31 Mayıs 2011 Salı

ÇOCUĞUMUZA NE ZAMAN VE NASIL KİTAP OKUMALIYIZ?

Sesli okumak için sadece 3 şeye ihtiyacınız vardır: Siz, bebeğiniz ve okuyacağınız bir kitap. Her seferinde birkaç dakika okuyun ve bunu sık sık yapın. Tüm kitabı bitirmeye çalışmayın, sadece hoşuna giden bölümler üzerinde durmanız ilk etapta yeterlidir. Ilgisinin daha sonra arttığını göreceksiniz.

Her gün bunun için zaman ayırın, büyük ihtimalle gün içindeki uyku veya akşam uykusundan onceki zamanı seçebilirsiniz. Ayrıca bebeğinizle uykusundan once sarılmak bu rutini de kolaylaştırır. Bu bebeğinizi yatıştırır ve uyku zamanının geldiğini hatırlatır.

Günün başka zamanlarında da okumak yararlıdır. Altının kuru, tok ve dinlenmiş olduğu zamanları tercih edin. Kitaplar ayrıca doktorun muayenehanesinde veya alışveriş kuyruğunda beklemeye takıldığınız anlarda da hayat kurtarıcıdır.

Sizlere ek ipuçları:

•Okurken sarılmak bebeğinizin güvende, sıcak ve size bağlı hissetmesini sağlar.

•Gerekli yerlerde farklı karakterleri değişik ve seslerle gerektiği noktada farklı duygularla okuyun.

• Kitapta yazılı olanları okumaya uğraşmayın. Arada bir durun ve resimler ve yazılar hakkında sorular sorun. (‘Kedi nerede, Bak burdaymış, ne tatlı bir kedi.’) Çocuğunuz cevap vermese de bunun daha sonra cevap verebilmesini sağlar.

•Kitap okurken, basit şarkılar söyleyin, komik hayvan sesleri çıkartın veya dizinizin üzerinde zıplayın. Tüm bunların kitap okumanın keyifli olduğunu gösterir.

•Bebekler tekrarı çok severler ve tekrardan öğrenirler. Bu yüzden aynı şeyleri durmadan okumaktan çekinmeyin. Bunu yaptığınız zaman, bezer bir şarkıyı okuduğunuz gibi, her seferinde aynı yere vurgu yapın.

•Bebeğiniz büyüdükçe kumaş kitapları ve sert sayfalı kitapları tutmasına yardımcı oun. Ağzına götürmesine yardım etmeyin ama bu sayede onların öğrendiklerini de unutmayın. Anlayacaktır ki bu kitaplar yenmez!


Küçük bebekler için kitaplar basit, yazıların tekrarlandığı bir şekilde olmalı ve karışık olmayan basit resimleri içermelidir.

İlk aylarında sadece sesleri duyduğu için ritim içeren herşeyi okuyabilirsiniz. Biraz daha büyüdüğü zaman şekillere bakabilecektir ve bu yüzden basit resimleri ve mümkünse hiç fonu olmayan (veya tek renk olan) olan seçmelisiniz.

Bebeğiniz kitapları tutabilmeye başladığı zaman, içinde yüz şekilleri ve parlak renkleri olan kumaş kitapları tercih edin. Kitapların içinde neler olduğuna tepki göstermeye başladığı zaman kalın kitapları tercih edin. Konuşmaya başladıktan sonra kelimeleri veya bazı söyleyişleri tekrar etmelerini gerektiren kitaplar tercih edin.

Ayna içeren, dokun hisset tarzındaki kitaplar veya kapaklı sayfaları olan kitaplar da bu yaş grubu için yararlıdır. Kalın sayfaları kitaplar kolay çevrilir ve kolay tutulur. Bu yaştaki bebekler ayrıca tanıdıklarının resimlerini görmeye de bayılırlar.

Büyüyen bebeğinizin okuması için evde kitapların çevrede yaygın olması gerekidir. İleride oyuncak sepeti oluştuğunda içinde kitap olmasına da özen gösterin. Unutmayın, çocuğunuza sınırsız alabileceğiniz ve O’nu şımartmayacak tek şey kitaptır.

Ayrıca bunları yaparken kendiniz de okumayı ihmal etmeyin. Keyif için okumanız bebeğiniz için de iyi bir model olacaktır.

http://www.mikadoyayinlari.com/cocuk-kitaplari.php?kategori=0 - 24 Ay Çocuk 




Buradan da oğluşum Altuğ'a kitaplar seçeceğim..Siz de göz atın, isterseniz!!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder