Sevgili Yeşil Anne, Işık Kırgız sizi biraz tanıyabilir miyiz?
Merhaba Esra Hanım; ben 34 yaşındayım , iki çocuk annesiyim. İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği fakültesinden mezun olduktan sonra yine İTÜ’ de İşletme Yüksek Lisansı yaptım. 1999 yılından itibaren gıda, kozmetik ve deterjan üretimi yapan yerli, yabancı birçok şirkette pazarlama müdürlüğü yaptım. Evimizde kullandığımız ürünlerin üretim süreçlerini gördüm. Ailemi glikoz şurubu ,mısır nişastası içeren gıdaların, kimyasal deterjanların zararlı, kanserojen etkilerinden korumak için yiyeceklerimi ve deterjanlarımı evimde kendim yaptım.
Peki Mom’s Green Markası Nasıl Doğdu?İkinci bebeğimin prematüre doğması ile de gördüm ki, annelerin; bebeklerini temiz evlerde ,sağlıklı yetiştirmeleri için ulaşılabilir fiyatlı doğal deterjanlara ihtiyacı var. Astım, alerji ve egzama çok görülen hastalıklar arasında maalesef. Hem kendi bebeğim hem diğer bebekleri ve çocukları zehirli kimyasal deterjanlardan korumak için bir marka yaratmaya karar verdim.
Amacım çok büyük ticari rantlar elde etmek veya bu uğurda içeriği gerçekten bitkisel olmayan bir ürünü öyleymiş gibi allamak pullamak değil. Ulaşılabilir fiyatlara anne ve çocuklarını zararlı kimyasallardan koruyabilmek,temiz evlerde, sağlıklı büyümelerine yardımcı olabilmek…
Mom’s Green markası bu ihtiyaç ile doğdu ve
yesilanneyim.blogspot.com adresinden anneleri bilgilendirici yazılar da yazmaya başladım.
Mom’s Green’in diğer deterjanlardan ne farkı var ?Mom’s Green ; Türkiye’de annelere özel üretilen ilk ekolojik temizleyicisi.
Sloganımız da
“Anne Sevgisi Kadar Doğal”…
Annelerin çokça karşılaştığı yemek, mama, meyva, yağ, toz, çamur gibi lekeleri çok iyi temizliyor. Tamamen bitkisel içerikli, hiçbir kimyasal içermiyor. Çocuklarını gerçekten temiz ve sağlıklı bir ortamda büyütmek isteyen annelerin temizleyicisi…
Marketlerdeki kimyasal deterjanların içerisindeki klor, fosfat, sülfat , formaldehit, fitalat gibi bileşikler kanserden,astıma, endokrin sistem bozukluğundan , alerjiye kadar bir çok hastalığa sebep oluyor.
En çok kullanılan, çamaşır suyu sodyum hipoklorit ve kloform olarak buharlaşarak tüm evinize yayılıyor.
Özellikle bebek ve çocukların vücüdunda hem solunum hem deri yolu ile birçok toksin birikiyor. En doğal, masum diye bildiğimiz göz yakmayan bebek şampuanları bile sülfatlı deterjanlar içeriyor.
Bebek giysilerini ne ile yıkamalıyız ne ile yıkamamalıyız?
Yıkama için kullanılan kimyasal deterjanlar ve parfümleri erişkinler için dahi alerjik olabiliyor iken bebek ve çocuklarda bu risk çok daha fazladır. Ayrıca bebeklik döneminde kullanılan bu kimyasal maddelerin, yıllar sonra alerjik olma riskini arttırdığını gösteren bilimsel çalışmalar vardır. Bu nedenle sabun, çamaşır suyu, yumuşatıcı, ağartıcı maddeler ve cilt tahrişleri yapan parfümlerden kaçınmak gerekiyor.
Yeni anne ve babaların çoğunluğu bebeklerinin giysilerini yıkamak için özel deterjanlar kullanıyor, bu tercihi yaparken üzerinde bebek resmi olmasına değil, içeriğinde zararlı kimyasallar olmamasına dikkat etmelisiniz. Eğer ki ailede alerji, hassas cilt öyküsü, bebekte egzama, temas dermatiti gibi sağlık problemleri varsa çok daha hassas olmalısınız.
Bazı deterjanlar ve yumuşatıcılar güzel bebek kokuları ihtiva eder. Bu koku seçenekleri de ailelere cazip gelmektedir. Ancak koku verici olarak kullanılan kimyasallar alerji,astım, egzema ,döküntü gibi bir çok hastalığı tetikleyebilir. Çünkü adı bebek deterjanı da olsa, içeriğindeki kimyasallar diğer deterjanlardan farklı değildir. Bebeğinizin çamaşırlarına tutunur ve durulanmaz. Çamaşır makinesinde kimyasal deterjan kullanarak yıkadığınız giysileri durulamak için 8 ton suya ihtiyaç vardır. Bu sebeple doğal,kalıntı bırakmayan çamaşır temizleyici ve yumuşatıcı ürünlerini tercih etmelisiniz.
Bebek ve çocuk giysileri kirli sepetindeki en kirli giysilerdir. Bebeklikten itibaren mama,meyve suyu,süt lekeleri ile çıkması zor olan kusmuk ve dışkı lekelerini içerir. Bebeğimiz büyüyüp sosyalleştikçe, çocukluk evresine geçtikçe buna her türlü yemek lekesinin yanında, toz,çamur, çimen, boya lekeleri de eklenir. Deterjanın tek başına yeterli olmadığı durumlarda, leke çıkarıcı ve çamaşır suyu kullanımına ihtiyaç duymaya başlar. Bu ürünler çamaşırlarınız da kalır ve sudaki klorla bileşerek son derece zehirli ve kanserojen olan kloroform oluşturur. Çocuğunuzun cildi tarafından emilir. Leke çıkarıcı olarak da doğal leke çıkarıcıları tercih etmelisiniz.
Sıvı deterjan ve leke çıkarıcılar daha kolay çözünür, çamaşırların içine daha rahat işler , bu nedenle temizleme etkinliği, toz deterjanlara oranla daha fazladır.
Bebeimgeliyor takipçilerinin de gerçek ve doğal temizlik ile tanışmaları için küçük bir hediyemiz var:
Sevgilerimle
Işık Kırgız
Sevgili
Yeşilanne Işık'a ben de çok teşekkür ederim:))