19 Mart 2009 Perşembe
HAMİLELİKTE KİLO ALIMI
Herkesin hamile kaldıktan sonra merak ettiği konu, ne kadar kilo almalıyım?Bende o nedenle bu konuyu ele almayı istedim.
Hamilelik öncesindeki ağırlığınız bu konuda önemlidir.Ağırlığınızın boyunuza göre normal olan bir hamile bayan hamilelik süresince 12,5-17,5 kg ağırlık kazanması normaldir.Zayıf olan hamileler için 14-20 kg ,Kilolu hamilelerde ise 7,5-12,5 kg normaldir.Zayıf mı şişman mı olduğumuzu da beden kütle indeksine (BKI)bakarak anlayabiliriz.
BKI=kilo (kg) \ boy ( m )2
Yani; Beden kütle indeksi kilonun, boyun metre cinsinden karesine bölünmesiyle bulunana değerdir.BKI sonucuna göre sınıflandırma yapılır:
0-20 zayıf
20-25 normal
25-30 fazla kilolu
30 ve üzeri şişman olarak adlandırılır
ALINAN KİLOLAR NEREYE GİDİYOR?Yaklaşık ağırlık kazanımı kg
BEBEK 3,5-4
PLASENTA 0,5-4
AMNİYOTİK SIVI 1
ANNE
GÖĞÜSLER 0,5
RAHİM 1
KAN HACMİNDE ARTIŞ 1,5
VÜCUT YAĞI 2,5 veya daha fazla
ARTAN KAS DOKUSU VE SIVI 2-3,5
TOPLAM MİN. 12,5kg
TÜP BEBEK TEDAVİSİ
Ben bir tüp bebek tedavisi yapılan klinikte tüp bebek koordinatörü olarak çalışmaktayım.İnanın burada çalışmak bir kadın olarak biraz zor.
İşin zor olduğundan değil tabiiki. Tedavi süreci hastalar için çok zor. Bu zorluk hem maddi hem de manevi..O nedenle kliniğimizde bizimle beraber çalışan bir psikolog arkadaşımız var.Hastalar tıbbi tedavilerini yaptırırken o da hastaları psikolojik olarak destekliyor.(http://www.annelikyolunda.com)
Size kısaca tüp bebek tedavisinden bahsedeyim:Hastalar korunmamalarına rağmen çocuk sahibi olamayan kişiler.Kadın ve erkek muayene ve tetkikler yapıldıktan sonra hastaya göre tedavi protokolü seçiliyor.Sonra hastamız iki yada üç aralarla kliniğe doktoruna gidip, ultrasonla takip ediliyor. ilaçların verdiği cevap görülüp, tedavi tekrar düzenleniyor.Kadının yumurtaları (oositleri) istenilen büyüklüğe gelince çatlatma iğnesi veriliyor. Ondan da yaklaşık 36 saat sonra genel anestezi ile yumurtalar toplanıyor. Aynı esnada erkektende sperm örneği alınıyor. Sonra yumurtalar ve spermler laboratuvar da çalışılıp,birbirleriyle dölleniyor.İki yada üç gün oluşan embriyolar laboratuvarda takip edilip, hastaya transfer ediliyor. Bu işlemden 11 gün sonra hasta kanda gebelik testi ( Beta HCG) yaptırarak gebe olup-olmadığını öğreniyor. Tedavi süreci bundan sonra normal yolla gebe kalmış kadınınkinden pek farklı değil. Hastalar açısından o 11 günü beklemek gerçekten zor. Çok büyük merak.Düşünsenize. Yaklaşık üç haftadır tadevi görüyorsunuz ve sonucun öğreneceksiniz.Tabiiki kliniğimizde çalışan doktor, embriyolog, hemşire ve diğre personel hep beraber hastaların sonucunun olumlu olmasını istiyoruz.İnanın hastamızı takip eden doktorumuz hasta ile beraber seviniyor ve üzülüyor...( Daha detaylı bilgi almak için: http://www.tupbebekgebelik.com)
Tedavi süreci uzun olduğu için hastalarla artık o kadar samimi oluyoruz ki... Herkes biribirine ait herçeyi öğrenmiş oluyor. Çalışan olarak bu bizim için çok önemli, manevi anlamda. İnşallah hastalarımız için de öyledir.
İsteyen herkese istediği zaman da çocuk sahibi olması dileğiyle.....
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)