24 Nisan 2014 Perşembe

BEBEĞİN KENDİ KENDİNE YEMEK YEMESİ

Bebeğin verdiği ipuçlarını takip ederek onun kendi kendine yiyebildiğini gösterdiğinde katı gıdalara başlanır ve bebeğin temposuna göre ilerletilir.Bu şekilde bebek içgüdülerini dinleyerek anne babasını, kardeşlerini taklit eder ve bir yandan öğrenirken bir yandan da doğal ve eğlenceli bir yolla beslenme becerilerini geliştirir.

Eğer fırsat verilirse bebekler sütten başka besinlerle de beslene bileceklerini ellerine bir parça yiyecek alarak ya da onları ağızlarına götürerek gösterebilirler. bebekler sütten katı gıdaya geçmesinin ne zaman olması gerektiğine karar vermek için anne babalarına ihtiyaç duymazlar. Kaşıkla beslenmeye de ihtiyaçları yoktur bunu kendi kendilerine yapabilirler.



Bebeğin kendi kendine yemesi şu şekildedir;
-Bebek yemek vaktinde aile ile birlikte oturur ve hazır olduğunda yemeğe dahil olur.
-İlgisini çeken bir yiyecek yerine bebeğin rahatlıkla tutabileceği boyut ve şekillerde yiyecekler verilir.
-Lapa yapılmış ya da ezilmiş yiyecekler yerine bebeğin rahatlıkla tutabileceği boyut ve şekillerde yiyecekler verilir.
-Bebek baştan itibaren biri tarafından kaşıkla beslenmek yerine kendi kendine yer.
-Ne kadar yiyeceğine ve  sevdiği yiyecek sayısının ne kadar zaman da artacağını bebek kendisi belirler.
-Bebek ne zaman isterse anne sütü ya da mamayla beslenmeye devam eder. Bu besinlerin ne zaman azaltılacağına hazır olduğunda kendisi karara verir.





İlk katı gıda yeme deneyimleri bebeğin sonraki yıllarda yemek vakti ile ilgili hissedeceklerine etki eder bu yüzden bu vaktin eğlenceli hale getirilmesi önemlidir.Geleneksel olarak her bebek kaşıkla beslenmekten hoşlanmaz diye bir şey yoktur fakat birçok bebek kaşıkla beslenmekten gerçekten zevk almaz. Kendi kendilerine ve aileleriyle aynı vakitte yemek yemelerine izin verilen bebekler ise yemek vakitlerini severler.

***Eğer sizin de bebeğiniz ek gıda serüveninin başındaysaMayıs ayında babay Sensory Ataşehir'de bu konu hakkında sohbet edelim ister misiniz?
Detaylar için ertugrul.esra@gmail.com e-mail atabilirsiniz.!!!!

Nestlé bilim insanları, çocukların ebeveynleri ile yemek hazırlarken daha fazla sebze tükettiğini saptadı


Nestlé bilim insanları, anne ve babaları ile birlikte kendi yemeklerinin hazırlanmasına yardımcı olan çocukların, yemek yapma işlemine katılmayan çocuklara oranla daha fazla sebze tükettikleri sonucuna ulaştı.

Merkezi Lozan’da bulunan Nestlé Araştırma Merkezi’nde çalışan bilim insanlarının, çocukların beslenme alışkanlıkları üzerine yaptığı kapsamlı araştırmadan çarpıcı sonuçlar elde edildi. Appetite Dergisi’nde yayınlanan araştırma haberine göre; ebeveynleri ile birlikte yemek hazırlama sürecine dahil olan çocukların daha yüksek oranda sebze tükettiği sonucuna ulaşıldı.

47 ebeveynin katıldığı araştırmada, ebeveynlerden 6 ila 10 yaş aralığındaki oğulları veya kızları ile birlikte tavuk pane, salata, karnabahar ve makarna dahil çeşitli malzemelerden yemek hazırlaması istendi. Deneye katılan çocukların yarısı hem salata malzemelerini birleştirdi hem de ebeveynlerinin tavuk parçalarını kaplamasına yardımcı oldu. Diğer yarısı ise anne ve babaları yemek hazırlarken ayrı bir yerde oyun oynadı.
Araştırma sonuçlarına göre; ebeveynleri ile birlikte yemek yapan çocuklar neredeyse %76 oranında daha fazla salata ile %27 oranında daha fazla tavuk tüketti. Ortalama sonuçlara göre yemek pişirmeye eşlik eden çocukların etmeyen çocuklara göre %25 oranında daha fazla kalori aldığı belirlendi.
Sağlıklı beslenme alışkanlıkları mutfakta belirleniyor
Araştırmayı yürüten ekibin lideri beslenme uzmanı Dr. Klazine van der Horst araştırma sonuçlarını şu şekilde değerlendirdi: “Mutfakta ebeveynleri ile yemek yapan çocukların genel olarak yemeklerinin daha büyük bir bölümünü bitirdiğini ve daha fazla miktarda sebze yediğini gördük. Yaptığımız araştırma, çocukları yemek hazırlama sürecine dahil etmenin, onların sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmelerine olumlu katkı sağladığını ortaya koydu”.
Bu araştırmanın ışığında beslenme uzmanları, gelecekte çocukların beslenme düzenlerini ve yemek seçimlerini nasıl şekillendireceğini görmek üzere uzun soluklu çalışmalara devam edeceğinin mesajını veriyor.
Farklı malzemelerin kullanılması salata tüketimini arttırıyor
Araştırma sonuçlarına bakıldığında özellikle salata tüketiminde artış gözlemleniyor. Bilim insanlarına göre bunun en önemli sebebi çocukların bağımsız bir şekilde salatanın farklı malzemelerinin seçimini daha kolay yapması.
Aile ile mutfakta vakit geçirmek çocukların psikolojisine de olumlu katkı sağlıyor
Araştırmaya katılan beslenme uzmanları, ebeveynler ve çocukların birlikte yemek yapmasının sadece gıda alımı üzerindeki olumlu etkilerinden değil, aynı zamanda ebeveynler ve çocukların birlikte iyi vakit geçirmesinden dolayı da faydalı olabileceğini belirtiyor. Çocukların, aile için yemek yaptıklarında kendilerini daha bağımsız ve gururlu hissettikleri ifade ediliyor.
Ayrıca mutfakta vakit geçiren çocukların masada daha uzun süre kalması ve yemekten daha fazla keyif alması, yemeği hazırlarken harcanan toplam süre ile yemeği yerken harcanan süre arasında da bir ilişki olduğu ortaya koyuluyor.
Okul çağı çocuklarına sebze çeşidi sunmak onlara sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırıyor
Zürih ETH Üniversitesi ve Nestlé tarafından yürütülen ve “Public Health Nutrition” Dergisi’nde yayınlanan başka bir araştırmaya göre ise; okul çağındaki çocuklara sebzede çeşitlilik sunmak çocukların sebze ağırlıklı seçimler yapmasını sağlıyor.
Nestlé Araştırma Merkezi her yıl 200’ün üzerinde bilimsel araştırma yayınlıyor
Bu araştırma Nestle’nin dünya üzerinde 34 Araştırma ve Geliştirme ve Ürün Teknolojisi Merkezleri’nden biri olan (NRC) yapıldı. Nestlé Araştırma Merkezi’nde yapılan çalışmalar, her yıl yayınlanan 200’ün üzerinde bilimsel araştırma ile gıda sektörünün geleceğinin şekillenmesine yardımcı oluyor.
 Nestlé Türkiye, Almanya, Tayland, Venezüella ve Hindistan gibi ülkeler de dâhil olmak üzere dünya genelinde aşçılık okulları ve eğitim programları ile ebeveynlerin ve çocukların daha sağlıklı tercihler yapmasına yardımcı olmayı amaçlıyor.