22 Kasım 2013 Cuma

DOĞUM PLANI NELERİ İÇERMELİDİR? NE YARARI VARDIR?


 
 

Günümüzde anne ve baba adaylarının bilinçlenmeleri ve bilgiye ulaşmak gittikçe kolaylaştı. Doğum yapacak bir anne adayı da doğum anında ve sonrasında neler yapılması, neler yapılmamasını önceden planlaması işleri daha da kolaylaştıracaktır. Bunun için de önceden hazırladığımız bir doğum planı çok işimize yarayacaktır. Özellikle doğal doğum yapmayı istiyorsanız bu planın işlevi daha da önem kazanacaktır.

Doğum yapmış ve yıllardır eğitim veren biri olarak, isteklerinizi, beklentilerinizi önceden doktorunuz ile konuşmanın çok yararlı olduğunu söyleyebilirim. Doğum yapacağınız hastaneyi belirledikten sonra, odaları önceden görmek, doktorunuz dışındaki diğer sağlık ekibiyle önceden tanışmak, doğum sırasında nasıl işleyiş bunu öğrenmek çok önemli. Bunları öğrendikten sonra kendinizin beklentileri göz önüne alarak doğum planı oluşturabilirsiniz. Planınızı oluşturduktan sonra bunu doktorunuz ve doğum yapacağınız hastanedeki hemşirelerle paylaşmanızı öneririm.

Bir doğum planın da ;

*Daha önceden bir doğuma hazırlık eğitimi alıp-almadığınızdan bahsedebilirsiniz. Başınıza neler geleceğini ve neler yapmanız gerektiğini bildiğiniz belirtin.

*Doğum esnasinde yanınızda eşiniz mi, bir doğum koçumu yada anneniz mi bulunacak?

*Doğum esnasında hastane personeli odanıza ne sıklıkla girsin?

*Odanızı nasıl düzenlemek istersiniz ? Hafif müzik, loş ışık, belki kapıya ''ziyaretçi yasak'' diye bir yazı asılması..

*Suni sancı ile ilgili düşünceleriniz nedir?

*nst bağlama sıklığı nedir? damar yolu açmak yada serum vermek ne kadar gerekli? Su içebiliyor musunuz?

* *Doğum ağrıları sırasında ağrıyı önlemek için yapılan epidural anestezi hakkındaki düşünceleriniz nedir?

*Bebek odasında biberonla anne sütü dışında bir sıvı verilmemesi, emzik verilmemesi.

*Doğum ağrıları sırasında ağrıyı önlemek için yapılan epidural anestezi hakkındaki düşünceleriniz nedir?

*Bebek odasında biberonla anne sütü dışında bir sıvı verilmemesi, emzik verilmemesi.

* Kordon kanı örneklenmesi yapılmasını ister misiniz?

* Doğum yapacağınız yeri mümkünse önceden görün.

* Doğum yapacağınız hastaneyi önceden belirleyin.

* Hastaneye en kolay ve en kısa zamanda nasıl ulaşabilirsiniz? Hastaneye giden yolların belirlenmesi ve yollardan birinin tıkalı olması durumunda kullanılabilecek alternatif yolların bulunması.

*Hastane girişleri ve park yerlerinin öğrenilmesi

* Doğum yapacağınız hastane bebek dostu (emzirmeyi destekleyen) bir hastane mi diye araştırın.

* Sigortanızla anlaşmalı bir kurum mu? Önceden bilgi alın.

* Eğer eşler doğuma katılacaksa, birlikte doğum filmleri izleyin.

* Doğum çantanıza neler koymanız gerekiyor? Doğum çantanızın içindekilerin yedeklerinin evde nerede olduğunu mutlaka eşinize gösterin. Acil yedeklere ihtiyaç duyduğunuzda eşiniz de strese girmeden, yedekleri size ulaştıracaktır.

* Kültürel ve dini açıdan belirtmek istedikleriniz var mı?

* Eşiniz bebeğinizin göbek bağını kesmek istiyor mu?

*Bebeğiniz için çocuk doktoru araştırın.

* Doğuma sizi götürecek arabayı ayarlayın ve bakım kontrollerini yaptırın.

* Hangi durumda doktorunuzu aramanız gerektiğini öğrenin.

* Aranacak kişilerin telefon numaralarının bir kağıda yazılması. Telaş halinde kimleri arayacağınızı ve telefon numaralarını unutabilirsiniz.

* Cep telefonunuzun şarj aleti (ancak hastane içinde cep telefonunuzu kullanıp kullanamayacağınızı önceden öğrenin, büyük olasılıkla cep telefonunuzu kullanmanıza izin verilmeyecektir!)

* Bebeğinizi eve nasıl götüreceksiniz? Buna karar verip, araba da ona göre düzen hazırlamalısınız.

*•Doğumunuz esnasında diğer çocuğunuza kim bakacak, buna karar vermeli, ayarlamalar yapmalısınız.

*Doğuma girmeden önce doktorunuz ve diğer sağlık personeliyle tanışmak, eşinizle birlikte her türlü alternatifi konuşmak, sizin doğuma girerken kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır.


DOĞUM SIRASINDA BABALARA İPUÇLARI




*Mahremiyeti koruyun, telefonları kapatın, kapıyı kapatın, ziyaretçi sayısında sınırlayın.
*Eşinizin ihtiyaçlarınız gözlemleyin. Çok fazla soru sormayın.

*Kasılmalar esnasında saygılı bir sessizlik içinde olun veya onunla alçak ve yumuşak bir sesle konuşun.
*Sözel olmayan işaretler kullanın.

*Eşinize banyo yapmasını, konumunu değiştirmesini, yürümesini, tuvalete gitmesini önerin.

*Besleyici içecekler yudumlaması konusunda onu cesaretlendirin. Bir saatte en azından yarım bardak sıvı almalıdır. Yalnızca buz parçaları ve su değil; yanı sıra sporcu içecekleri, ballı çay, meyve suyu verebilirsiniz.
*Kendinizi bir ansiklopedi satıcısı yerine koyun, hiçbir itirazı veya tepkiyi kişiliğinize yönelik olarak algılamayın.

PREMATÜR BEBEK VE ANNELERİ

Bu yıl binlerce annenin bebeği prematüre doğdu. Peki kimlerin prematüre annesi olarak seçildiğini merak ettiniz mi hiç?
Tanrı dünyanın üzerinde dolaşarak büyük bir özenle, en küçük ayrıntıyı bile düşünerek insan neslinin devam etmesi için araç olarak kullandığı insanları seçer. İnsanları incelerken de meleklerine büyük deftere not almaları talimatını verir. “Armstrong, Beth, oğlan. Koruyucusu Aziz Matthew olsun. “Forest, Majorie, kız. Koruyucusu Aziz Ceceila olsun. “Rutledge, Carrie, ikiz. Koruyucusu…. ona Gerard’ı verin. Gerard küfüre alışıktır.” Sonunda, Meleğine bir isim söyler ve gülümser: ” Bu annenin prematüre bebeği olsun” Melek meraklanır. “Peki Tanrım neden özellikle bu anne? O çok mutlu bir insan” “İşte tam da bu yüzden” der Tanrı. “Kahkaha atmayı bilmeyen bir anneye prematüre bir bebek verebilir ? Çok zalimce olurdu bu.” “Ama bu annenin sabrı var mı” diye sorar Melek. “Çok sabırlı olmasını istemiyorum, yoksa umutsuzluk içerisinde sürekli kendine acır. Şok ve kızgınlığı geçince, bu işin üstesinden gelebilecektir.” “Bugün onu izledim. Bir annede çok nadiren bulunan ancak bir o kadar da gerekli olan benlik ve bağımsızlık duygusu var onda.

Biliyorsunuz, ona vereceğim çocuğun kendine ait bir dünyası olacak. Bu anne de bebeğinin kendisinin dünyasında yaşatmaya çalışacak ki bu da hiç kolay bir iş değil.” “Ama yüce Tanrım, ben bu kadının size inandığından bile şüpheliyim.” Tanrı gülümser, “Hiç sorun değil, ben onu hallederim. Bu kadın mükemmel bir aday. Yeterince de bencil.” Melek şaşırır “Bencillik mi? Bu bir erdem mi?” Tanrı başını sallar. “Eğer arada sıra kendisini çocuğundan ayıramazsa, asla ayakta duramaz.
Evet, işte ben bu kadını beklenmedik bir şekilde gelecek bir çocukla kutsayacağım. O henüz bunun farkında değil ama herkes ona gıpta edecek .” “Çocuğunun söylediği hiçbir kelimeyi doğal karşılamayacak. Hiçbir aşamayı sıradan bir gelişme olarak görmeyecek. Çocuğu ilk kez “Anne” dediğinde bir mucizeye tanıklık edecek.
Gözleri görmeyen çocuğuna bir ağacı ya da gün batımını tarif ederken eserlerimi gerçekten görebilen nadir insanlar gibi görecek ağacı ya da gün batımını. “Benim gördüklerimi açık ve net şekilde görmesine izin vereceğim- cehalet, zulüm ve önyargıyı- ve bunları aşmasına izin vereceğim. Asla yalnız olmayacak. Hayatının her gününde, her saniye onun yanında olacağım çünkü sanki yanımdaymış gibi benim işimi orada o yapacak.” “Peki ya bu anneyi hangi aziz koruyacak?” diye sorar Melek not almaya ara verip. Tanrı gülümser: “Aynada görecektir.”

Kaynak: Erma Bombeck’ten adaptasyon ( bu benim yazım değil. Ama prematür bebek ve anneleri için çok beğendiğim bir yazı diye size de gönderiyorum. Belki kaynakla yayınlarsınız.)