Bebeğimiz doğduğu andan itibaren nasıl emzireceğim, doğru mu emziriyorum,sütüm yetecek mi derken bebeğimiz emmeyi öğreniyor.Herşey yoluna girmiş. Bbebeğimizartık 1.5-2 yaşına gelmeye başladığında bu sefer nasıl emzirmeyi keseceğim sıkıntısı kendini göstermeye başlıyor.
Bu dönemde anne en çok bebğğine zarar vermekten, çok ağlatmadan,onu üzmeden bu işi halletmek istiyor. Amabir yandan da a1.5-2 yıldır sürekliten teması halinde olna bebeğini özgürleştirecek olmayı kafasında oturtamıyor.Onun için Emzirmeyi bırakmak için en doğru zamana karar vermek gerekir.En doğru zaman nedir? diye sorulursa buna anne , bebek ve çocuk doktoru ortak karar vermesini tavsiye ederim.
Artık doğru zaman denilsdiğinde,
ilk olarak anne kendiniduygusal olarak hazırlamalı. Anne bu işte kararsız ise kesinlikle bebği sütten kesemeyecektir.Emzirme; her kadının annelik süreci için farklı duygular yaşadığıu birdönem.Bebebğin anneye bağımlı olması annenin en büyük zafiyeti.Bu durum anneyi o kadar mutlu eder ki, bebeğinden ayrılmak istemez. Eğer bu sürece anne duygusal olarak hazırlamışsa en önemli etkenin hazır olduğunu söyleyebiliriz.
Çocuk da bu döneme hazır olmasıda çok önemli. Hastalık, diş çıkarmaz zamnaı sütten kesmek için ideal zamanlar değildir. Uygun bir dönem seçilip, bu kararı uygulamaya başlanmalıdır.
ilk günden beri anneye bu kadar yakın olan bebek, annesinin teninin kokusuyla rahatladığı,mutlu hissettiği süreci kesmek bebepğe üzüntü verecektir. Alıştığı birşeyi yeniden yaşayamamak onu sinirlendirip,huysuzlaştıracaktır. Bu süreci anne normal diye görüp, bebeğine zaman tanıması çok önemlidir.Bu nedenle bebeğisütten birden kesme çocuğunuzu duygusal anmalda yorabilir.Annensinin onu redetmesini kendisini istemiyor diye kafasına şekillendirebilir.O nedenle aşamalı aşamalı sütten kesmek her zaman içişn en idealidir. Hem anneyi hem de bebeği sıkıntıya sokmaz.Aşamal bırakırken bebk yine sıkıntı yaşar amam birden kesildiğigibi değildir.Önce gündüz sonra gece emzirmelerini kesmelisiniz.Gündüz beslnem aralarını açarak, her geçen gün öğün sayısı azaltılır. Sonra ise gece emzirmsine geçilir.
Bu süreçte anne ve babanın anlayışlı olması,bebeğiyle bol bol ten teması halinde olması çok önemli.Çocuğunuza alacağınız eğlenceli bir bardak emmeyikeserken işinize yarayabilir. Eğlenceli bardaktan süt içmesi teşvik edilebilir.Her bardaktan süt içişinde alkışlanır.Ve büyük bir başarı kazandığını hissettirebilirsiniz. Bu çocuğunuz için bir motivasyon olabilir.
Bazı çocuklarda bu tepkiiyi göremezsiniz. O zaman bardağı ortadan kaldırın. Belki biberonla bebeğinizsüt almaya devamedebilir.
Doğru zaman da ve yöntemlerle başarılan her gelişimsel aşama çocuğunuzun sağlıklı büyümesine zemin hazırlar!!
Göğüslerdebiriken süt emzirmeyikestiğinizde sizirahatsız edebilir. O zaman hafifçesağma yapabilirsiniz.Göğsünüzdeki sütü tamamen boşaltmayın amam.Ardında yapacağınız soğuk kompres de sizin rahatlamanızı sağlayacaktır.eğer sütünüzçok fazla ve birtürlü azalmıyorsadoktorunuza sorarark anne sütünü kesen bir ilaç var. Onu reçete etmesini isteyebilirsisütteniz.