26 Mart 2012 Pazartesi

EMZİRMEYE VE İŞE DEVAM ETMEK


Küçük bir bebeğiniz varsa ve işe dönecekseniz önceden birçok olayı iyice planlamanızda fayda vardır.İşinizle beraber emzirmeye devam edecekseniz şunlara dikkat edin;
*Bebeğinizin biberona alışmış olması gerekir. Fakat bunun çin bebeğinizin sizi emmesiyle ilgili hiç bir sorunu kalmamalı. Bebeğinizi siz emmeyi iyice öğrenmiş ve yeterli miktarda sütünüzün olduğundan emin olmalısınız.Çoğunlukla 6 hafta da belli bir düzeniniz olacaktır.
*İşe geri dönmeden önce biberon almaya başlamalı. Bebeğiniz. 6. haftadan önce biberona geçmek istemezseniz de çok fazla gece kalmatyın..Bebeğiniz büyüdükçe biberona lıştırmak gittikçe zorlaşacaktır.Bebeğinizin günde bir kere biberon dolusu süt almasını sağlayın.Mümkün oldukça da bunu evde olmadığınız saatlere denk getirinç
*İzne çıkmadan önce fazla sütünüzü depolamaya çalışın. Mümükün oldukça acil durumlarda bir kaçgün yetecek sütünüz olsun..
*dengeli beslenmeye çalışın. Hem sütünüz hem de enerjinizi korumak açısından bu konu önemlidir.
*İş yerinizden mümkün oldukça destek almaya çalışın. nerede sağma işlemi yapabileceksiniz? sağdığınız sütleri nerede saklayabilirsiniz?Eve nasıl götürebilirsiniz? Bunları planmanızda fayda vardır.
*Bebeğinize bakacak kişiye emzirmeyle ilgili planınızdan bahsedin.Aksi halde eve bebeği emzirmek için koştuğunuzda bebeğinizin doymuş olduğunu görebilirsiniz.Bakıcınıza bu konu hakkında mutlaka bilgi verin.Eve gelmenize 2 saat kala bebeiğinizi beslememesini söyleyebilirsiniz.
*Eşinizden destek alın. Ev işlerinin yükünü paylaşın,böylece eve geldiğinizde bebeğinizi emzirmek için daha çok zaman bulabilirsiniz.
*Öncelikleriniz sıraya koyun. Herşeyi birden ve mükemmle şekilde yapamazsınız.bebeğiniz ve eşinizle ilişkileriniz öncelik listesinin en üst sıraya yerleştirin ve sizin için maddi, duygusal ve profesyonel olarak önemi çok büyükse işiniz dışında herşeyi bir kenara bırakın.
*Esnelk olun.Sakin ve mutlu bir anne, bebeğin esesnliği için yanlızca anne sütünden oluşan diyetten daha önemlidir.Bebeğinizin tüm besin ihtiyacını anne süytüyle karşılayabileceğiniz gibi, istesenizde bunun yapamayabilirisinzi.Bazen işte çalışmanın verdiği fiziksel ve duygusal gerginlik anne sütü miktarını engelleyebilir.Bebeğiniz yanlızca anne sütü ile gelişme göstermiyorsa evdeyken daha sık emzirin, mümkünse öğlen tatilinde eve gelerek bebeğinizi emzirin ve süt milktarınızı arttıtrın.Özellikle gece emzirmek ve olumlu düşünmek , süt miktarınız çok fazla etkileyecektir.
*Emzirme döneminde uygun giyside çok önemlidir.Çok dar kıyafetler sütün gelmesini etkileyebilir.Dar bir bluz meme uçlarınız uyararak sütün akmasına neden olabilir.Giysinizin ön kısmının kolay açılabilmesine dikkat edin ve yukarı çekildiğindeburuşmayacak veya şekli bozulamayacak kumaşlardan yapılmış giysileri tercih edin.Giysileriniz korumak için göğüs pedleri kullanmanız da da fayda vardır..
*işe başlamadan evvel, evde sanki işe gidiyormuş gibi denemeler yapın. Hatta dışarı da sütünüz sağmaya çalışın.İLk seferinde  eveden birkaç saatten fazla uzaklaşmayın ve daha sonra bu süreyi uzatın.Ne tip problemlerin çıkacağını, neye ihityacınızın olduğunu ve neyin iyi gittiğini önceden belirlemiş olursunuz.
*Tam gün çalışmaya başlayacaksanız perşembe veya cuma günü başlamayı ve hafta sonunda nelerin ters gittiğini anlamaya çalışın.Sonra ki hafta daha kolay geçer.
*Emzirme sayısını maksimum sayıda tutmaya yönelik bir program oluşturun. İşe gitmeden önce 2 kere ve akşamları 2 veya 3 kere emzirin.İşyeriniz evinize yakınsa öğlenleri de emzirebilirsiniz veya bakıcınız bebeği ikinize de yakın bir yere getirmesini isteyip oarada emzirebilirisniz.Eğer bebeğinize annenizin veya bakıcınızın evinde bakıyorsanızberbeğiniz almaya gittiğinizde yola çıkmadan emzirebilirsiniz.
*İşyeri dışında yapabileceğiniz işleri eve getirmeye çalışın.Bu size daha büyük esneklik kazandıracaktır. Evde çalıştığınız zxamanlarda bebeğiniz bakımını büyük ölçüde bir bakıcının üstlenmesi gerekse de gerektiğinde bebeğinizi emzirebilirsiniz.
*İşiniz seyehat gerektiriyorsa bebeğiniz sütten kesilene kadar  bir günden fazla süren yolculukları engelleyin; süt rezervinizi sağlama almak için meme pompası bulundrun ve her 3-4 saatte bir sütünüzü sağın.Eve döndüğünüzde tekrar eski düzeninize dönemk için biraz daha sık emzirmeniz yeterli olacaktır.
*Eğer sütünüz yeterli olmamaya başlarsa, önce emzirin ardından biberonla mama takviyesi yapın. Ama önce emzirerek hem sütünüzün artmasını sağlayın, hemde bebeğinizle duygusal bağınız kuvvetlendirin.
*
Bebeğiniz ve sizin için ne uygunsa o yöntemi seçin; emzirin ya da mama verin; tam gün veya yarım gün çalışın; emzirmeyi veya çalışmayı tamamen bırakın..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder