5 Aralık 2012 Çarşamba

SEVGİLİ ARTIBIRI BLOĞUNUN SAHİBESİ EMEL'İN ANKET/ RÖPORTAJIMA VERDİĞİ CEVAPLAR:))



1 yaşın altındakiler giremez!




*Nasıl bir hamilelik geçirdiniz? Hamile iken kaç kilo aldınız, kilolarınızı nasıl verdiniz?

İlk 6 ayı ağlayarak, yatarak, yemeden-içmeden, uyuyamadan, mide rahatsızlıkları içinde geçirdim. Bunlardan daha kötü olanı ve sinirlerimi büsbütün gereni ise çevremdeki insanlardan, “çık, gez açılırsın, yatıp kendini dinlediğin için böylesin” sözlerini duymaktı.
038.jpgOysaki durumum hiç de psikolojik değildi, zira ne doktorumu görünce,  ne de serum ya da mide bulantısı ilacı alınca en ufak bir düzelme yaşamıyordum. Gezmeyi ise düşünemiyordum bile!
Son 3 ayda ise, “asıl ağırlaşınca arayacaksın bu günleri” diyerek mide bulantımı sempatikleştirmeye çalışanlara inat, düzelen midemle birlikte hamileliğimin keyfini sürmeye başladım. Hayatımın en güzel zamanlarını geçirdim, diyebilirim.
Son 3 ayı keyifli geçirmeme rağmen, doğumdan sonra da birkaç ay sürecek yemek yeme korkusuyla hamileliğim boyunca sadece 9 kilo aldım. Hastaneden döndüğümde 4, bir hafta sonra 2 kilom kalmıştı. Hamileliğimde vücudumda yağdan çok ödem oluştuğundan aşırı terleme ile hızlıca gitti hepsi.
 *Bebeğinizi ilk kucağınıza aldığınızda neler hissettiniz?
Şaşkınlık ve boşluk hissettim. “ee, hani görür görmez ağlayacaktım?” diye düşündüm hatta J. Ameliyatlı olduğum için kucak kucağa yaşayabilmemiz biraz zaman aldı zaten. Fakat şuna eminim ki ilk görüşte değil ama her yeni gün bir kat daha fazla âşık oldum ona.
*Bebeğiniz şimdi kaç yaşında?
18 aylık.
 *Yaşamınız çocuğunuzdan sonra nasıl değişti?
Yaşamım eskiden ne değilse, şimdi o oldu!
 *Çocuğunuzla 1 gününüz nasıl geçiyor?
Sabahları ailece erken kalkıyoruz,  eşimle kahvaltı yapıp onu işe gönderdikten sonra kızımla birlikte, oyunla, şarkıyla vs evi hızlıca toparlıyoruz. Geri kalan zamanı da anne-bebek dergileri ve hikâye kitaplarının resimlerine bakarak,  oyun oynayarak geçiriyoruz. Tabii canımız sıkılınca da dışarı atıyoruz kendimizi.  Açık havayı, çiçek, böcek  ve özellikle köpekleri çok seviyor.
Ve elbette kızım gündüz uykusundayken, yemek, banyo işlerini halledip, üzerinde çalıştığım kişisel faaliyetlerimi sürdürüyorum.
*Anne olmak sizi nasıl değiştirdi?
Evde daha özensiz görünüyorum, bundan şikâyetçiyim. Fakat bebekle rahat kıyafet giymek zorunda olmak da bir gerçek. Ya da saçımızı tarayacak vakit bulamamak.. Anne olup, hala özenli görünen kadınları, hele de doğumdan hemen sonra olursa, tebrik ediyorum. J
Tabi ki en önemli değişim, çocuklara ve annelere karşı oldu. Tüm çocukları kendi çocuğumun yerine, tüm anneleri kendi yerime koyup bir kez daha düşünüyorum. 
En büyük değişimi ise, pratikleşme olarak görüyorum. Yetiştirilecek o kadar çok şey var ki!
 *Kendiniz nasıl bir anne olarak görüyorsunuz? Korumacı mı, rahat mı?
Bazı konularda rahat bazı konularda korumacıyım. Mesela yediği içtiği çok önemlidir benim için. İlk 2 yaş beslenmesinin ileriki hayatında sahip olacağı bedenin üzerinde çok etkisi olacağını biliyorum. Bunun yanında düştüğü yerden, canı yansa da, ağlasa da, kendi kendine kalkabilmesi gerektiğini düşündüğümden, bu tür vakalarda rahatım.
 *Anne olduktan sonra işinize devam ettiniz mi? Devam ettiyseniz zor oldu mu sizin için?
Anne olmadan önce de çalışmıyordum, şimdi de çalışmıyorum. Evde fırsat buldukça eğitimini aldığım sanatsal birtakım faaliyetlerle meşgul oluyorum.

*Bloğunuzda annelik yazıları yazmak mı sizi mutlu ediyor?
Evet.  Bloğumu kızım için tutmaya başladım zaten. Fazla yazım yok ama bu da benim blog adresim:http://artibiri.blogspot.com/
 *Bebek ürünleri satın alırken ne gibi noktalara dikkat ediyorsunuz?
Kıyafetleri kızımın giyim alışkanlarına göre almaya çalışıyorum. Mesela boğazlı bir kazak giymeyeceğini bildiğimden almam. Yünlü, tüylü şeyleri sevmez ya da.. Giyim konusunda ne çok ucuz ne de pahalıya kaçıyorum ama yiyeceklerinin organik olmasına ve  onun için kullanacağımız bir aletin kaliteli, kullanım ömrünün uzun olmasına özen gösteririm.
*Evde beslenme ve sağlık konularındaki tutumunuz nasıl?
 Sağlıklı beslenmeye özen gösteriyorum. Evimizde kızartma yapılmaz, nadiren abur-cubur tüketilir, asitli içecek tüketmeyiz, bol bol ev yapımı yoğurt yeriz. İlaç almak ve ilaç vermek konusunda da oldukça cimri olduğumu söyleyebilirim.
*Özellikle çocuğunuzun beslenmesiyle ilgili konularda özel bir yaklaşımınız var mı?
18 aylık oldu ve ben hala yemek yedirmektense emzirmeyi daha anlamlı buluyorum. Genelde iştahsızdır ve bunu hala anne sütü alıyor olmasına bağlayan yakınlarım, sütten kesmemi tavsiye ediyorlar. Bense 2 yaşına kadar, bir damla bile olsa, ne kadar anne sütü alırsa, kendisi için yemek yemekten çok daha faydalı olacağına inanıyorum. Zaten 2 yaşından sonra emzirmeyi düşünmüyorum.
*Bebeğinize anne sütü verebildiniz mi? Ne kadar süre verdiniz?
Etkili bir şekilde verebildim ve hala devam ediyoruz.

Ayşe Rüya’nın annesi Emel Bayraklı, 

Sorularıma cevap verdiğiniz çok teşekkür ederim.

EVDEKİ İLK GÜNLERE ALIŞMA SÜRECİ: DOĞUMDAN SONRAKİ İLK 6 HAFTALIK DÖNEM





Doğumdan sonraki ilk 6 haftalık dönem sizin bebeğe, bebeğinde size, dünyaya alışması için geçen adaptasyon sürecidir.
Bu süreç boyunca sizde birtakım fiziksel ve duygusal değişiklikler hissedeceksiniz.

Fiziksel olarak;

*Doğum ve bebeğin uyku düzeninin olmaması, üstünüze aldığınız sorumluluğa bağlı yorgunluk
*Eğer epizyolu normal doğum yaptıysanız vagina da ağrı, sezeryan olduysanız dikişlerde hissettiğiniz ağrı ve hissizlik,
*Doğum sonrası kabızlık ,
*Rahiminiz pelvis içindeki hamilelik öncesi yerine döndükçe karnınız kademeli, olarak düzleşmesi,
Yavaş yavaş kilo kaybı,
*Emzirmeye bağlı ilk günlerde göğüs uçlarındaki tahriş,
*Kollarda, bacaklarda ve beldeki ağrı
*Ciddi saç dökülmesi

Duygusal olarak;

*Sevinç ve depresyonu aynı anda hissetmek,
*Bebeğe bağlı gelişen sorumluluk duygusu altında kendini ezilmiş hissetme ve bir şeyler yoluna girdikçe kendine güvenin artması, bu iki duyguyu bazen aynı anda bile hissedebilirsiniz,
*Cinsel istek de azalma ve bazen çok nadir de olsa artma ğin S � n n ؁� د8 taraflarından emmesine de dikkat edin. Yeni doğanlar hiç süt gelmediği halde hassaslaşmış meme dokusuna yapışarak hırsla emmeye devam ederler ve bu ağrılı bir çürük olabilir.


*
Bebeğinizin kendi alt dudağını veya dilini emmediğinden emin olun. Emzirirken alt dudağını aşağıya çekerek bunu önleyebilirsiniz. Bebeğin kendi dilini emmesi söz konusuysa parmağınız kullanarak emmeye ara verin, meme ucunu ağzından geri çekin ve yeniden başlamadan önce dilin aşağıda olup-olmadığını kontrol edin. Eğer bebek dudaklarını emiyorsa dudağını hafifçe kenara çekin.


*
Bebeğiniz memenizi sıkıca kavradığında nefes almasının engellememesine dikkat edin. Böyle olduğunda parmağınızla memenize bastırarak burnunun yeteri kadar hava almasına izin verin.
*Bebeğin yanağının ritmik, düzenli ve güçlü biçimde inip-kalktığını gözlemleyin. Bu durum emzirmenin iyi gittiğinin göstergesidir. Sonradan süt gelmeye başladığında bebeğin havayı yutmadığını gösteren yutma sesini (gulp sesi) yakalamaya çalışın. Süt çok hızlı gelip bebeğin ağzından taştığında emzirmeyi kesin ve sütün fazlasını pompa ile sağarak sütün fazlasını alın.

*
Emzirirken ilk gün her iki memeden de 5 er dakikadan, ikinci gün 10'ar dakikadan ve üçüncü gün 15 dakika veya fazla olmamak şartıyla süt verin. Süt geldiği zaman ilk memeden 10 dakika emzirin ve sonra bebek isterse ikinci memeye geçin; bebek ikinci memeyi bitirdikten sonra yine doymazsa birinci memeye dönün. Siz meme değiştirirken bebek uyuyakalırsa iyi bir geğirmeyle tekrar kendine gelip, daha fazla isteyebilir.
Emzirirken her seferinde diğer memeyle başlayın. Hangi memenizi emzirdiğinizi hatırlamak amacıyla sutyeninize önceden emzirdiğinizi hatırlatmak amacıyla bir çengelli iğne takın.

*
Bebekle işinizi bitirdiğinizde memenizi bir bezle silerek ve mümkünse 10–15 dakika hava almasını sağlayarak kurutun. Bu, memelerinizin sertleşmesini sağlar. Emzirme olayı tam olarak oturduğunda buna gerek kalmayacaktır.


*Sütünüz  geldiğinde bebeği sık sık emzirin, 24 saat içinde en az 8–10 kez her iki memeyi de emzirin ve her seferinde en azından birini tamamen bitirmesini sağlayın. Bebek uzun süre veya yeterli miktarda emmediğinde veya bir meme bitirilmediğinde içerde kalan sütü bir şekilde toplamak ( özellikle sütünüz azsa) iyi fikir olabilir. Toplanan süt destek besin olarak kullanılmak üzere buzdolabında  ya ada dondurucuda saklanabilir. 

BU DÖNEMİNİZİN RAHAT GEÇEBİLMESİ İÇİN SİZE DESTEK OLMAK İSTERİM. 29 ARALIK CUMARTESİ GÜNÜ SADECE DOĞUM SONRAKİ DÖNEMDE İŞİNİZE YARACAK İPUÇLARINDAN OLUŞAN SEMİNERİM 29 ARALIK CUMARTESİ GÜNÜ SAAT 14:00-16:00 ARASINDA BEBEKEŞYA DA OLACAKTIR. DETAYLAR İÇİN ertugrul.esra@gmail.com E-MAİL ATABİLİRSİNİZ.

29 ARALIK'DA BEBEKEŞYA DA DOĞUM SONRASI BEBEK BAKIMI EĞİTİMİ


Keyifli ve heyecanlı bir dönemin başındayken merak ettiğiniz ve belki biraz endişelendiğiniz şeyler olabilir. Gebelik, doğum ve en sonunda ulaştığınız bebek.. Bunlar bir anne ve baba adayının hayatında dönüm noktalarıdır. Biz bu dönüm noktanızın en iyi şekilde olması için sizlere destek vermeye çalışıyoruz.. Bu eğitimdeki amaç, bebeğiniz dünyaya geldikten sonra evde ki düzeni kolayca kurabilmenize yardımcı olabilmektir. Doğum öncesinde nasıl doğum planı yapıyor ve ona göre hareket etmeye çalışıyorsak, evdeki ilk günler içinde bu tip bir plan yapmanın yararlı olacağını düşünüp, bu eğitim programını hazırladık.Ağırlıklı olarak bebek ve bakımından bahsedeceğiz.



 Bu eğitim programın da 


*Bebek Bakımı ile ilgili tüm detaylar anlatılacaktır!!!
 -Göbek bakımı,
-Yeni doğan sarılığı,
-Bebeğin altının değiştirilmesi,
 -Bebeği tutuma ve taşıma,
 -Bebeği giydirme,
 -Yenidoğan refleksleri,
 -Bebeğin yıkanması,
 -Bebeğin gazının çıkarılması,
-Bebek için rahatlatma masajı,
 -Bebeğin aşıları,
-Bebeğin uyku düzeni,
-Bebeğin tırnaklarının kesilmesi ve bakımı,
-Bebeğin ağlaması ve onu sakinleştirmenin püf noktaları  ana başlıkları altında olacaktır.

 Bu eğitimin sonunda elinizde bir planınız oluşmuş olacak. Bebeğinizi nasıl besleyeceksiniz?, Size destek olacak ürünler nelerdir?, bebeğinizi nasıl yıkayacak, altını nasıl temizleyeceksiniz? Kimler ilk günlerde size nasıl destek verebilir? Gibi konuları netleştirmiş olacaksınız. Bunun yanı sıra bebeğiniz için gerçekten neler almalısınız? Bunu da netleştirmiş olacağız.İsteyen anne ve baba bebeklerimiz üzerinde uygulama yapabilecekler..

 Eğer sizde bu eğitimimize katılmak isterseniz; ertugrul.esra@gmail.com email atabilirsiniz.
www.bebekesya.com  hakkında detaylı bilgi için tıklamanız yeterli... 
Eğitim yerimiz: Kabataş ‘dadır.
Adresi: Ömer Avni Mah. İnebolu Sok. No: 37 34427 Kabataş - Beyoğlu / İstanbul
Ücreti: 50 TL..
29 ARALIK  CUMARTESİ GÜNÜ SAAT 14:00-16:00 ARASINDA EĞİTİMİMİZ OLACAKTIR. KATILMAK İSTERSENİZ 25 ARALIK TARİHİNE KADAR ertugurl.esra@gmail.com E-MAİL ATMANIZ RİCA OLUNUR.