21 Mart 2012 Çarşamba
BEBEĞİMİ NASIL GİYDİRMELİYİM?
Normal doğum ağırlığuındaki bir bebeğin giyimi, bulunduğu ortamın sıcaklığına göre çabukdeğişebilir olamlıdır.Yenidoğan bebekte ter bezleri henüz tam olarak gelişmediği için , fazla giysi onu çok rahatsız eder, ağlamaları artar.Sizden bir kat fazla giyinmesi,zamanında doğan bebeğiniz için yeterlidir.Bebeğinizin bulunduğu oda sıcaklığı 22-23 derece olmalıdır. Aşırı sıcak ortam burun tıkanıklıklarına yol açarak bebeğinizin huzursuz olmasın aneden olacaktır.
Bebeğin asıl ısı kaybı başından olur. O nedenle başı iyi korunmalıudır.Bebeklerin elleri ve ayakları soğıuk olur, bu durm sizi yanıltmasın. Ensesi eğer sıcaksa bebeğiniz üşümüyor demektir.
Derin uykudaki bebek soğupğa karşı duyarlı olur. Bebek derin uykudayken arada sırada kontrol edilmelidir.Nefes alma hızının artması ve huzursuzluk bebeğin üşüdüğünü gösterir.
Bebek üşüdükçe onu sarmak, iç katlardaki soğuk giyislerin izolasyonuna ve bebeğin daha çok üşümesine yol açar. Bu durumda, bebek sıcak bir ortamada soyulmalı ve kıyafetleri değiştirilmelidir.
Bebeğiniizn giysilerinin pamuklu ortamda olmasına özen gösterin. sentetik kıyafetlerden kaçının.Eğer bebk çıplakken mutluysa ve ortam da uygunsa, bırakın çıplak kalsın. Dışarıda ise güneşten koruyun...
ANNEDE HASTALIK VE EMZİRME
Birçok hastalıkta anneler bebeklerini hiçbir sakınca olmadan emzirebilirler.Örneğin nezle olan annenin bebeğini emzirmesi, hastalık sırasında vücudunda yapılan antikorları ( vücudu savunan bazı proteinler) bebeğe vermesi açısından özellikle önemlidir.
İshal geçiren anne de bebeğini emzirebilir ancak emzirmeden önce ellrini özenle yıkaması gereklidir. Sadece hastaneye yatacak kadar ağır hasta olan ya da bebek için sakıncalı ilaçlar alan anneler bebeklerini emzirmemelidirler.
Verem tedavisi gören annenin balgamı temizlenmiş ve ev tedavisine geçilmiş ise bebeğini emzirmesinde sakınca yoktur.
Hepatiti B hastalığı geçiren anneler bebeklerini emzirebilirler.Ancak böyle sorunu olan anneden doğan bebeğe doğumdan hemen sonra bazı koruyucu iğnelerin yapılması gerekebilir.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)