17 Mart 2009 Salı

DOĞUM FOTOĞRAFI

DOĞUM FOTOĞRAFI
Uzun bir yolcuğun en güzel anı; doğum. Göz açıp kapayıncaya kadarki geçen o süreyi sonrasında doyasıya yaşamak istiyorsanız doğum fotoğrafçıları en büyük yardımcınız.
Bir canlının ilk anlarına şahit olmak, bir aile için en önemli anı fotoğraflamak ve ailenin fotoğrafları gördükleri anda yüzlerinde beliren ifadeyi görmek çok heyecan verici. Aileleri mutlu edebilen her kare önemli. Bu işin sırrı yakalanması gereken anı yakalamak ve o anı en estetik şekilde görüntüleyebilmek.

Doğum sırasında çekilen her kare ayrı bir önem taşıyor. Bir insanın hayatında ilk nefesi ile beraber gelen tüm ‘ilk’leri DOĞUM FOTOĞRAFÇISI kareliyor ve bunların asla tekrarı yok. Fakat bir anneyi en duygulandıran an dokuz aylık beklemeden sonra anne ile bebeğinin buluştuğu ilk an! Tarifi olmayan garip bir mutluluk.

Bir bebeğin dünyaya gelişine tanık olmak büyüleyici bir olay. Hayatın kendi doğal akışından bazı parçaları çekip almak, onları ard arda koyarak, öyküsel tablolar yaratmak çok heyecanlandırıcı bir olay. Bir anne, doğumundan yıllar sonra, bu fotoğraflara bakıp, o anı tekrar yaşayabilmeli... Doğum anı, annenin etkin olarak yaşadığı gerçek bir mucize… Yaşanan derin duygu ve heyecanları olduğu gibi kaydederek, hayat boyu saklanabilecek fotoğraflar çekmek…

Hayat bir armağanla başlar. Hiç bir şey doğum mucizesi ve yeni doğmuş bir bebeğin güzelliği ile boy ölçüşemez .. En mucizevî an, bebeğin anne karnından çıktığı ilk solukla ve ilk ağlayışla “hayata merhaba” dediği andır.”

DOĞUMUNUZU PLANLAYIN!

Doğumunuzu Planlayın

Birçok kadın ve anne adayı, hamilelik ve doğum hakkında daha çok ve daha faydalı bilgi edinmeye ihtiyaç duyuyor. Bundan dolayı doğum eğitimi , kadının doğumun fizyolojisini ve doğum sürecinde gerekebilecek uygun müdahaleleri öğrenmesi açısından da çok önemlidir.

Doğum öncesi sınıflar( hamilelik kursu) , sizin ve partnerinizin sorular sormanızı ve çocuk doğumunun farklı seçeneklerini öğrenmenizi sağlıyor. Eğer imkânınız varsa, bu tip doğuma hazırlık kurslarına katılmanız sizin açınızdan çok faydalı olacaktır.

Doğum Planı Hazırlamak

Eğer doğum sırasında istediğiniz kesin şeyler olduğunu düşünüyorsanız, bir doğum planı hazırlamalı ve ihtiyaçlarınızı ve dileklerinizi belirtmelisiniz.

Eğer tercih ettiğiniz hastanenin prosedür ve uygulamalarından memnunsanız böyle bir doğum planı yapmaya çokta gerek olmayabilir. Ancak özel talep ve istekleriniz varsa böyle bir planlamaya gidin.

Neleri dâhil etmelisiniz?

Doğum planını aşağıdakileri içerecek şekilde hazırlayabilirsiniz:
Doğum sırasında rahatça, serbestçe hareket etmek istiyor musunuz?
Yanınızda kimlerin olmasını istiyorsunuz?
Alternatif terapiler ya da yanınızda bir alternatif tedavi uzmanı getirmek istiyor musunuz?
Doğum sonrası odanızda ne gibi özel şeyler istiyorsunuz? Rahatlatıcı müzik, duş, dergi veya kitap gibi…
Bebeğinizi nasıl beslemek istiyorsunuz?
Sizin için daha başka neler önemli?

Doğumunuzu planladıktan sonra, bu planı doktorunuza da gösterin ve katkıda bulunmasını isteyin. Böylelikle büyük gün gelip de hastaneye geldiğinizde her şeyin hazır olmasını garantileyin. Ancak unutmayın, esneklik muhtemelen bu planın anahtar kelimesi olacaktır

DOĞUM İZNİ

Doğum İzni
Yasalarda Doğum İzni:

- İş Yasası’nın 74. maddesine göre Kadın işçilerin doğum izni, doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftadır.
Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta daha eklenir.
- İşçinin istemesi ve sağlık durumunun uygun olduğunun hekim raporu ile belgelenmesi durumunda doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı bu süre doğum sonrası sürelere eklenir.
- İşçinin çalışmasının sakıncalı olduğunun (Düşük riski gibi) doktor raporu ile belirlenmesi durumunda doğumdan önce ve sonraki toplam onaltı haftalık süre arttırılabilir.
- Kadın işçinin isteği üzerine kendisine onaltı haftalık sürenin tamamlanmasından ya da çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir.

Hamile, Yeni Doğum Yapmış ve Emziren İşçilerin Çalışma Şartları:
- Hamile kadın işçiler hamilelikleri süresince istemezlerse, yeni doğum yapmış işçiler doğumu izleyen sekiz haftalık süre boyunca, emziren işçiler doğumu izleyen altı ay boyunca gece çalıştırılamazlar. Hekim raporu ile bu süre uzatılabilir.
- Hamile, yeni doğum yapmış ve emziren işçiler günde yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz.
- Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz.
- İşçinin daha hafif işte çalıştırılması teknik olarak mümkün değilse, işçinin isteğine bağlı olarak ücretsiz izinli sayılması sağlanır.
- Hamile işçilere hamilelikleri süresince periyodik kontrolleri için ücretli izin verilmelidir.
- Kadın işçinin sigarasız ve dumansız bir ortamda gerekli aralıklarla oturarak veya rahatça uzanacak şekilde uygun şartlarda çalışması sağlanmalıdır.
- Hamile, yeni doğum yapmış ve emziren işçilerin mümkün olduğunca oturarak çalışması sağlanmalıdır. Bu sağlanamıyorsa ara dinlenmeleri ihtiyacına göre daha sık düzenlenmelidir.
- Uzun süreli çalışmalar ve ekip çalışmaları kadın işçinin sık tuvalete gitme ihtiyacına göre düzenlenmelidir.
- Enfeksiyon riskine karşı işyerinde gerekli hijyen şartları sağlanmalıdır.
- İş stresinin önüne geçmek için çalışma koşulları, çalışma saatleri, müşterilerle ilişkileri, işini kaybetme korkusu gibi stres faktörlerinden koruyucu önlemler alınmalıdır.
- Çalışma hızı ve işteki yoğunluk kadın işçinin önerileri doğrultusunda uygun hale getirilmelidir.
- Hamile işçinin, ani darbelere, sarsıntıya, uzun süreli titreşime maruz kalacağı işlerde çalıştırılmaları yasaktır.
- Hamile işçinin kişisel koruyucular kullanısa dahi, seksen desilbelden daha az gürültülü yerde çalışması sağlanır. Gürültü seviyesinin düşürülememesi durumunda işçinin yeri değiştirilmelidir.
- İşyerinde kadın işçinin soğuk, sıcak ve yüksek basınçtan dolayı sağlık riski yaratmayacak koşullarda çalıştırılması gereklidir.
- Hamile ve yeni doğum yapmış işçinin yalnız çalıştırılmaması esastır. Bu sağlanamadığında, diğer çalışanlarla kolayca iletişim sağlaması için gerekli önlemler alınmalıdır.
- Kadın işçilere, bir yaşından küçük çocuklarını emzirebilmeleri için günde toplam bir buçuk sat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.

Sendika.org sitesinden alınmıştır.

BEBEK BEZİ PASTASI






Arkadaşınız doğum yaptı. Siz de değişiklik yapıp, ona bebek bezinden pasta hediye getirin!!!!