Günümüzde yeni,doğan bebeklerin ilk altı ay boyunca sadec anne sütü i,le beslenmesi öenrilmektedir. bunun sayısız nedeni sayılabilinir. anne sütü her şeyden önce adı üzerinde ''anne '' sütüdür. Yani yeni doğum yapmış olan anne de doğanın o annenin bebeği için hazırladığı ve yavruları yüzyıllar boyunca besleyerek insanoğlunu bugüne getiren besindir. Her türün annesinin yavrusu için özel bir sütü olup, ane sütü de insan yavrusu için olanıdır. bebeklerin ilk 6 ay boyunca sadec anne sütü ilşe beslenmelerine '' doğal Beslenme '' diyebiliriz.
ANNE SÜTÜNÜN AVANTAJLARI:
Anne sütü her türlü ekonomik ve fiziksel koşullarda bebek için en sağlıklı olan besi,n olmaktadır. Depolanma ve soğutma sorunu yoktur. En uıygun koşullarda gereksinim duyulduğu anı beklemektedir.. ısıtma, kaynatma,mikroptan arındırma için özelş aletlere biberon, emzik vb. aracılara ve temiz su kaynağına bağımlı değildir.anne sütünde mikrop üremez, bozulmaz, hastalık kaynağı olmaz.
En önmelisi sde en ucuz besin kaynağı olmasıdır. Aslında anne sütünün bedeli, sağlıklı bir bebeğin dudaklarını anne sütünün bedeli, sağlıklı bir bebeğin dudaklarını anne memesine uzattığı an paha biçilmez bir bağlılıkl olarak ödenmektedir. bu özellkiler, dünya üzerinde olumsuz sosyo-ekonomik koşullarda doğan ve büyüyüen milyonlarca bebek için hayat kurtaıcı olmaktadır.
ANNE SÜTÜNÜN ÖZELLİKLERİ:
Anne sütü her bebek ve her dönem için özeldir.Prematürlerde ve hayatının ilk güünlerinde farklı yapıda bir anne sütü söz konusudur.
İlk bir hafta memelerden ''ağız sütü'' veya rengi nedeniyle ''altın suyu'' olarak da adlandırılan '' kolostrum'' adlı süt gelir ve bebeğin besleyici ve enfeksiyondan koruyucu özellikleri ön plandadır. Bunu ikinci hafta boyunca protein içeriği azalırken, laktoz, yağ ve toplam kalori içeriği artan ''geçiş sütü '' izler. daha sonra ki dönemlerdeki olgun anne sütü de emzirmenin başalngıcında karbonhidrattan, sonunda yağdan zengin olarak gelir.
EMZİRME SIKLIĞI VE SÜRESİ NE OLMALIDIR?
Yeni doğan doğumdan sonra en kısa zamanda memeye verilmeli ve devamında emzirme sıklığı ve süresi bebeğin isteğine göre ayarlanmalıdır.İlk emzirmelerde süt hemen gelmeyeceğinden, bebeğe başak bir besin vermeden emzirmeye devam edilmelidir. Özel bir sağlık sorunu yoksa, miadında doğan bir bebek sütün artmasını bekleyebilecek kadar yedek ebnerji ile doğar. özellikle ilk 2 ay her istediğinde bebeğe meme verilmelidir. Başlangıçda her emxzirme de sırası değiştirilerek her iki göğsün de emzirilmesi sütün artması açısından yararlı olsa da, süt miktarı arttığında her öğünde bir memenin emzirilmesi yeterli olabilmektedir.her öğünde bebeğin bir memeyi tamamen boşaltması sağlanmalıdır. Bu süre genellikle 10-15 dakika kadardır. Yağdan zengin sonsüt , tokluk hissine neden olarak bebeğin memeden kendiliğineden ayrılmasını sağlar. İlk aylardan sonra , emzirme aralıkları 2-3 saatten uzun uykulara dalıyor ve meme istemiyorsa, uyandırarak emzirmeye gerek yoktur.
BEBEĞİN YETERLİ ANNE SÜTÜ ALDIĞINI NAIL ALAŞILIR?
Bebeğin yeterli beslendiği, günde en az beş kez israr yaparak bezin ıslak bulunması, en geç 15. günde doğum kilosuna ulaşması ve ayda en az 500-600 gram alması ile anlaşılır. Bebeklerde doğumu izleyerek ilk günlered doğum tartıları onda bir oranında azalır. Bu fizyoloj,ik yani doğal tartı kayvbının nedeni vücutta su oranının azlaması ve suyun yer değiştirmesidir, anne sütü yetersizliğine bağlanmamalıdır. Dışkılama sayısı, bebeğin huzursuzluğu, uyku düzensizliği veya aşırı ağlamasıo anne sütü miktarı açısından güvenilirkriterler değildir. Çok iyi tartı alan bebeklerde de benzer yakınmalar görülebilinir.Sadec bezin hep kuru bulunması ve sürekli olarakj koyun pisliği gib ufak ve sert parçalar halinde a zmiktarda kaka yapilması açlık bulgusu olabilmektedir. Bunlar dışında en önemli kriter bebeğin kilo almasıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder