9 Mayıs 2011 Pazartesi

Bebekler nasıl beslenmeli?

Bebeğiniz için en önemli ve uygun besin anne sütüdür.

.Özellikle ilk 6 ay anne sütü bebeğin tüm besin ihtiyacını karşılar. Normal şartlar devam ettiği sürece başka hiçbir ek bir besine ihtiyaç duyulmaz. Ek gıdalara 6. aydan sonra başlanmalıdır. Bebeğinize yalnızca anne sütüyle beslendiği dönemde su vermenize gerek yoktur. İshal gibi mutlaka su verilmesi gereken bir durum olursa verdiğiniz su öncesinde kaynatılmış olmalıdır.

Elma ve/veya şeftali püresi, pirinç unu ile hazırlanmış muhallebi, yoğurt, sebze püresi ilk başlanacak ek besinlerdir.

Sebze püresini başlangıçta havuç, patates, pirinç ve yağ ekleyerek hazırlamalısınız. Zaman içinde maydanoz, kabak, ıspanak, kereviz, karnabahar gibi sebzeler ekleyebilirsiniz. Pırasa ve taze fasulye gibi sebzeler, püre haline getirilmeleri zor olduğu için erken dönemde sebze püresinde kullanılmayabilir. Bekletilme süresine bağlı olarak sebzelerde vitamin kaybı olduğu için sebze püresini günlük hazırlamanız ve tüketmeniz önemlidir. Patlıcan vitamin ve mineral içermediğinden bebeğiniz için uygun bir besin değildir.

Sağlıklı bebek gelişimi için bebeğin demir gereksiniminin düzgün karşılanması gerekir.6-12 aylar arasında bebeğinizin demir gereksinimi artar. Bu nedenle ek besinlerin içeriğinin demirden zengin olmasına dikkat etmelisiniz. Demirden zengin ve demir yararlanımı yüksek besinler karaciğer, kırmızı et, tavuk etinin beyaz olmayan kısımları ile demirden zenginleştirilmiş tahıllı bebek mamalarıdır. Yumurta sarısı, kuru baklagiller demirden zengindir ancak emilimi düşüktür. Bunlarda var olan demirden yararlanmak için, C vitamininden zengin domates, turunçgiller, sivri biber gibi besinlerle birlikte hazırlanmalıdır. Yeşil yapraklı sebzeler de iyi demir kaynaklarıdır.


İlk 6 ay sadece anne sütü

6. ayı dolunca:

Anne sütü

Yoğurt (ilk başlanacak ek gıda)

Meyve püresi

Pirinç unu



7. ayı dolunca:

Anne sütü

Yumurta sarısı (Azdan başlayıp bir hafta içinde tama çıkılır.)

Meyve püresi

Yoğurt

Et (tavuk eti, dana eti)

Sebze püresi veya sebze çorba

Pekmez


8. ayı dolunca:

Anne sütü

Kıymalı, sebzeli hafif ezilmiş ev yemekleri

Kahvaltıda tam yumurta veya pastörize peynir (tuzu alınmış)

Kurubaklagil (Kuru fasülye, nohut, mercimek) çorbaları veya ezmeleri

Meyve suyu veya meyve püresi

Pekmez

Yoğurt


9. ayı dolunca:

Artık aile sofrasına, çocuğa uygun kaşık, çatal kullanarak oturabilir. Ancak günlük menüsünde aşağıdakiler mutlaka olmalıdır.

Anne sütü

Ev yemekleri

Tarhana, mercimek çorbası, unlu ve yoğurtlu çorbalar

Yoğurt

Pastörize peynir

Yumurta - Etler (tavuk eti, balık eti, dana eti)

Taze meyve veya meyve suyu

ÇOCUKLARDA 6. HASTALIK

Roseola İnfantum (6. HASTALIK)


Anne babaların altıncı hastalık adıyla tanıdığı Roseola, herpes ailesinden bir virüsün yol açtığı döküntülü bir hastalıktır.
Ateş nedeniyle hastaneye götürülen bebeklerde sık görülen bir enfeksiyondur. En sık 6-18 aylar arasında, bazen diş çıkarma ile birlikte görülür.

Bulaşma yolu solunum yolu salgıları ya da dışkı iledir.Kuluçka dönemi 5-15 gündür.Önce, bebekte 40 dereceye varabilen bir ateş görülür.( Diş çıkarma tek başına asla bu kadar yüksek ateş yapmaz ) Ateşin bu kadar yüksek olması, anne babayı endişelendirir. Bu endişe oldukça haklıdır, çünkü ateşe hassas bebeklerde ateşli havaleler görülebilir. Ateş düşürücü alınca, bebeğin biraz daha keyifli olduğu görülür. Bu yüksek ateşli dönem, 3-4 gün sürebilir. Bu sırada bebekte yapılan muayenede, tanı koydurucu belirgin bir bulgu saptanmaz.
Ateşli dönemin ardından, aniden ateş kaybolur ve özellikle gövde, boyun ve kollarda soluk kırmızı döküntü ortaya çıkar. İşte artık ateşin nedeni ve hastalığının adı belli olmuştur. Bağışıklık sistemi normal olan çocuklarda, herhangi bir komplikasyona yol açmaz.

Geçen hafat Altuğ birden ateşlenmeye başaldı. Azılarını da çıkardığı için , ben dişten dolayı ateşi çıktığını düşündük. Hata dr. ile de konuşarak ateş düşürücüleri ekledik. Fakat 3. günün sonunda ateşi ateş düşürücelerine rağmen düşmeyince , dr. ile tekrara konuşarak muayenehanesine gittik. Meğerse oğluşum üst solunum yollu enfeksiyonu ve otit başlangıcından dolayı ateşlenmiş.. Antibiyotik ve ateş düşürücülerle tedavisini düzenledi doktoru.
Antibiyotik ve ateş düşürücüleri kullanmaya başladıktan 2 gün sonra Altuğ hafif hafif yüzünde ve boynunda başlayan işilik benzeri döküntüler dökmeye başladı. Ben ilk başta antibiyotiğe bağlı alerji diye düşünmeye başldım. Hatta dr.ile de konuşup, antibiyotiği bile değiştirdik.Ve alerji şurubu verdim hemencik..

Bir sonraki gün üstünü değiştirirken karnında ve sırtına da bu döküntülerden olduğunu görünce,  bunun 6. hastalık olduğunu düşündüm. Bakalım bu gün Altuğ'unun doktor kontrolü var. O zaman anlayacağız, 6. hastalık mı, alerji mi???

7 MAYIS GÖZTEPE PARKI EMZİRME REFORMU, EMZİREN ANNELER BULUŞMASINDAN GÖRÜNTÜLER

7 Mayıs sabahı Altuğ'unun hastalığının hafiflemiş olmasını ve havanın da iyi olmasını istiyordum, nitekim de öyle oldu. Bir önceki günle hiç alakası yoktu. Hava nefis, Altuğ da fena değildi.

Ben işten gelir- gelmez Altuğ'uyu hazırladım ve Göztepe parkına babamızla beraber gittik. Göztepe parkında bir sürü anne ve baba çocukalrıyla etkinliğimize katılmışlardı. Çok güzel bir ortam vardı. Sanal ortamda konuştuğum birçok arkadaşımla yüzyüze tanışma fırsatı bulduk. Çekiliş de süperdi. Emzirmeye devam eden anneler için verilen lansinoh numuneleri, emzirme yastıkları,Aisha hediyelikleri....hepsi çok güzeldi.

Malesef Altuğ'unun hastalığından dolayı biz fazla o ortamda kalamadık. Ama yine de kısmen de olsa orada olmak beni çok heyecanlandırdı ::))
Latife ve Alev'in çektiği fotoğraflar ise muhteşemdi.
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.215012671850502.60497.154569637894806 buradan Latife'nin çektiklerini görebilirsiniz.
İnşallah bundan sonra ki etkinliklerimiz de bu canlılıkda geçer..Etkinlikte emeği geçen herkese çok teşekkürler..