Yenidoğan bebeklerin herhangi bir sağlık sorunu yoksa ve bulunduğu ortamın ısısı iyi düzenlenmişse, banyo yaptırılşmasında herhangi bir sakınca yoktur.Aşağıda sıralana banyo tekniği, bebeğin göbeği düşünceye kadar yani işk 1 hafta- 10 gün içinde uygulayacağınız tekniktir:
*Bebeğinizin göbeği düşene kadar ve sonra ki 2-3 gün bebeğinizi akan suyun altında yıkamanız önemlidir. Böylece su vücudundan akıp gideceği için, kirili su ile teması ve enfeksiyon riski önlenmiş olur.
*Hava şartaları ve evinizin sıcaklığı uygun ise bebeğinizi her gün banyo yaptırmanızı tavsiye ediyoruz.Çünkü banyo, bebeğinizin rahatlaması ve gelişimi, açısındam önemlidir.Ancak şartlar uygun değilse banyoyu gün aşırı ayptırmak da yeterli olur.
* Banyo yaptıracağınız ortamın ve kullanacağınız malzemelerin temiz ve yanlızca bebeğinize ait olmasına özen gösteriniz.
*Bebeğinizin banyosunu yaptıracapğınız ortamın ısısını 25-26 dereceye kadar yükseltebilirisiniz.Bnayo bittikten ve bebeğinizi giydirdikten sonra ortamın ısısnı normale düşürebi,lirsiniz.Ortamın ısısı 22-23 derece olması yeterlidir.
* Bebeğinizin banyosunu emzirmeden önce, karnı aç iken yaptırırnız.Karnı tok olması tutuş pozisyonuna bağlı olarak kusmaya neden olabilir.
* Banyo için genelde akşam saatlerini tercih ediniz. Böylece bebeğinizin geceyi daha sakin ve uyuıyarak geçirmesini sağlamanın yanı sıra sizde dinlenme fırsatı bulmuş olursunuz.
* Bebeğinizin banyo suyunun ısıs, vücut ısıs ile aynı yani 36,5-37 derece olmalıdır. Bebeklerin cildi çok ince ve hassas olduğu için, daha yüksek sıcaklıklar yanıklara sebeb olabilir.Bu nedenle suyun sıcaklığından emin olmak için su termometreniz kullanmanız daha güvenli olur. Termometreniz yok ise kolunuzun dirsek kısmıyla suyun sıcaklığını kontrol edebilirisiniz.
*Bebeğinizi sol elinizin üzerine yüzüstü pozisyonda yatırın. Baş parmağınıız sol koltuk altında , işaret parmağınız boynun hemen altında , omuzlarını destekleyecek şekilde,orta, yüzük ve küçük parmağınız ise sağ kolu kavrayacak şekilde koltuk altında olmalıdır( kayıp düşmesini önlemek). Bu pozisyonda özellikle başın aşağı doğru duruşu önemlidir. Böylece bebeğinizin başını yıkarken dökeceğiniz suyun kulaklarına, ağızına veya burnuna kaçması önlenmiş olur.
*Uygun pozisyon sağlandıktan sonra , seri ancak telaşsız hareketlerle bebeğinizin vücudunu ıslatın ve bebkler için uygun olan herhangi bir bebek şampuanı vücuduna az miktarda dökerek köpürtün, serbest olan elinizle sırtını, kollarını, bacaklarını ve ayaklarını, karnını, göğsünü, bebeğinizi kavradığınız elinizi çekmeden yavaşça ovarak yıkayın. sonra ensesinenden aşağıya bolca su dökerek cildini durulayın.Bu işlemi bir kez yapmanız yeterlidir. Şampuanı haftada 1-2 kez kullanmanızı tavsiye ederiz.
* Daha sonra başının tam üstünden su dökün ve başını şampuanlayarak köpürtün. Parmak uçlarınızla hafifçe ovarak yıkayın ve daha sonra yine başının tam üstünden bolca su dökerek iyice durulayın.
* Bebğinizin cildi kuruysa son durula ma suyundan önce bir kabun içine göz kararınca beb yağını koyup sulandırarak tüm vücuduna dökün ve sadec su dökerek fazla yağı akıtın. bebe yağını haftada 1 kullanmanızı öneririz.
* Banyo bittikten sonra bebeğinizi öneceden ısıtılmış havlunun üzerine yan yatırarak havluya sarın.
*Öncelikle bebeğinizin başından başlayarak ( çünkü bebekler en çok başlarından ısı kaybederler), tüm vücudunu çok sert olmayan hareketlerle yukarıdan aşağıya doğru ve özellikle deri kıvrımlarının ve eklem yerlerinin nemli kalmamasını sağlayacak şekilde seri olarak kurulayın.
*Daha sonra bebeğinizi hava şartlarına ve evinizin ısısısna uygun olarak, çok kalın olamamak kaydıyla giydirin. Banyo sonrası başına yumuşak penye bir şapka takmanızda yarar olur.
* Göbek düştükten sonra 2-3 gün sonra ise bebeğinizi bir küvet içine ya da file üzerine yatırarak banyo yaptırabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder