8 Şubat 2014 Cumartesi

Bebek de günlük rutin oluşturma


Bebek doğduktan sonra ona nasıl bakacağınız hakkında pek çok sorularınız olacaktır. Burada, annelerimizin aklına en sık gelen sorulara yanıtlar vermeye çalışacağız.

Emzirme düzeni :
 Ilk haftalarda emzirme düzensizdir ve bebek her istediğinde emzirilmelidir. Her iki göğsü de eşit sürelerde emzirtmek idealdir. Ancak bu her zaman gerçekleşmez. Bebek bir seferde tek göğsü emerse bir sonraki sefer diğer taraftan emzirmek gerekir. Ilk 10 Dakikadan sonra gelen süt daha yağlıdır; bebekte doygunluk hissi uyandırır. Bir göğsü emmesi bu nedenle yeterli olabilir. Günde yaklaşık 10-12 kere emmesi ve ilk 4-6 Ay gece beslenmesi normaldir. Emzirilen bebeğe Su vermek gerekmez. Meyve püresi ve pirinçli mama benzeri ek besinler 6 aydan sonra verilmelidir.
dışkı ve idrar sıklığı : Bebeğinizin ilk ayında dışkı sayısı fazladır (günde 6-8 kez). Anne Sütüyle beslenen bebeklerin dışkıları cıvık olur. dışkı ilk Günler yeşilimsi, daha sonra Altın sarısı renk alır. Mama ile beslenen bebeklerin dışkıları daha kıvamlı ve sıklığı daha azdır. Bu bebeklerde kabızlık da olabilir. Bebeğin günde en az 6-8 kez idrar yapması gerekir. Bu beslenmenin yeterli olduğunu gösterir. Bir iki ay sonra bebek 2-3 günde bir de dışkılayabilir, buda normaldir. 

Alt değiştirme :
Bebeğinizin altını sık değiştirin. Beslenme öncesi altı kirli ise veya bebek huzursuz ise bebeğinizin altını değiştirin. Beslenme ile barsak hareketleri artacaktır; bu nedenle beslenme sonrası da bebeğinizin altını değiştirmeniz gerekebilir. bebeğin altını ıslak pamukla silebilir, çok kirli ise yıkayabilirsiniz. hazır silme bezleri, yolculuklarınızda pratik olacaktır. bebeğin cildi çok hassastır. Islak veya kirli bez uzun süre ( 3-4 Saat ) kalırsa Pişik olur. Bu durumda bebek cildine uygun pişik kremi uygulayabilirsiniz. Unutmayın kız bebeklerin altları önden arkaya doğru temizlemek gerekir. 

Göbek bakımı : 
Göbeğin ve çevresinin temiz ve kuru kalması gerekir. Göbek bağı kullanmayın. Günde 2-3 kere göbek kordonunu dibinden, Alkollü pamuk ile silin. Göbeği bezin dışında bırakmaya dikkat edin. Göbek 7-14 Gün içinde düşer. Düştükten sonra yerinde hafif bir kanama olması normaldir. Bu durumda Alkol ile silebilirsiniz.

Bebek banyosu : 
Göbek düştükten 1 gün sonra banyo yaptırabilirsiniz. Göbek düşene kadar yumuşak bir bezle bebek cildini uygun bir sabunla silin ve daha sonra durulayın. Gün aşırı banyo yeterli olacaktır. Ancak ağzını, çenesini ve genital bölgesini sık sık ıslak, sabun- suz, yumuşak bir bezle silmeniz gerekir. Banyolarında içme Suyu kullanmanız gerekmez.
Ancak cildinde yara varsa veya Ameliyat geçirdiyse kaynamış ve ılıtılmış su kullanmanız gerekebilir. Bu konuda doktorunuzun Tavsiyelerini almalısınız. Suyun ısısını, kolunuzun iç kısmını suya daldırarak test etmelisiniz. Banyo sonrasında cildi durulamak son derece önemlidir. Sabun bebek cildini tahriş edebilir.

Cilt bakımı :
 Her banyo sonrası krem veya yağ sürmek gerekmez. Bebek cildi çok hassastır. Krem ve yağlar sürerek cildin terlemesi önlenirse, ufak sivilceler ve isilik tarzında döküntüler ortaya çıkabilir. Eğer cildi kurur ve çatlaklar gelişirse, bir bebek losyonu veya nemlendiricisini günde 2 kere sürebilirsiniz.Bebeğin cildi kuru ise çok banyo yaptırmayın. Banyonun suyuna bebe yağı eklemek de işe yarayabilir.
Tırnak bakımı : Bebeğin tırnağını, ona özel bir bebek tırnak makası ile kesebilirsiniz. Uzamış tırnaklarıyla bebek, yüzünü ve gözünün kornea tabakasını çizebilir. Bebek tırnak makasıyla tırnağın keskin ve sivri köşeleri de ince bir törpüyle yumuşatın. Bu işlemi yaparken yanınıza bir yardımcı almalısınız.

Hapşırık ve hıçkırıklar :
 Hapşırık, genze kaçan damlacıkları temizlemek üzere bir reaksiyon, hıçkırık ise solunum kası olan diyaframın uyarılması sonucu ortaya çıkan bir reflekstir. hıçkıran bebek kısa süre ile emzirilirse bu refleks yavaşça kaybolur.

Yatma pozisyonu :
 
Bebeğinizi sırtüstü yatırın. Son yıllardaki araştırmaların sonuçlarına göre sırtüstü yatış en güvenli yatma şeklidir. Bebeğin başını uyurken her iki yana çevirebilirsiniz. Bebek uyanıkken yüzükoyun yatırarak kollarının kuvvetlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Yastık ve kuştüyü yorgan kullanmayın. Yorganını göğüs hizasına kadar örtün, başına çekmeyin. Bebeği fazlaca ısıtmayın. Yatağında yumuşak oyuncaklar bırakmayın. Bu önlemler SIDS denilen nedensiz beşik ölümlerini önlemek amacıyla tüm dünya bebeklerine önerilmektedir.

Oda ısısı : 
Sizin rahat ettiğiniz oda ısısında bebeğiniz de rahat edecektir. zamanında doğan bebekler için 21 derece uygundur. Eğer klima kullanıyorsanız, bebeğin üzerine üflememek koşuluyla bebeği odada tutabilirsiniz. Unutmayın, bebek, kapı veya pencerenin aralanmasıyla, çok soğuk olmayan bir ortamda hemen üşümez. üşüse de hasta olmaz. Aşırı ısıtma, beslenmeye isteksizlik ve uyku haline neden olur. Bebeğin elleri ve burnu soğuksa, ortam ısısı yetersiz demektir. Bu durumda vücut ısısına da bakılabilir. Uzerine bir battaniye örtülerek bebek ısıtılmalıdır. Devamlı soğuk olan bebekler iyi büyüyemezler.

Araba Koltuğu : 
Hastaneden evinize giderken ve bundan sonraki yolculuklarınızda yeni doğan bebekler için olan Araba koltuğu kullanın.

Ziyaretler :
ilk haftalarda yorucu ziyaretlerden kaçının. Bebek bakımı zor da olsa en kolay biçimde evde yapılır. Bebeği kalabalık gurupların içerisine sokmayın. Unutmayın, özellikle kış aylarında, kapalı ortamlarda, virüslerin neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyonlarına çok sık rastlanır. Bebeğin hastalanmaması için öptürmeyin, kalabalıklara sokmayın, ufak çocuklardan uzak tutun. Annenin de Lohusa döneminde kendini iyi koruması gerekir.

Bebeğinizin ilk günleri için lazım olacak temel eşyaların listesi.





Çok fazla gibi görünebilir fakat küçük bebeğinizin her geçen gün kıyafetler ve yatak örtüleri arasında nasıl ilerlediğini görünce şaşıracaksınız. Birkaç ekstra eşyayı hazır tutmak çamaşır hakkında daha az endişe etmeniz anlamına gelmektedir.
* 6 tane veya yaklaşık olarak bu sayıda önden açılıp kapanan pamuklu zıbın veya tek parçalı kıyafetler.
* 6 - 10 pamuklu örme, önden kapanan çıtçıtlı bebek yeleği (uzun ve kısa kollu)
*Birkaç pamuklu şapka
*1 veya 2 ince hırka
*4 çift çorap
*2 çift patik
*Yeni doğanlar için bebek bezleri. Eğer tek kullanımlık olanları kullanmayı planlıyorsanız, yeni doğanın yumuşak kakasını absorbe edecek bir tür alın
*Yumuşak bir pamuklu şapka
*Bebeğinizi dışarı çıktığınızda korumak için en azından bir tane geniş kenarlı şapka
*Soğuk havalarda dışarı çıkmak için sıcak tutan bir palto ve eldivenler
*Opsiyonel –yüzünü çizmesini önlemek için bir veya iki çift ince eldiven. Bunları gereksiz yere kullanmayın: bebeklerin çoğu bunlara aslında ihtiyaç duymaz ve tüm bebekler keşfetmek için ellerinin serbest olmasından faydalanırlar ve parmaklarını emerek kendilerini rahatlatırlar. Ellerini saklamak yerine bebeğinizin tırnaklarını kısa tutmanız daha iyidir!
*2 veya 3 tane yumuşak, bebek için uygun ebatta banyo havlusu ve 3 veya 4 bebek sabun bezi
*Bebek karyolası veya bebek sepeti için 3 veya 4 şilte (şiltenin sıkıca oturduğundan emin olun)
*Pek çok pamuklu çarşaf
*2 veya 3 pamuklu bebek battaniyesi (böylece uyuyan bebeğinizin aşırı sıcaklamaması için katları kolaylıkla ayarlayabilirsiniz – unutmayın, katlanmış bir battaniye iki kat olarak sayılır). Kabarık battaniyelerden kaçının. Bazı uzmanlar bunların bebek karyolası ölümleri için risk oluşturduğunu düşünmektedir.
*opsiyonel – Birkaç tane çocuk arabası için uygun ebatta battaniye
*Bebeğin üzerinde oynaması için yere yayılan kalın, yumuşak bir battaniye veya yorgan
Güvenlik İpuçları
Tüm çocukların kıyafetleri için alışverişe çıktığınızda şunları aklınızda bulundurun.
Yumuşak ve kolaylıkla yıkanabilir olan pamukluları veya pamuk karışımlarını alın.
Ateşe dayanıklı” ibaresi için etiketleri kontrol edin.
Bebeğinize ipleri olan kıyafetler giydirmeyin (uçkuru olan kapüşonlu süveterler gibi); bunlar küçük eller, parmaklar, ayak parmakları ve hatta boyunlara dolanabilir.
Yakaları geniş olan üstler alın ki bebeğinizi giydirmek sizin için kolay ve onun için rahat olsun.
Bir boğulma tehlikesi oluşturan kopmak üzere olan düğmeleri düzenli şekilde kontrol edin.
Elleri için çok cazip olan boncuklar ve kurdeleler gibi dekoratif kısımları olan kıyafetlerden kaçının. Bunlar eğer koparsa boğulma riski oluşturmaktadır.



Bebekler günde ortalama kaç ml. anne sütü içmelidir?


Ortalama 3 kilo doğan bir bebek;


-İlk 3 gün iki saatte bir 60ml, toplamda 450–600 ml
-6.haftya kadar her öğünde 60–150 ml, günde 7–8 öğün, toplam da 450-900ml.
-6 hafta- 4 ay her öğünde 120–180 ml, 6 -7 öğün toplamda 700-1000ml
-4 -6 ay her öğünde 150–210 ml, ortalama 6 öğün ve 700-1200ml


-6- 9 ayda, katı gıdalarla birlikte 5öğün. Ortalama sıvı alacağı miktar 1000-1400ml olabilir. 


Örneğin daha önceden 1200ml alan bebek, ek gıdaya geçtiğinde 500ml ek gıda 1000ml süt alabilir.



TIKALI KANAL VE MEME İLTİHABI NEDENLERİ


▲ Memede kısmi ya da genel altta yatan nedenler
-süt akısı azalması
 - yetersiz emzirme
- bebeğin basarısız emisi
- giysilerin darlığı
- emzirme sırasında parmakların baskısı
- büyük memelerden süt akımının iyi olmaması
▲ Emzirme sıklığında vesüresinde azalma - stres ve fazla çalısma
▲ Doku harabiyeti - memelerde travma
▲ Bakteri girisi - meme ucu çatlakları

Kanal tıkanıklığı ve meme iltihabının tedavisi:

Tedavinin en önemli kısmı, etkilenmis meme bölgesindeki sütün bosaltılmasıdır.
- Zayıf boşalmanın nedenlerini arastırılmalı
- Bebeğin memeye yerlesmesinin uygun olup olmadığını kontrol edin
- Giyeceklere, özellikle gece giyilen sütyene bağlı ya da memenin üzerine yatmaya
bağlı bası .
- Anne bebeğini emzirirken parmaklarıyla ne yaptığı önemlidir.. Areolayı nasıl
tutuyor, süt akımını engelliyor mu ? makaslama yöntemiyle tutuyorsa süt akımı engellenebilir.
- Annenin büyük, sarkık memeleri varsa bebeğini emzirirken memesini daha yukarı kaldırmaya dikkat etmelidir.

▲ Bir neden  bulsanız da bulmasanız da sunları yapabilirsiniz:

- Sık sık emzirin
En iyisi bebekle beraber yatmaktır, böylece bebek istediği zaman anne emzirebilir.
- Bebek emerken memeye masaj yapmak çok etkilidir.
- Öğünler arasında memelere sıcak kompresler uygulayın.

▲ Bazen bunları yapmak yararlıdır:

- Emzirmeye etkilenmemis memeden baslayın.
Eğer oksitosin refleksini etkiliyorsa bu yardımcı olabilir. Refleks çalısmaya basladığı zaman etkilenmis memeye geçebilirsiniz.
- Bebeğe her emzirmede değisik bir pozisyon verilmesi.
Bu memenin çesitli yerlerindeki sütün bosaltılmasını sağlar.Her
emzirmede bebeği kucağında yüz yüze değil, değisik pozisyonlarda emzirebilirsiniz.. Bebeği koltuk altı pozisyonunda nasıl tutacağını veya yatarak emzirmek için nasıl yatacağını araştırıp,deneyebilirsiniz. Bu pozisyonlarda rahat değilse, ısrar etmeyin.

▲ Eğer emzirmek zorsa, anneye sütünü sağabilirsiniz.

- Bazen anne özellikle çok acı veriyorsa hasta memesinden bebeğini emzirmek istemez.,
- Bazen bebek olasılıkla sütün tadı değistiği için enfekte memeden emmek istemez.
Bu durumda sütün sağılması gereklidir. Eğer süt memede kalmaya devam ederse
apse gelisebilir.
Genelde kanal tıkanıklığı veya mastit, memenin o bölümünden süt bosalıyorsa bir gün içinde
iyilesebilir.

Eğer Sunlar Varsa Ek Tedavi Gerekebilir:

- Anneyi ilk gördüğünüzde ciddi belirtileri varsa, YA DA
Meme ucunda çatlak dolayısıyla bakterilerin bulasma olasılığı varsa, YA DA
- Sütün akısı sağlandıktan sonraki 24 saat içinde hiçbir düzelme olmazsa.
Bu Durumda Tedavide Asağıdakilere Basvurmanız Gerekir:
▲ Antibiyotikler.
Bunun için mutlaka doktorunuza başvurun.
▲ Tam istirahat.
Çalısıyor ise rapor almasını, ev kadını ise birinden yardım isteyin.Mümkünse ailesi ile görev bölümü konusunda konusunuz.
Stresliyse ya da çok çalısıyorsa, daha fazla dinlenmeye tesvik ediniz.
Bebeğiyle birlikte dinlenmesi, emzirme sıklığını arttıracağından süt akımı için de iyidir.
▲ Ağrı kesiciler.
Doktorunuzdan sizi rahatlatacak , emzirirken kullanabileceğiniz ağrı kesici reçete etmesini isteyebilirsiniz
Bebeğinizi sık sık emzirin, masaja ve ılık yas pansumana devam etmelisiniz. Eğer anne yeterli
yemiyorsa yeterli miktarda yiyecek ve içecek almasını öneriniz.