18 Temmuz 2011 Pazartesi

BEBEKLERDE BURUN TIKANIKLIĞI

Burundan yapılan solunum (nazal solunum) temel ve zorunlu bir fonksiyondur ve özellikle de 6 aylık olana dek ağızdan solunum içgüdüsü bulunmayan bebekler için hayati önem taşır. Burun nefes alıp vermenin yanı sıra, nefes yolu ile burundan vücuda giren havanın nemlendirilmesi, ısıtılması, filtre edilmesi, basıncının ve akış hızının düzenlenmesi, ayrıca koku alma ve orta kulağın havalandırılması fonksiyonlarına da sahiptir.

Bebek ve çocuklarda mevsimsel olarak sık rastlanan solunum yolu enfeksiyonları yüksek miktarda mukus (burun salgısı) üretimine ve dolayısıyla da burun tıkanıklığına neden olur. Tek başına bakıldığında burun tıkanıklığı önemli bir sorun gibi görünmeyebilir. Ancak burun tıkanıklığı giderilmediğinde, aşağıdaki sorunlarla karşılaşılabilir;

Bebeğiniz yeterince süt ememez, huzursuz ve mutsuz bir hal alır.

Uyku kalitesi bozulur, buna bağlı olarak gelişimi etkilenir.

Beslenme sırasında fazla hava yutma sonucunda gaz sancıları ortaya çıkabilir.

Burun tıkanıklığı giderilmediği takdirde orta kulak iltihabı ya da sinüzit gibi daha ciddi ve ağrılı enfeksiyonlara dönüşebilir.

Tüm bunlara bağlı olarak da bebeğinizin ve sizin yaşam kaliteniz azalır.

Bunların sonucunda burun tıkanıklığı yalnızca bebeklerin hayat kalitesini bozmakla kalmaz, bebeklerinin huzursuz, uykusuz, yemek yemeyen halini gören ebeveynler de endişelenmeye başlar; bebek gece uyumadığında ebeveynler de uyuyamaz ve ailenin yaşam kalitesi olumsuz yönde etkilenir.

KAYNAK:http://www.otribebe.com.tr/bebeklerde-burun-tikanikligi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder