4 Ocak 2013 Cuma

DOĞUM ÇANTASI



Doğum Çantası - Anne İçin Gerekenler
Hamilelik ve doğum takip kartınız ve doktor kontrollerinizin bulunduğu dosyanız, son yaptırdığınız kan ve idrar tahlilleriniz, sigorta kartınız, sağlık karneniz.
Yakınlarınızın telefon numaraları
Nakit para
3 adet önden açılan gecelik
1 adet sabahlık
Deodorant, diş macunu ve fırçası, tarak, şampuan, sabun, ıslak temizleme mendilleri, kulak pamuğu vb kişisel eşyalarınız
Saçlarınızı rahatça toplayabileceğiniz toka ya da bant
3-4 adet özellikle önden kopcalı emzirme sütyeni ve pedleri
Meme uçları için krem, göğüs kalkanı
Göğüs pompası (özellikle meme başı olmayan hanımlar için)
İhtiyacı kadar pamuklu ve tek kullanımlık iç çamaşırları
1 paket hijyenik kadın pedi
1-2 adet atlet
Kağıt peçete ve havlu
Eve dönerken giyebileceğiniz rahat kıyafetler
Ayağınızı sıcak tutacak kalın çoraplar
İçinde rahat ettiğiniz kolay giyilebilen alçak topuklu, kaymayan bir çift terlik
Sizi dinlendirip rahatlatacak sevdiğiniz kitap, dergi, teyp ve kasetler
Hastaneye giderken yolda rahat etmenizi sağlayacak yastık
Doğum Çantası - Bebek İçin Gerekenler
2 tane bady (Mevsime göre kısa veya uzun kollu)
2 tane tulum
2 tane çorap
2 tane ağız mendili
2 tane pijama altı
2 tane şapka ve eldiven
2 takım kıyafet (zıbın takımı, pijama takımı, patiği, başlığı vs)
Yelek ve hırka
Battaniye
3–4 tane bebek bezi
Araba koltuğu/ana kucağı veya portbebe
Havlu, ıslak mendil
2 tane önlük
2 tane yelek
Bebe şampuanı
Saç Fırçası
Kirli çamaşır torbası

Doğum eyleminde uygulayacağınız doğru nefes alma-verme tekniklerini



Doğum eyleminde uygulayacağınız doğru nefes alma-verme tekniklerini gebelik döneminizde ne kadar sık uygularsanız bu teknikleri o kadar iyi öğrenirsiniz.
Doğum eylemi esnasında doğru nefes alıp verme iki açıdan önemlidir:
1. Doğum eyleminde belli aralıklarla gelen uterus kasılmaları esnasında bebeğinize giden kan akımı nispi olarak azalır. Bu fizyolojik, yani normal bir durumdur. Siz bu esnada derin bir nefes aldığınızda kanınıza normal bir nefeste geçtiğinden daha fazla oksijen geçer ve bu ek oksijen kasılmalar esnasında bebeğinizin oksijensiz kalmasını önler.
2. Kasılmalar esnasında duyacağınız muhtemel ağrı, zihinsel olarak daha çok doğru nefes alıp vermeye odaklanmış olmanız nedeniyle daha hafif olarak algılanacaktır.
Alıştırmalar:
Gevşeme: Yere yatın ve dizlerinizi bükün. Vücudunuzdaki bütün kasları bilinçli bir şekilde teker teker gevşetin. Bunun ne kadar zor olduğunu denedikçe göreceksiniz. Tüm kaslarınızı gevşettiğinizi düşündüğünüzde bile tekrar yaptığınız bir kontrolde bazı kaslarınızın halen kasılı olduğunu görebilirsiniz. Tümüyle gevşemiş olmaya özen gösterin.
Derin nefes alma-verme: Tümüyle gevşediğinizden eminseniz sanki 45-50 saniye süren bir kasılmanız varmış gibi hissetmeye çalışın. Burnunuzdan (eğer burun tıkanıklığınız varsa ağzınızdan) içinize mümkün olduğunca ve yavaş yavaş derin bir nefes çekin, bu nefesi yine yavaş yavaş ağzınızdan dışarı verin. Bu esnada bütün kaslarınızın gevşek olduğunu tekrar kontrol edin. Kafanızda canlandırdığınız kasılmalar devam ettikçe bu işleme devam edin.
Dikkat: Nefes alıp verme işlemini çok hızlı yaparsanız, kanınızdaki karbondioksit hızlı bir şekilde azalabilir, bu da geçici bilinç kaybına kadar gidebilen durumlara yol açabilir, bu nedenle derin nefes alma işlemini yavaş yavaş uygulayın. 45–50 saniye süren bir kasılmada 5-7 adet nefes alma-verme uygundur.
Karından nefes alma tekniği: Bu egzersiz karın kaslarınızın gevşemesine yardımcı olduğu gibi, kasılı kasların uterus üzerine gereksiz baskı yapmasını engeller:
Yere uzanın ve ellerinizi karnınızın üzerine yerleştirin. Derin bir nefes alarak karnınızın “şişmesini” sağlayın. İçinizden beşe kadar saydığınız sürede bu pozisyonu koruyun. Nefesi ağzınızdan verin ve bu işlemi 4–5 kez tekrarlayın.