: http://www.klinilk.com/emzirme-ve-beslenme2/item/43-emzirme-gercekten-ne-zaman-sonlandirilmali?.html

BABY LED MEANİNG- BEBEĞİN KENDİ KENDİNE BESLENMESİ


Bebeklerimiz doğdukları an itibariyle anne sütü ve emzirme de bazılarımız sıkıntı çekiyor bazılarımızda rahat rahat emzirmeye devam ediyor. Tam her şey yoluna girmişken adından Ek Gıdaya Geçiş sorun olarak karşımızda.
 Genelde çocuk doktorumuz ne zaman , nasıl başlayacağımız hakkında bizlere destek oluyor.Böyle bile olsa kafamızın karıştığı, acaba doğru mu yapıyorum dediğimiz anlar da bir o kadar çok..
Bu durum nedeniyle, Ek Gıdaya geçiş semineri mi yapsam , deneyimlerimi annelerle paylaşsam mı diye düşünürken 2 ay önce ''Ek Gıdaya Geçerken Bilmeniz Gerekenler'' isimli seminerler yapmaya başladım.
Eğitimim de bahsettiğim , kendi oğlumun ek besinlere geçmesinde de kendi kendine beslenme - Baby Led Meaning ' den yararlandım.
Nedir bu Baby Led Meaning? derseniz  bebeğin Ek Besinlere kendi kendine , istediği miktarla başlayarak geçmesi diyebilirim kısaca..Siz emzirmeye devam ediyorsunuz, bebeğinizin önüne de onun yiyebileceği besinleri minik minik parçalara ayırıp kendi, haline bırakıyorsunuz. Bebeğinizde istediği kadar ve istediği şek,ilde besleniyor. Böylelikle geçiş çok daha kolay olabiliyor.
Bu akıma her kuralıyla uyacağım derseniz ;


http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/161519021X/blwblog-20
Bu kitabı alıp-okuyabilirsiniz.

Buradan da bebeğinize uygun tarifler bulabilirsiniz.
ttp://community.babycentre.co.uk/groups/a3855635/blw_recipes


Gurme bebek çok güzel toparlamış.
http://www.gurmebebek.com/kendi-kendini-besleme-28214   ve  http://www.gurmebebek.com/parmak-yiyecekler-863    buradan okuyabilirsiniz.

Ben Altuğ da yaptığım şey ise; geçişi kendi kendine yapmasıydı. Parmak gıdaları eline verdim. Haşlanmış havuç, minik bir muz gibi.. Ama zamanla tek öğünü ben ele aldım. Ben oğlumun yiyebildiği kadarını yedirdim. Bu esasında benim takıntımdı.Ama bu yöntemin çok yararını gördüm. Altuğ kaşık-çatal kullanmakta, bardaktan su içmekte veya pütürüklü yemekte hiç sorun yaşamadı. Ama püre şeklinde siz bebeğinizi beslediğinizde yediği miktar hep fazla oluyordu ama Altuğ karnını hep bu şekilde doyurup, kilo ve boyu da gayet iyi gitti..