22 Mart 2014 Cumartesi
FARKLI SÜTLERİN KARŞILAŞTIRILMASI
İnek sütünün sindirimi, anne sütüyle karşılaştırıldığında çok daha güçtür. Yağların sindirimi için gerekli lipaz enzimi yoktur. Ayrıca, kazein formlarının sindirimi de güçtür. Sindirimin güç ve yavaş oluşu, inek sütünün anne sütüne oranla bebek midesinde daha çok kalmasına ve doygunluk hissine yol açar. Bu sebeple, bebeğin sıklıkla acıkmadığı düşünülür.
İnek sütünün diğer olumsuz nitelikleri şöyle özetlenebilir:
Enfeksiyonlara karşı koruyan canlı beyaz küre ve antikorlar içermez.
İnek sütüyle beslenen bebekte kabızlık, astım ve ekzema gibi alerjik sorunlar çoğu kez daha sık görülür.
Hipernatremi (kandaki sodyum düzeyinin yükselmesi) yapacak kadar çok tuz içeren inek sütü, özellikle ishal olan çocuklarda daha hızla su - tuz dengesi bozukluğuna neden olur.
İçeriğindeki kalsiyum ve fosfat fazlalığı, kaslarda titremeler ve kasılmalara yol açar.
İçeriğinde, anne sütüne oranla daha fazla doymuş yağ asiti bulunduğundan, doymamış yağ asitlerine gereksinimi olan yenidoğan bebeğin sağlığını olumsuz etkiler.
Beyin gelişimi için gerekli olan esansiel yağ asitlerini (linoleik asit) yeterince içermez.
İnek sütünde gereğinden çok kazein proteini bulunur. Kazein içinde, bebeğin henüz yeterince gelişmemiş böbrekleri tarafından atılması son derece güç olan karışık amino asitler bulunur.
Anne sütündeki demir içeriğinin aksine, inek sütündeki demir olduğu gibi emilemediğinden bebekte, demir eksikliği anemisinin gelişme olasılığı artar
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder