30 Haziran 2012 Cumartesi

BEBEĞİMİZLE İLETİŞİM KURMANIN YOLLARI:



Bebek ile iletişim kurmanın yolları sınırsızdır,hepimiz farklı yöntemler deneyebiliriz; bu yöntemlerin birkaçı:

Bebeği Alıştırma Seansları: Bebeğin etrafında bulunurken ona yaptığınız şeyleri sözcüklerle anlatın. “Şimdi bezini değiştiriyorum…., T-shirt’ünü başından geçirelim…., Tulumunun düğmelerini ilikleyelim…..” gibi açıklamalar yapın. Banyoda sabunlama ve durulamadan bahsedin, şampuanın saçları temiz ve parlak yaptığını anlatın. O bunların anlamını bilmeyebilir, ama sizin anlatmanız ve onun dinlemesi ona anlama yolunu açmış olur.

Ona Sorular Sorun: Soru sormaya başlamak için bebeğin size yanıt vermesini beklemeyin. Sorularınızı sorun ve cevap için bir süre bekleyin ( birgün bebeğiniz cevap vererek sizi şaşırtabilir) ve kendiniz yüksek sesle cevap verin.


Bebeğinize Bir Şans Tanıyın : Çalışmalar onlara yönelik konuşmak yerine anne-babaları onlarla konuşan bebeklerin daha erken konuştuklarını gösteriyor. Bebeğe sorular sorarken ona ses çıkarması için fırsat tanıyın.

Zamirleri Kullanmayın: Kendinizden bahsederken anne kelimesini kullanın, çünkü bebeğiniz sen, ben, o kelimelerini anlamayacaktır.

Sesinizi Tizleştirin: Çoğu bebek tiz sesleri tercih eder ve belki de bu yüzden kadınların ses tonu erkeklerinkinden daha tizdir. Bebekle konuşurken tiz sesle konuşun ve tepkisini gözetleyin.


Şimdi ve Burada : Bu sözcüklere sadık kalmaya dikkat edin. İlk başta bebeğinize herşeyi anlatsanızda sizi anlamayacaktır. Anlamaya başladıkça bebeğinizin doğrudan görebildiği veya o anda yaşadığı şeyleri anlatmak daha uygun olacaktır.


Taklit Edin: Bebeğin seslerini taklit edin ve bunu bir eğlence haline getirin. Bu, onun dil gelişimine zemin hazırlar.


Müziği Kullanın: İyi bir şarkıcı olmasanızda bebekler sizin ne söylediğinizi umursamazlar. Müziğe jestlerle eşlik ederek bebeğin keyif almasını sağlayın. Eğer ortam şarkı söylemeye uygun değilse ninniler mırıldanıp ellerinizle eşlik edin; bu bebeğinizin neşesini arttıracaktır.

Yüksek Sesle Okuyun: Bebek dilinde konuşmak istemiyorsanız ona ciddi birşeyler okuyun.

Bebekten İpucu Alın: Kesintisiz okumalar veya şarkılar herkesi olduğu gibi bebeğinizi de yorabilir. Bebeğiniz artık sıkılmışsa ona dinlenme fırsatı verin.
http://www.bebegimneyesin.com/

"DOĞUM SONRASI ANNE- BEBEK TOPLANTISI''


Bebeimgeliyor Doğuma ve Bebeğe Hazırlık kursumuzun çercevesinde yaptığımız anne- bebek toplantısını artık, kurstan bağımsız yapıyorıuz. Yani bebeğiniz doğdu ve 2. ayını tamamladıktan sonra beraber toplanabiliriz.


Anne olmak bir yandan coşturucu, neşelendirici, keyifli, güçlendirici bir süreçtir bir yandan da yorucu, zorlayıcı ve karmaşıktır. Her annenin bebek dünyaya geldikten sonra karşılaştığı pratik sorunlarla ilgili desteğe ihtiyacı olur.
Yaptığımızbu toplantılarda annelerin bu deneyimi  yaşarken kendilerini yalnız hissetmemeleri amacıyla oluşturulmuştur.

Annelik Yolunda da devam eden Doğum Sonrası Buluşmalarına, anneler bebekleriyle birlikte katılıyor ve diğer anne-bebek çiftleriyle bir araya geliyor. Gruplarda en fazla 5 anne-bebek çifti bulunuyor.

Sıcak ve keyifli ortamımızda gerçekleşen Doğum Sonrası Buluşmaları'nda yeni annelere bebek bakımı ve annelik ile ilgili her türlü konuda destek veriyoruz.Bu toplantılarda;

* Annelik,

• Emzirme ile ilgili destek verme, emzirme danışmanlığı,

* Bebeğinizi ağlarken sakinleştirmek  , uyuku düzüeni oluşturmak gibi bakım süreçlerinde annelere destek vermek,

• Anne ve bebek arasında gelişen bağlanma

• Yeni annenin kendi ebeveynleri ve diğer aile bireyleri ile olan ilişkilerin değerlendirmesi

• Annenin iş hayatına yeniden geçişi ve bebeğin buna hazırlanması,

• Bakıcı seçimi gibi konular konuşuluyor.

Doğum Sonrası Buluşmaları sayesinde; 

• Kendi annelik deneyiminizi daha iyi anlama

• Diğer annelerin deneyimlerinden öğrenme

• Uzman görüş ve tavsiyelerinden faydalanma imkanı buluyorsunuz

Ve en önemlisi;

• Bebeğinizle birlikte katılabildiğiniz bu keyifli buluşmalar sayesinde bebeğinizle aranızda bağ gelişiyor

Doğum Sonrası Buluşmalarımızda bebeğinizin ağlaması ya da alt değiştirme, beslenme ve uyku gibi ihtiyaçları hiç sorun yaratmaz. Çünkü sizi çok iyi anlayan ve sizinle aynı durumu paylaşan diğer kişilerle birliktesinizdir. Rahat, keyifli ve bebeğiniz için gerekli her şeyin düşünüldüğü ortamımızda gerektiği zaman bebeğinizin ihtiyaçlarını kolaylıkla giderebilirsiniz. Siz bebeğinizin ihtiyacını giderirken hem size yardımcı olur hem de toplantımıza keyifle devam ederiz

Bebeğinizin kıyafet seçiminde ve kullanımında dikkat edilecek hususlar nelerdir?




Bebeğinizin kıyafetlerini yaşa göre değil, kilosuna göre almalısınız. Bebeğiniz doğum ağırlığı


4000 gr olarak bekleniyorsa yenidoğan için olan giysileri çok kısa süre küçük gelecektir. Bebekler ilk birkaç ayda çok hızlı büyürler ve giysileri çabucak küçük gelmeye baslar. İlk aylarda 0-6 ay bedenler daha kullanışlı olabilir.

Boyundan açılmaya başlayarak ayağa kadar fermuarlı ya da çıt çıtlı olanlar tercih edilmelidir. Sık bez değiştirileceği için altı kolaylıkla açılıyor olmalıdır. Geniş yakalı olması baş kısmından kolayca geçmesini sağlar.

Doğal iplikten ve özellikle pamuklu giysiler bebek cildi için en uygun olanlardır. Ütü gerektirmeyen giysiler daha kullanışlı olacaktır.

Kıyafet seçerken mutlaka kullanma ve yıkama talimatlarını okuyun. Hem kullanımda hem de kıyafetleri yıkarken size yardımcı olacaktır.

Bebeğinizi hava sıcaklığını göz önünde bulundurarak giydirin. Özellikle kış aylarında çok kalın giysiler yerine gerektiğinde çıkarılabilecek üst üste giyilebilen giysiler giydirin.

Bebeğinizi giydirirken baş kısmından giysiyi çabucak geçirmek gerekir. Soyarken de önce ayak ve kollar çıkarılıp, sonra giysi boyunda toplanıp arkadan öne doğru çıkarılmalıdır.

Bebekler soyunup giyinmekten pek hoşlanmadıklarını unutmayın. Ayrıca aniden ağlamaya başlıyorlarsa bunun nefes almalarının bloke olmasının yarattığı panik olduğunu da belirtelim.

Çok sıkı çoraplar ve giysiler hareketlerini engelleyeceği için pek uygun değildir. Özellikle sıkı çoraplar içinde ayak parmakları hareketsiz kalacaktır. Dantelli, saçaklı, bağcıklı giysiler bebekler için uygun olmayabilir. Dantelleri kavradığında parmakları arasında sıkışabilir, bağcıklara dolanabilir.

Bebek kıyafetlerinin dikiş yerleri sert olmamalı, kaşındırmamalı ve kalın olmamalıdır.

Tüylü, boyası çabuk çıkan, tüyleri kolay çıkabilen kalın kazaklar tercih edilmemelidir. Aynı şekilde bebeğini sürekli kucağına alan anne de kıyafetlerini seçerken buna dikkat etmelidir.

Bebekler ilk aylarda sürekli kusabilir, bezinden idrar kaçırabilir. Bu nedenle annenin giysileri de kolay yıkanabilen türden olabilir. Ayrıca parfümlü ve renkli deterjanlar yerine daha kokusuz ve parfümsüz deterjanlar kullanılmalıdır.

Bebek giysilerinin yıkanmasında dikkat edilecek hususlar nelerdir?

Bebeklerin cildi erişkinlerden çok daha hassastır. Kullanılan temizlik malzemesine bağlı olarak kolaylıkla alerjik reaksiyon gelişebilir. Sadece bebek giysileri için olan deterjanlar kullanılacağı gibi, kokusuz ( parfümsüz) ve renksiz deterjanlar da kullanılabilir. Sabun yerine çamaşır deterjanları tercih edilmelidir. Sabunlar kumaş dokusuna zarar verebilmektedir. Kıyafetleri yıkamadan önce mutlaka yıkama talimatı okunmalıdır.

Bebek çamaşırları için ağartıcı, yumuşatıcı ve güçlü leke çıkarıcıları kullanılmamalıdır.

Bebek giysileri alındıktan sonra mutlaka yıkanıp öyle kullanılmalıdır. Saklanırken naftalin ve güve ilaçları kesinlikle kullanılmamalıdır.

Lekeler nasıl çıkarılmalıdır?

Giysi üzerinde kurumuş, katılaşmış lekeler önce kazınmalı ya da silinmelidir. Lekeler hemen soğuk suda ıslatılmalı; eğer leke çıkmıyorsa deterjan ile soğuk suda 30 dakika bekletilmeli, sonrasında sıcak su ile normal yıkama yapılmalıdır. Lekeli çamaşırlar çamaşır makinesinde yıkanırken giysi üzerindeki yıkama talimatında belirtilen en yüksek sıcaklıkta deterjan eklenerek yıkanmalıdır.

. Kıyafet seçerken cildin sağlığı için pamuklu olan kıyafetler tercih edilmeli. Bebeklerin kıyafet değişimi yetişkinlerinki gibi değil tabi. Günde en az 3 kez üstünü değiştirip terli bırakmamak gerekir. Elbiseleri tam ve yedekleri ile birlikte bulunmalı. Body, çorap, tulum, alt bezleri vb. Bahar mevsimlerinde giydirebileceğiniz tulumlar bulundurun. Bebeğin ilk zamanlarında giysiler çabuk küçüleceği için çok almaya gerek yok. Bebeğin göbek kordonu düşmeden evvel üzeri kapalı olduğundan endişelenecek herhangi bir durum olmaz.

Çok sayıda bebek giysisi geçişi sağlamak için düzenlenmiştir zaten. Eğer bebek doğmadan elbise almak isterseniz Ultrasonla baktırdıktan sonra kilosuna göre alabilirsiniz. Yeni doğanlar baş kısımlarından daha kolay üşütecekleri için mevsime göre kalın veya ince şapka taktırın. Belli bir dönem bebeğin ısısını düzenli tutmak daha az üşütmesini sağlar. Üşütmesin diye bebeğinizi sıkmayın. Üst üste giydirmeyin. Kıyafetleri yıkarken kendi deterjanınızı kullanmayın. Yumuşak pamuklu olması için uygun bir deterjan tercih edin. Yada sabun kullanmakla durumu düzeltebilirsiniz. Otomatik makinede kullanmak için sabunlar var. Ama bebeğin elbiseleri makineyi doldurmayacağından elle yıkanabilir ama bu pratik olmaz. Elle yıkama tozu işinizi görecektir. Bebeğe su emici alt kurulama havlusu ve banyo havlusu bulundurun.

Elbise almada yukarıda belirttiğimiz bilgiler dışında bebeğin hangi mevsimde doğmasıda etkiler. Eğer yaz sonu doğacaksa daha çok son bahara ve kışa yönelik alınmalı. İnce elbiseler azınlıkta alınmalı. Tabi yakınlarınızdan gelen hediye elbiselerde düşünülerek alış veriş yapılmalı.

Bebeğinizin ihtiyacı olabileceği bazı elbiseler şunlar olabilir; 4-6 adet body(hepsi yeni doğan için olmamalı diğer dönemlerde de kullanacağı şekilde alış veriş yapılmalı.), 1-2 adet t-shirt, 4-6 tane pijama(kış için ayakları kapalı olanlar seçilebilir), 2-3 adet uyku tulumu, kar tulumu, bere, ve eldivenler alınabilir.

Bebeğinizin Kıyafetlerini Yıkarken Dikkat etmeniz gerekenler

İlk önce yıkayın: Bebeğinize giyecek bir şeyler aldığınızda mutlaka ona giydirmeden önce yıkamalısınız. Çünkü bebeğinizin hassas bir cildi vardır ve yeni kıyafetlere karşı alerjik bir durum ortaya çıkabilir. Bunun nedeni kıyafetlerin mağazada beklediği süre içinde toz ya da kir gibi durumlara maruz kalmış olma ihtimalidir.

Deterjan: Bebeğinizin kıyafetini mutlaka bebekler için özel üretilen ürünlerle yıkamanız gerekmez. Kendi kıyafetlerinizi yıkadığınız deterjanla ve yumuşatıcıyla da yıkayabilirsiniz.

Temiz kıyafetler: Bebeğinizin kıyafetleri sürekli kirlendiği için sık sık değiştirmenizde yarar vardır. Bunun için yanınızda kıyafet dolu bir çanta taşıyabilirsiniz. Bu durumla baş etmek için ise haftanın bir gününü bebeğinizin çamaşırlarına ayırabilir ve kirlenenleri toplu bir biçimde yıkayabilirsiniz

BEBEĞİNİZE KIYAFET SEÇERKEN DİKKAT EDİLECEKLER:



Yenidoğan bebek cildi o kadar hassastır ki üzerine giydirdiğiniz giysiden çok çabuk etkilenebilir. Bu nedenle ona kıyafet seçerken güvende ve rahat olması için dikkat etmeniz gereken bazı kurallar vardır. 

Düğmeler ve fiyonklar

Bebeğinize kıyafet alırken kendinize alıyormuşsunuz gibi düşünmemelisiniz. Beğendiğiniz bir kıyafeti sadece güzel göründüğü için alırken bebeğinize aldığınız kıyafetin tehlikelerini göz önünde bulundurmalıyız. Örneğin düğme ya da fiyonk gibi ayrıntılar çok şık dursa da bunları alırken kontrol etmeli, çabuk çıkıp, kopmadıklanna bakmalısınız. Aksi halde bebeğiniz bu düğmelerden ya da fiyonklardan birini yutma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Aynı zamanda düğmelerin ağzına yakın olmaması da önemlidir; çünkü biraz hareketlenmeye başlayan çocuklar özellikle de diş çıkarırken düğmeleri ısırmak isteyebilirler; bu da boğazına kaçmasına neden olabilir.

Fonksiyonel

Bebeğinizin kıyafetini özellikle ilk aylarda çok sık değiştirmeniz gerekebilir. Altını sıkça kirletebilir. Bu nedenle kullanışı kolay olan ürünleri seçmelisiniz. Örneğin çıt çıtlı tulumları alttan kolayca açabilir ve bezini değiştirebilirsiniz. Bebeğinizin bezini kolaylıkla değiştirebilmeniz için çıt çıtlı badiler size kolaylık sağlayacaktır. Aynı şekilde yaka kısmında çıt çıt olan ya da boyun kısmı geniş olan giysilerle de bebeğinizin üzerini değiştirmek daha kolay olacaktır.

Mevsim değişiklikleri

Bebeğiniz daha doğmadan alışveriş yapmaya başladıysanız önceden kıyafet almanın yanlışlığına düşebilirsiniz. Bebeğinizin doğacağı ayı iyi tespit etmeli o mevsime göre kıyafetler seçmelisiniz. İlk doğduğu aylarda genelde tulum tipi kıyafetler giydirmek çok daha kullanışlı olacaktır. Bu nedenle alışverişi çok fazla abartmamakta yarar vardır.

Beden

Bebeğinize giysi seçerken bedenini yeni doğmuş bebek boyutlarında alabilirsiniz; fakat şunu da göz önünde bulundurun; gelecek hediyeler çoğunlukla yeni doğan bebek için olacak ve bunun için yeterince kıyafet birikecektir. Size tavsiyemiz bebeğinize doğmadan çok fazla kıyafet almamanız ve doğmasını beklemeniz.

İkinci el

Bebeğinize yakın çevrenizin verdiği kıyafetleri giydirmenizde hiçbir sakınca yoktur; çünkü bebekler o kadar hızlı büyür ki zaten o kıyafetler de en fazla buya da iki kere giyilmiştir. Böylece maddi olarak da rahat etmiş olursunuz.

• Bebeğinizin kıyafetlerini yaşa göre değil kilosuna göre almalısınız. Bebeğiniz doğum ağırlığı 4000 gr olarak bekleniyorsa yenidoğan için olan giysileri çok kısa süre küçük gelecektir. Bebekler ilk birkaç ayda çok hızlı büyürler ve giysileri çabucak küçük gelmeye başlar. İlk aylarda 0–6 ay bedenler daha kullanışlı olur.

• Boyundan açılmaya başlayarak ayağa kadar fermuarlı ya da çıt çıtlı olanlar tercih edilmelidir. Sık bez değiştirileceği için altı kolaylıkla açılıyor olmalıdır. Geniş yakalı olması baş kısmından kolayca geçmesini sağlar.



• Doğal iplikten ve özellikle pamuklu giysiler bebek cildi için en uygun olanlarıdır. Ütü gerektirmeyen giysiler daha kullanışlı olacaktır.

• Çok sıkı çoraplar ve giysiler hareketlerini engelleyeceği için pek uygun değildir. Özellikle sıkı çoraplar içinde ayak parmakları hareketsiz kalacaktır. Dantelli, saçaklı, bağcıklı giysiler bebekler için uygun olmayabilir.



• Tüylü, boyası çabuk çıkan, tüyleri kolay çıkabilen kalın kazaklar tercih edilmemelidir

Yenidoğan bebeğiniz için ihtiyacınız olacak giysiler nelerdir?

4-6 adet body, bunlardan 1-2 tanesi yenidoğanlar için; diğerleri 0-3 ay olarak seçilebilir.

Göbek bağı düşene kadar body yerine 1-2 adet t-shirt de alınabilir.

4-6 adet pijama ya da tulum alınabilir. Kış aylarında ayak kısımları kapalı olabilir. Ancak yaz ayları için ayak kısımları kapalı olmamalı ya da kolay açılabilmelidir.

Kış aylarında 2-3 adet uyku tulumu, 1-2 adet battaniye, 2-3 adet sweat shirt gerekebilir.

Dışarıda giydirmek için kar tulumları, bere, eldivenler olmalıdır.


HAMİLELİK: MUTLUYUM VE KORKUYORUM



Hamileliğin birçok kadın için çok mutlu bir süreç olduğuna inanılır. Hatta bir zamanlar östrojen ve progesteron hormonlarının hamile kadınları olumsuz duygu halinden koruduğu düşünülürdü. Fakat son zamanlardaki araştırmalar bunun doğru olmadığını göstermiştir. Amerika’da yapılan araştırmalar, hamilelikte her 10 kadından birinin depresyon geçirdiğini tespit etmiştir.
Hamilelik, hem içinde umudu ve gelişimi içeren bir zaman dilimi hem de kadının kendini kırılgan hissedebildiği ve duygusal karmaşanın yaşandığı bir zaman dilimidir. Birçok kadın bu dönemde kontrol edemediği duygusal iniş-çıkışlar yaşayabilir.
Arka Plan

Elbette ki bebeğin oluştuğu şartlar hamilelik döneminin nasıl geçirileceğini etkiler. Her çift kendilerine ait sebeplerden bebek yapar: Çocukluk hayallerini gerçekleştirmek için, bir başkasını (eşi, ilk çocuğu, anne-babayı) memnun etmek için, biyolojik saate meydan okumak için, evlilikteki doyumu arttırmak için…Tüm bu sebeplerin hamilelik, doğum ve anne-bebek ilişkisi üzerinde çok önemli etkileri vardır. Bu sebepler, çocuk sahibi olmak kavramına farklı noktalardan bakar ve farklı tanımlamalar yaparlar. Hamilelik sevgi dolu bir ilişkinin meyvesi olsa da, plansız / kötü zamanlamalı olsa da ya da pahalı ve yıpratıcı bir kısırlık tedavisinin sonucunda gelse de, süreçte yaşanan temel endişeler aynıdır: Nasıl olacak? Hamilelik nasıl olacak? Doğum nasıl olacak? Bebek nasıl olacak? Ben nasıl bir anne olacağım?

Bebeği beklerken aslında nasıl bir deneyimi bekliyor olduğunu bilmemek…Belirsizlik.

Yeni vücut, yeni kimlik

Hamileliğini öğrendiği ilk andan itibaren, anne özgürlüğünün bir kısmını kaybetmiş gibi hissedebilir: Ne yediğine, ne içtiğine, nasıl hareket ettiğine dikkat etmek zorundadır. Bu kısıtlamalarla birlikte bebeğin iyi olup olmadığı, sağlıklı doğup doğmayacağı, doğumun rahat olup olmayacağı, iyi anne olup olunmayacağı hakkında endişeler belirir. Aynı zamanda hamilelik nasıl geçerse geçsin yaşanacak bazı rahatsız edici durumlar olacaktır: Mide bulantıları, yorgunluk hisleri, aniden bastıran uyku, değişken ruh hali, tüm-güçlü hissederken aniden çok kırılgan, zayıf ve bağımlı hissetmek gibi.
Her trimester (3 aylık dönemler) kendine ait zorluklar getirir: İlk trimesterde anne hamileliği ve bebeği tam olarak hissedememenin sıkıntısını ve suçluluğunu yaşayabilir. Deneyimsiz bir hamile olduğu için ne yapması ne yapmaması gerektiğini ayırt edemeyebilir ve bu yüzden kendisine çok yoğun kısıtlamalar getirebilir. Düşüklerin çoğu ilk haftalarda gerçekleştiği için düşük yapma konusunda endişeler yaşayabilir, bu konu ile ilgili kabuslar görebilir. İkinci trimesterde çocuğun gelişimine bakan ikili ve üçlü tarama testleri anne için stres yaratabilir. Bu testlerde kuşkulu sonuçlar çıkarsa, daha ileri tetkikler yapılır ve bebeğin gelişimi hakkında kesin sonuçlara varılır. Eğer bir zeka geriliği saptanırsa, anne-baba hamileliği devam ettirip ettirmeme konusunda karar vermek zorunda kalırlar. Tüm bu süreç, bebeği kaybetme riskini içerdiğinden, çiftin psikolojik durumunu olumsuz etkiler.

3. trimester ise annenin bedeninin değiştiği ve doğumun yaklaştığı dönemdir. Anne, büyüyen karnı ve göğüsleri ile birlikte kendini “kadın”dan çok sadece “anne” olarak görmeye başlar. Daha önce cinsel obje olan göğüsler sütle dolarak anneliği, bebeği besleme misyonunu üstlenen objeler halini almıştır. Bu dönem kadının cinsel kimliğinde bir sarsıntıdır. Tamamen “anne” görünümünde olan bir kadının cinsel yaşamı sekteye uğrayabilir, kendini çekicilikten uzak algılayabilir. Cinsel ilişkinin doğumdan sonraki 6 haftadan önce normale dönmesi zordur. Annenin eski cinsel kimliğini hissetmesi ise aylar alabilir. Evlilik içindeki karı-koca rolleri, anne-baba rollerine dönüşür. Rollerin farklılaşması, evlilik için de bir geçiş dönemidir ve her çift için kolay olmayabilir.
Hamile kadının arkadaşlık ilişkilerinde de farklılık olabilir. Arkadaş çevresinde başka hamile / çocuk sahibi kadın yoksa, kendini dışlanmış hissedebilir; çocuklu arkadaşları ile eskisinden daha yakın bir ilişkiye girebilir ve çocuksuz arkadaşlarından uzakta kalabilir.

Hamile kadın kendi anne-babası ile de farklı bir ilişki boyutuna girer. Artık sadece onların çocuğu değildir; çocuk sahibi olmaya hazırlanan bir yetişkindir. Eğer hamile kadının annesi hayatta değilse, hamilelik, kaybedilmiş annenin normalden daha çok özleneceği bir dönem olabilir.

Kırılganlık 

Hamilelik ile birlikte yaşam döngüsü çok daha farkına varılır ve sorgulanır. Doğum-yaşam-ölüm gibi kavramlar daha somut olarak fark edilir.
Hamile kadının kendi bebeklik dönemine ait terk edilme korkuları su üstüne çıkabilir ve kendini her zamankinden daha fazla korunmaya muhtaç ve zayıf hissedebilir.
Nasıl bir anne olacağı ile ilgili kaygıları yoğunlaşır. Her hamile kadın dünyadaki en iyi anne olmak ister. Hata yapmaktan çok korkar ve yoğun suçluluklar yaşayabilir.
Tüm bu sebeplerden hamilelik çok mutlu bir dönem olsa da, aynı zamanda korkutucudur da.

Hamilelikte stresi arttıran risk faktörleri şunlardır:
plansız hamilelikler; zamanlaması kötü olan hamilelikler (hamile kadın kariyerinin hassas bir noktasında olabilir)
kadının kendini anne olmak için çok yaşlı ya da çok genç hissettiği hamilelikler
evlilikte çok erken ya da çok geç gelen hamilelikler
tecavüz sonucu oluşan hamilelikler
etrafın baskısı sonucu oluşan, kadının anne olmaya hazır olmadığı hamilelikler
hamilelik sırasında ortaya çıkan sağlık problemleri
kısırlık tedavisi sonrası yaşanan hamilelikler (kayıp endişesi daha yüksek olabilir)
daha önce düşük, ölü doğum gibi deneyimler yaşanmış olan hamilelikler
negatif sosyo-ekonomik faktörler (işsizlik, evsizlik gibi)
duygusal destek yoksunluğu (özellikle aileden ve eşten)
daha önce depresyon ya da başka bir psikolojik rahatsızlık geçirmiş olmak
evlilikte anlaşmazlıkların olduğu hamilelikler

Hamilelikteki duygusal sorunlar süreci nasıl etkiler?

Yaşanan duygusal sorunlar depresyona yol açabilir ve depresif anne kendine özen göstermekte zorlanır. Düzenli yemek ve uyumak konularında sıkıntı çeker.
Depresyon alkol, sigara ve uyuşturucu madde kullanımını tetikleyebilir. Bu maddelerin hepsi bebeğin gelişimini ve annenin sağlığını olumsuz etkiler.
Ana rahmindeki bebek annenin sesini ve duygularını algılama kapasitesine sahiptir. Anne depresyonda ise bebeği ile duygusal bağı hissetmekte ve kurmakta zorlanır. Bu da doğumdan sonraki anne-bebek ilişkisini zedeleyebilir. Ayrıca bu bağın oluşmaması, annenin kendini yalnız ve izole hissetmesine sebep olur.
Hamilelikte yaşanan depresyon, doğum sonrası depresyon riskini yükseltir.

Hamileliği duygusal anlamda rahat geçirmek için neler yapabilirsiniz?

Hamilelikte zaman zaman yorgun ve endişeli hissetmek normaldir. Böyle zamanlarda etrafınızdan yardım ve destek istemekten çekinmeyin.
Eşinizle açık iletişimde olun. Gerekirse bir aile/evlilik danışmanına başvurun.
Hamilelik dönemi hakkında bilgi sahibi olun.
Kendinizi arkadaşlarınızdan, sosyal çevrenizden uzak tutmayın.
Uykunuza dikkat edin. Hamilelikte uyku düzeniniz bozulabilir. Uyumadan önce sizi rahatlatacak şeyler yapın.
Hayatınızda çok büyük değişiklikler yapmamaya çalışın. Bebek zaten başlı başına büyük bir değişimdir.
Eğer çoğu zaman kaygılı, yorgun, korkulu veya depresif hissediyorsanız “normaldir, geçer” demeyin. Bu durumu doktorunuzla ve eşinizle mutlaka konuşun.
Bebeğe hazırlanmak belli bir iş yükü getirir. Bunu yaparken sizin sağlığınızın öncelikli geldiğini unutmayın. Her şeyi hazır etme ve yetiştirme telaşı içinde olmayın. Siz iyi olmadığınız sürece bebeğinizin de iyi olamayacağını hatırlayın. Rahatlamak, keyif sürmek için kendinize zamanlar tanıyın.
Her şeyi mükemmel yapmaya çalışmayın. Öncelikler belirleyin ve önceliği olmayan işlerin beklemesine izin verin. Böylece üzerinizde yarattığınız stres azalacaktır.


Yenidoğan bebeklerin bakımı için küçük püf noktaları



1-Bebekleri sallayarak büyütmenin faydalarını anneler insanlığın ilk günlerinden itibaren annelik içgüdüleri ile hissetmişlerdi. Tabii burada bebeğin annesinin kucağında sallanırken onun sesi ve kokusu ile duyduğu mutluluğun etkisini de unutmamak gerekir. Bebeği uyuturken hızlı sallamak zararlı ….


Bebeği sallayarak uyutmak Türk kültürünün değişmez parçası. Hemen hemen tüm anneler bebeğini ayağında ya da beşikte sallayarak uyutuyor.

Oldukça masum görünen bu yöntem dikkat edilmediğinde bebeğin henüz yeni gelişen beyninde ciddi hasarlara sebep olabiliyor. Bebeği sallayarak uyutmaya alıştırmayın ağladığında yatağının yanına gidip, ona ninni, piş piş gibi seslerle onu sakinleştirmeye çalışın. Ağlamaya devam ederse ona dokunarak, ninni söyleyin. Halen ağlıyorsa, kucağınıza alıp, piş pişleyin. Eğer kendi başına uyumuyorsa çok hafif ve kısa süreli sallayın. Hafif titresimli yatalar, ana kucaklarını da kulanabilirsiniz. Bebeğinizin uykuya dalmasına yardımcı olabilir.

2-Bebeklerimiz yeni doğduklarında gece ile gündüz arasındaki farkı anlamazlar. Yeni doğan bebekler gündüz en fazla 2.5–3 saat uyumalılar. Eğer uyanmazlar ise yanağına dokunarak, onu minik minik öperek, gerekirse kıyafetlerini yavaş yavaş çıkararak uyandırmalıyız. Bu ilk günlerde çok kolay olmaya bilir. Geceleri ise 4–5 saatte bir beslemek için uyandırmak gerekir. Bebeğiniz büyüdükçe gece uyandırmaya da gerek yoktur. Yeni doğan bebekler rutinlere çok kolay alışırlar. O nedenle gündüzleri sesli ortamda ve aydınlık ortamda uyutmak, geceleri ise daha karanlık, loş, sessiz ortamlarda uyutmak hatta gece uykusunda önce bebeğinizi yıkayıp, masaj yaptıktan sonra pijamalarını giydirip, emzirerek uyuyabilirsiniz. Banyo yapma ve pijama giydirerek belli bir rutin oluşturmak, bebeğiniz için uykuya geçmek açısından daha kolay olacaktır. Yeni doğan bebeklere bir şey öğretmek için rutinler oluşturmak, işleri kolaylaştıracaktır.

3-Bebeğinizin karyolası;

Keskin ve sivri kenarları olmamalı,

Yatağın kenarları bebeğiniz büyüdüğünde bebeğiniz yataktan atlamayacak kadar yüksek olmamalı, en az 60 cm olmalı,

Kkorkulukların aralıkları elleri sıkışmamamsı için 2.5 cm dar olmamalı,

Bacaklarını sarkıtmaması için de 6 cm geniş olmamalı,yatak karyolaya tam oturmalı bebeğin elleri ve kolları sıkışmamalı,

Bebeğinizin yatağı yarı ortopedik olmalı fala sert yatak bebeğinizi çok yoracak ve uyumasını geciktirecektir.

Yatak yün yada pamuklu olmamalı.,yatağın kirlenmemesi için yatağın üstüne yatak koruyucusu (alez) kullanmalısınız.

Çarşaf %100 pamuklu olmalı ve gergin şekilde yatağa serilmeli, bunun için de lastikli çarşaflar uygun olacaktır.

Yatağın kenarına konana koruyucularının iplikleri 18 cm fazla olmamalı.

Yastık yeni doğan bebekler için önerilmez. Sık sık bebeğinizin pozisyonunu değiştirip, yan yatmasına yardımcı olan yan yatma yastıkları kullanabilirsiniz.

4-.Bebeği kundaklamak;

''Anne karnında kolları ve bacakları kıvrık duran bebeğin bir süre daha bu pozisyonu koruması, doğanın gereğidir. Bunun aksine, kalça ve dizleri zorla düzeltilerek sıkıca kundağa sarılmış bebeklerde kalçalar çıkığa eğilimli hale getirilmektedir. Çukuru henüz tam gelişmemiş yeni doğan bebeğin, bu zorlamalar nedeniyle kalçasında çıkıklar olabilir. O0 nedenle yeni doğan bebeklerinizi sıkı sıkı kundak yapmak sakıncalıdır.

Ama yeni doğan bebeklerimizi emzirirken veya uyuturken hafif şekilde sararak uyutmak ve beslemekte fayda vardır. Çünkü el ve kol hareketleri nedeniyle uykusundan uyanabilir. Hafifçe sarmak bebeğinizin kendisini güvende hissetmesini sağlayacak ve daha rahat uyuyup, daha rahat da emecektir.

BEBEĞİNİZİN AYLIK GELİŞİMİ SİZİ ŞAŞIRTABİLİR!!!



Bebeğinizin zaman geçtikçe ne kadar da hızlı büyüdüğüne şaşacaksınız. Birbiri andına hissetmeye, iletişim kurmaya, hareket etmeye ve konuşmaya başlayacak. Ancak sizin sevginiz ve ilginizle gülümsemeyi ve başarılarından keyif almayı öğrenecek.

Bebeğinizin gelişimi sırasında başından neler geçeceğini bilmek, ona olabilecek tüm yenilikleri keşfetmesi için en uygun ve rahat ortamı hazırlamanıza yardımcı olacaktır.

Her anın kıymetini bilin, zira her ilk sadece bir kez yaşanır.


1 AYLIK:

Yeni doğan bebeğiniz daha şimdiden yüz üstü yatarken kafasını 45 derecelik bir açıyla kaldırıp tutmayıp denemeye başlayabilir. Bu aşamada bebeğiniz, eşyaların kenarlarını siyah- beyaz olarak seçebilir.

2 AYLIK:

Bebeğiniz gülümsemeye ve ''agulamaya'' başlayacak. Yüzüstü yatarken ufaklığınızın başını 45 derecelik açıyla kaldırabilecek ve onu dikey bir şekilde kucağınıza aldığınızda 1 -2 dakika boyunca kafasını kaldırabilecektir. Bu aşamada bebeğiniz etrafındaki eşyaları büyük bir ilgiyle incelemeye başlayacaktır.

3 AYLIK:

Bu sürede bebeğiniz yüzünüz, sesinizi ver kokunuzu ayırt eder hale gelecektir. Kendisine konuşulduğu zaman, bebeğiniz başın sesin geldiği yöne çevirerek cevap olarak gülümseyecek, gülecek ve ''Agulayacaktır''.

4 AYLIK:

Artık bebeğinizin kafasını cesurca ve emin bir şekilde havada tutmasını bekleyebilirsiniz. Kollarından tuttuğunuzda, ayakları üzerinde dengede duracaktır. Aynı zamanda, miniğiniz oyuncaklarına erişmeye ve onları yakalamaya da uğraşacaktır. Bu dönemde bebeğinizin ilk dişleri çıkmaya başlayacaktır.

5 AYLIK:

Bebeğiniz ismini anlamaya başlayacaktır. Yabancıların yanında ufaklığınızın endişelendiğini fark edebilirsiniz. Bu aydaki bebekler temel renkleri ayırt etmeye başlarlar. Ayrıca bebeğiniz artık sırt üstü yatarken, geri karnının üstünde dönmeyi de öğrenmiş olacaktır.

6 AYLIK:

Bu ayda bebeğiniz ses tonlarını ayırt etmeğe bazı sesleri taklit etmeye başlayacaktır. Ağzıyla su kabarcıkları yaptığını fark edeceksiniz.

7 AYLIK:

Bebeğiniz, üst üste tekrarlayarak aynı sesleri telaffuz etmeye çalışacak ve kelimelere benzeyen anlaşılmaz şeyler söyleyecektir. Ufaklık, aktif bir şekilde emekleyecek, oyuncakları ve eşyaları kavrayarak sallayacak ve hatta dışarıdaki eşyaları üzerlerine vurarak zıplatacaktır.

8 AYLIK:

Bu ayda bebeğiniz kendi başına oturup yatabilecek, ayaklarının üstüne kalkıp yardım almadan tekrar yere inebilecektir. Ayrıca, bir ayağını diğerinin önüne koyarak yürümeye yeltendiğini de fark edebilirsiniz.

9 AYLIK:

Bebeğiniz artık heceleri tekrarlayabilecektir. Kenarlara tutunarak eşyaların arasında yürüyebilecektir.

10 AYLIK:

Bebeğiniz duyduğu kelimeleri tekrarlamaya çalışacaktır. İstendiği zaman bildiği bir oyuncağı getirebilecektir. Biberondan ya da bardaktan içerken şişeyi utmanıza yardım edecektir.

11AYLIK:

Bu ayda bebeğiniz ''ver'' gibi basit kelimeleri kullanmaya başlayabilir .Lego gibi oyuncaklarla oynamak isteyecektir ve bazı bebekler destek almadan ayaklarının üstünde durmaya bile başlayacaktır.

12 AYLIK:

Bu dönemde bebeğinizin kelime dağarcığı, aşağı yukarı 10 kelimeyi kapsayacak şekilde genişleyecektir. Ayrıca bebeğiniz yetişkinleri isimleriyle ayırt etmeye başlayacaktır.

GEBELİK DE PREEKLEMSİ

Preeklampsi Nedir?

Preeklampsi yalnızca hamilelik döneminde veya doğumdan kısa bir süre sonra oluşan çeşitli belirtileri tanımlar. Preeklampsi belirtileri şunlardır:

•Şişlik (ödem)

•İdrarda proteinüri

•Yüksek kan basıncı (hipertansiyon)

•Reflekslerde artış (hiper refleksi)

Spesifik olmayan diğer önemli belirtiler, kaburga kemiğinin altında sağ tarafta ağrı, noktalar görmek veya görmede diğer değişimlerdir. Bunların hepsi uyarıcı işaretlerdir. Özellikle hamilelik döneminiz sırasında yüksek kan basıncı saptanmışsa doktorunuzla irtibatı sıklaştırmalısınız. 

Preeklampsi, eklampsi gelişmesine neden olabilir. Eklampsi, preeklampsi olan kadınlarda nöbetlere veya konvülsiyonlara neden olabilir. Nöbetler, daha önceki epilepsi ya da kriz bozuklukları nedeniyle oluşmazlar. Hamile kadınların çoğunda şişlik görülür; bacaklardaki şişlik preeklampsiniz olduğu anlamına gelmez. Ayrıca preeklampsi olmadan da hamileyken hipertansiyon sorunu yaşamanız mümkündür. 
Preeklampsi ve eklampsiye neyin neden olduğu henüz bilinmemektedir. Çoğunlukla bir kadının ilk hamileliğinde ortaya çıkar. İlk bebeklerine hamile kalan 35 yaş üstü kadınlarda yüksek kan basıncı ya da preeklampsi daha çok görülür. Bazı araştırmacılar çalışan kadınlarda çalışmayanlara göre preeklampsinin daha fazla görüldüğüne inanırlar ve bu artışı iş stresine bağlarlar. Stresli bir iş ortamında çalışıyorsanız doktorunuzla bu konuyu görüşmelisiniz. 

Preeklampsinin Tedavisi
Preeklampsinin tedavisinde amaç eklampsiden (krizlerden) kaçınmaktır. Bu, hamilelik boyunca yakından takip edilmeniz ve her muayenede kan basıncınızın ölçülmesi gerektiği anlamına gelir. 

Kilo alımı preeklampsinin işareti veya kötüleştiğinin belirtisi olabilir. Preeklampsi, vücudun su tutmasını arttırdığı için kilo alımını etkiler. Herhangi bir belirti fark ederseniz doktorunuzun muayenehanesini arayın.

Preeklampsi tedavisi yatak istirahati ile başlar Yatak istirahati, böbreklerinizin çalışması ve rahime giden kan akışını arttırmak için en etkili yöntemdir. Sırt üstü değil, yan yatın. Bol su için. Su tutmanıza neden olabilecek tuzdan, tuzlu gıdalardan ve sodyum içeren gıdalardan uzak durun. Eskiden kullanılan diüretik ilaçlar günümüzde preeklampsi tedavisi için verilmemekte ve tavsiye edilmemektedir. 

Evde yatakta istirahat edemiyorsanız ya da belirtiler iyileşmiyorsa doktorunuz hastanede kalmanıza ya da bebeğinizi doğurmanıza karar verebilir. Böyle bir durumda bebek, sağlık durumu ve sizde kriz oluşmaması için dünyaya getirilir. 

Doğum süreci sırasında, preeklampsi magnezyum sülfat ile tedavi edilebilir. Doğum sırasında ve doğumdan sonra krizleri önlemek için damar yoluyla verilir. Yüksek kan basıncı antihipertansif ilaçlar ile tedavi edilebilir. Eklampsi kriz düzensizliklerinde kullanılan ilaçlara benzer ilaçlar ile tedavi edilir. 

EMZİRME DANIŞMANLIĞIM...

Anne sütü ve Emzirme ile ilgili oturumlar yapmaya başlayalı,kursuma katılan annelerimizin yanısıra email ve telefon yoluyla da ulaşan bir çok anne oldu. Ben de onlarla değişik deneyimlere sahip oluyorum.Hatta ev ziyareti bile yaptım. Buradan da sizlerle bunu paylaşmıştım.
Bana danısan annelerimizin çoğunda gördüğüm şey, endişe!!!

Yeni bir bebek dünyaya gelmek üzereyken ya da geldiğinde nasıl emzireceğim,sütüm yeterli mi? gibi düşünceler annelerin kafalarında dolaşıyor.Bu gibi durumlarda önceden bilgi sahibi olmak, başına neler gelecek ve bu durumlarda neler yapmalıyım? mı bilen annelerin işi bir parça daha kolay oluyor. 
Benim de Anne sütü Ve Emzirme ile ilgili kurs programımı hazırlamamdaki amaç da buydu. İyi ki böyle bir program hazırlamışım diyorum şimdi. Annelerle sadece konuşmak bile bazen yeterli olabiliyor. 

Emzirme ile ilgili hazırladığım el kitapçığında da bundan bahsettim. Benim verdiğim danışmanlıkla annelere kendilerine güvenmeyi, anne sütü vermek için olan isteklerinin ne kadar önemli olduğunu onlara farkettirmek.
Yaptığım ev ziyaretin de de telefonla konuştuğum annelerde de bunu gördüm.Tabii ki teknik bilgiler de çok önemli Bazen bebeği tutuşuna destek olmak bile yeterli olabiliyor.Ne kadar emmesi gerekir, sütüm yetiyor mu?anne sütümü nasıl arttırmalıyım? doğru bebeğim mememi aldı? gibi bir sürü sorunun cevabını bu oturumlarda paylaşıyoruz. Bu eğitimlerin doğum öncesindeki yararı anne bebeğini kucağına aldığında endişesi daha az oluyor. Eğitim aldım, ben bunu biliyorum diyor kendisine. Yani kendine güveniyor...

Lütfen kendinize inanın ve anne sütü vermek için istekli olun!!! Ondan sonra herşey en kısa sürede yoluna giracaktir.

Anne sütü ve Emzirme ile ilgili merak ettiklerinizi bana sorabilirsiniz. İster bloğuma yorum bırakın, isterseniz ertugrul.esra@gmail.com bana email atın...

29 Haziran 2012 Cuma

AÇEV'DEN "SEN BENİM BABAMSIN" KAMPANYASI





AÇEV 1996 yılından itibaren yürüttüğü Baba Destek Programı çerçevesinde, bu yıl Babalar Günü itibariyle yeni bir kampanya başlattı.

“Sen Benim Babamsın”




AÇEV tarafından yaygın bir şekilde Türkiye’nin 41 ilinde uygulanan Baba Destek Programı babaya destek vererek çocuğun çok yönlü gelişimine katkıda bulunmayı hedefleyen bir yetişkin eğitim programı olarak uygulanıyor. Programın amacıbabalara destek vererek demokratik bir aile ortamının yaratılması ve bu sayede çocukların var olan kapasitelerini en üst düzeyde gerçekleştirmelerini sağlamak. Milli Eğitim Bakanlığı, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Temel Eğitim Genel Müdürlüğü işbirliğinde ilköğretim okullarında, halk eğitim merkezlerinde, katılımcı ve yüz yüze eğitim teknikleri kullanılarak uygulanan Baba Destek Programıyla bugüne kadar1.753 baba kursunda 43.638 baba çocuk ikilisine ulaşıldı. 
Babalar Günü’nde 




“Sen Benim Babamsın” Kampanyası AÇEV Baba Destek Programı kapsamında, Babalar Günü itibariyle yeni bir kampanya başlattı “Sen Benim Babamsın” kampanyası, uluslararası platformlarda çeşitli kurumlar tarafından yürütülen bir babalık kampanyası olan Men Care model alınarak planlandı. Kampanya kapsamında çocuklar babalarına; “Benim tanıdığım en güçlü adamsın”, “Benim oyun arkadaşımsın”, “Bana sıkı sıkı sarılırsın”, “Beni incitmezsin”, “Beni can kulağıyla dinlersin” gibi çeşitli mesajlar iletiyorlar. “Sen Benim Babamsın” kampanyasındaBabalığın önemi ve babaların çocuğun hayatındaki ve aile içindeki rolü” konusunda bilinçlendirme yapmak amaçlanıyor. Kampanya ile ayrıca erkeklerin demokratik, sorumlu ve şiddetsiz babalar olmalarını teşvik etmek, babayı çocukla ilgili sorumluluk alma konusunda teşvik etmek ve bu yolla toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemek hedefleniyor. Tüm bunları destekleyen bir eğitim programı olan AÇEV’in Baba Destek Programı’na ulaşmak isterseniz siz de AÇEV’e başvuruda bulunarak programın nerelerde uygulandığını öğrenebilir, programlarımıza katılabilirsiniz. Ayrıca, facebook sayfamızdan kampanyayı yangınlaştırmamıza destek olabilirsiniz. 
facebook.com/annecocukegitimvakfi

Video izlemek isterseniz:  http://www.youtube.com/watch?v=-659QgNGYpI&list=UUknrine7khh3jBWiushNOpw&index=1&feature=plcp 

28 Haziran 2012 Perşembe

BEBEKEŞYA KATKILARIYLA DOĞUM SONRASI BEBEK EĞİTİMİ




Keyifli ve heyecanlı bir dönemin başındayken merak ettiğiniz ve belki biraz endişelendiğiniz şeyler olabilir. Gebelik, doğum ve en sonunda ulaştığınız bebek.. Bunlar bir anne ve baba adayının hayatında dönüm noktalarıdır. Biz bu dönüm noktanızın en iyi şekilde olması için sizlere destek vermeye çalışıyoruz..
Bu eğitimdeki amaç, bebeğiniz dünyaya geldikten sonra evde ki düzeni kolayca kurabilmenize yardımcı olabilmektir.
Doğum öncesinde nasıl doğum planı yapıyor ve ona göre hareket etmeye çalışıyorsak, evdeki ilk günler içinde bu tip bir plan yapmanın yararlı olacağını düşünüp, bu eğitim programını hazırladık.


Bu eğitim programın da ;

***Anne sütü ve Emzirme,

***Bebek Bakımı

-göbek bakımı,
-yeni doğan sarılığı,-bebeğin altının değiştirilmesi,
 -bebeği  tutuma ve taşıma,
-bebeği  giydirme,
-yenidoğan refleksleri,
-bebeğin yıkanması,
-bebeğin gazının çıkarılması,
-bebek için rahatlatma masajı,
-bebeğin aşıları,
-bebeğin uyku düzeni,
-bebeğin tırnaklarının kesilmesi ve bakımı,
-bebeğin ağlaması ve onu sakinleştirmenin püf noktaları

***Lohusalık 

ana başlıkları altında olacaktır.
Bu eğitimin sonunda elinizde bir planınız oluşmuş olacak. Bebeğinizi nasıl besleyeceksiniz?, Size destek olacak ürünler nelerdir?, bebeğinizi nasıl yıkayacak, altını nasıl temizleyeceksiniz?  Kimler ilk günlerde size nasıl destek verebilir? Gibi konuları netleştirmiş olacaksınız. Bunun yanı sıra bebeğiniz için gerçekten neler almalısınız? Bunu da netleştirmiş olacağız..

Eğer sizde bu eğitimimize katılmak isterseniz; ertugrul.esra@gmail.com  email atabilirsiniz.

www.bebekesya.com hakkında detaylı bilgi için tıklamanız yeterli...

Eğitim yerimiz: Kabataş ‘dadır.
Adresi: Ömer Avni Mah. İnebolu Sok. No: 37
34427 Kabataş - Beyoğlu / İstanbul 
Ücreti: 50 TL..

ANNE SÜTÜYLE BESLENEN BEBEKTE GAZ SANCISI OLUR MU?

Kolik bir başka deyişle ''İnfantil Kolik ''sağlıklı pek çok bebekte hayatın ilk üç ayı içinde sıklıkla görülen bir durumdur.

Bebek öğleden sonra özellikle de akşam üzerine doğru huzursuzlaşır. Akşamın ilk saatlerinde ise bu huzursuzluk yerine ağlamaya bırakır.Gece yarısına kadar devam eden bu sıkıntılı durum, bebeğin geç saatlerde uyumasıyla sona erer.Bu sırada bebek sıklıkla ayaklarını karnına çekerek gaz çıkarır ve bu dönemlerde yüzü kızarır, ağlamasının şiddeti artar. Bu tablo, bebeğin ani ve şiddetli karın ağrısı çektiğini düşündür.
Bu sıkıntılı durumla ilgili bilimsel çalışmalar da, koliğin nedeni olabileceği düşünülen faktörlerden biri olan beslenme şekli üzerinde çok çalışılmıştır. Pek çok çalışmada anne sütü ile beslenen bebeklerde infartil koliğin inek sütü veya biberon maması ile beslenen bebeklere oranla daha az görüldüğü belirlenmiştir.Ancak bu hiç görülmediği anlamına gelmez.Ayrıca ''infantil kolik''görülme sıklığı ile anne sütü ve diğer beslenme şekilleri arasında fark olmadığını savunan çalışmalar vardır.
Bu bilgiler ışığı altında bebeğin anne sütü aldığı dönemde infantil kolik tanısı alması şaşırtıcı değildir.

26 Haziran 2012 Salı

Bu yazın en çok okunacak dergisi “Huggies Little Swimmers Summer Mag” Kapak Bebeğini Arıyor!


Huggies Little Swimmers.jpg

Huggies Little Swimmers bu yaza özel fotoğraflardan oluşan bir dergi hazırlıyor. Ve derginin yıldızları Facebook sayfasında yapılacak bir oylamayla belirleniyor. Siz de 30 Temmuz’a kadar, bebeğinizin fotoğrafını Huggies Türkiye Facebook sayfasındaki “Little Swimmers Summer Mag” uygulamasına yükleyin, “Bebeğim ve Biz” dergisinin kapağında ya da içerisinde basılacak olan “Summer Mag”de, sizin bebeğiniz yer alsın.

Yaz mevsiminin tadını çıkaran bebeklerin keyfine diyecek yok. Kimi sudan çıkmıyor, kimi kumdan kale yapıyor, kimi gölgede dinleniyor ya da güneş banyosunun keyfine varıyor. Ve en renkli fotoğraflar hep bu anlarda çekiliyor. Huggies Little Swimmers bu fotoğraflarıLittle Swimmers Summer Mag dergisinde biraraya getiriyor. Bebek dünyasından en yeni haberleri, bebek jimnastiği, modası, bakım önerileri ve dahasını içerecek “Huggies Little Swimmers Summer Mag”de ve hatta kapağında bebeğinizin yer alması için Facebook’ta Huggies Türkiye sayfasındaki “Little Swimmers Summer Mag” yarışmasına katılmanız yeterli. “Huggies Little Swimmers Summer Mag” yıllarca saklanacak harika bir 2012 yaz dergisi olacak.

30 Temmuz’a kadar Facebook’taki Huggies Türkiye “Little Swimmers Summer Mag” uygulamasına fotoğraf yükleyerek, bebeğinizin fotoğrafının basılacak dergide yer alma şansını yakalayabilirsiniz. Uygulamada tam 8 farklı kategori var; sudan çıkmayanlar; plajın en yakışıklısı; plajın en güzeli; kumdan kale yapanlar; gölgede takılanlar; gözlüksüz çıkmayanlar; şapkasız çıkmayanlar ve güneş banyosu yapanlar.

Facebook’a yüklenen yaz konseptli fotoğraflar derginin farklı kategorilerdeki sayfalarına yerleştirilmiş şekilde paylaşılarak beğenileri toplayacak. En fazla beğenilen fotoğraf o kategorinin birincisi olacak ve derginin içerisinde yer alacakÖzel jüri tarafından seçilecek bir fotoğraf ise “Little Swimmers Summer Mag”in kapağını süsleyecek.  Yapılacak olan oylamalara göre ayrıca, her hafta en çok oy alan 10 kullanıcı Huggies Little Swimmers Mayo Bebek Bezi kazanacak.

Huggies Little Swimmers, yaz boyunca annelerin yardımcısı, bebeklerin suda arkadaşı. Suyu geçirmeyen dış yüzeyi ve özel yapısı ile normal bebek bezleri gibi ıslandığında şişmeyen, koruyucu bariyerleri ile sızdırmayan Huggies Little Swimmers bu yaza da imzasını atıyor… Huggies Little Swimmers’ın 7 kg’dan büyük bebekler için 3 ayrı boyu var.


25 Haziran 2012 Pazartesi

BİREYSEL EMZİRME DANIŞMANLIĞI

Yaklaşık 6 aydır, Doğuma hazırlık eğitimlerimin dışında Anne sütü ve Emzirme seminerleri vermeye başladım. Bu eğitimlerle beraber e-mail ya da telefonla da bir çok anne adayı ve anne ile konuştum.
Emzirme olayı anne olmadan önce hayal ettiği gibi olamıyor bazen. Siz yeni anne olunca ,yeni hayata başlamış oluyorsunuz. Bu hayatı düzene koymak bir süre alıyor.

Bu düzende sanırım en önemli konu bebeğimizi doyurabilmek, anne sütü verebilmek, emzirmek..
Birçok annenin bu konuda endişeleri oluyor.Genelde doğum öncesinde ne yapacaklarını, doğum sonrasında ise sütüm yetecek mi kaygıları içine giriyorlar.
Bu dönemde ben sizlere yardımcı olmaya talibim:))
Eğer yeni bir bebeğiniz olacak, onu nasıl besleyeceğim, evdeki ilk günleri nasıl düzene sokacağım?, bebeğim için neler almalıyım? diyorsanız fakat çalışıyor ve vaktinizde yoksa, bu eğitimi sizin istediğiniz bir yerde ve birebir yapabiliriz..

Ya da bebeğiniz doğdu ve evde bir düzen oturtamıyorsunuz? Emziriyorum ama... gibi endişeleriniz varsa, evinizde , sizin ortamınızda size destek olabilirim..
Bunlar için yapabileceğiniz tek şey bana e-mail atmak.. Sizle konuşup, gerekirse e-maille gerekirse yüz-yüze konuşarak hayatınız kolaylaştıracak ipuçlarını paylaşıyorum..

E-mail adresim: ertugrul.esra@gmail.com

Size bir e-mail kadar yakınım:)))

Bebek şampuanının göz yakmaması yetmez




JOHNSON’S® BABY
ANNE VE BABALARI GÜVENLİ ÜRÜN KONUSUNDA UYARIYOR !
Tüm dünyada anneler ve doktorların, güvenle kullandıkları Johnson’s® baby Şampuan, bebeklerde ve çocuklarda güvenli ürün kullanımı konusuna dikkat çekiyor. Güvenli bebek şampuanının göz yakmayan özelliğinin yanısıra, 26 alerjen parfüm, paraben ve alkol de içermemesigerektiğini anne ve babalara duyuruyor.
Pediatrik Dermatoloji Derneği’nin önerdiği Johnson’s® baby Şampuan, Avrupa Birliği’nin araştırmaları sonucunda alerjen olarak belirlediği,26 alerjen parfüm, paraben ve alkol de içermiyor; pH değeri bebeğin cildine uygun ve Gerçek Göz Yakmayan® güvenli formülü ile bebek cildini koruyor.


Johnson’s® baby Şampuan, hem anne, hem de doktor olan çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı ile ebeveynlere seslendiği yeni reklam kampanyasında, Avrupa Birliği’nin etiketlenmesini zorunlu kıldığı 26 parfüm alerjeni ile ilgili aileleri uyarıyor ve formülünün güvenilirliğini bir kez daha tüketicisine kanıtlıyor. 
Johnson&Johnson Global Bilimsel Araştırmalar Direktörü David Mays “Johnson&Johnson Tüketici Grubu, 1894 yılından bu yana anne ve babalara, bebekleri ve çocukları için güvenli ve etkili ürünler sunuyor.  Üretim aşamasında anne ve babaların bize gösterdiği güvene değer veriyor ve ürünlerimizdeki her madde için yüksek kalite standartları ile testler ve değerlendirmeler yapıyoruz.  Bunun sonucu olarak, biz Johnson’s® baby Şampuan’da, alerjiye neden olabilecek 26 parfüm, alkol ve paraben kullanmıyoruz.  Bunu da birkez daha tüketicilerimize, yeni kampanyamızla yıl boyunca duyuracağız” dedi.
David Mays ayrıca, Johnson’s® baby Şampuan’ın dünya çapında en çok satılan bebek şampuanı olma başarısının nedenini“Başarımızın arkasındaki neden sadece bebekler için en hassas ve yenilikçi ürünleri sunmamızın ötesinde; bilim insanlarımızın bebek cildiyle ilgili sürekli olarak yaptıkları bilimsel araştırmalar ve buluşlardır.  Araştırmacılarımız bugüne kadar, 130’u aşkın bilimsel makale, 65’i aşkın yayın ve dünyanın her köşesinde binlerce sunuma imza attılar” diyerek açıkladı.
Johnson’s® baby Şampuan’ın kullanmadığı ve alerjiye neden olabilen 26 parfüm, Avrupa Birliği yönetmeliğince alerjen olarak nitelendirilmiş ve ürünler üzerindeki etiketlerde belirtilmesi zorunlu kılınmıştır.  Bu karar, Almanya’da Göttingen Üniversitesi, IMBE, Erlangen-Nünberg Üniversitesi, Klinikum Dortmund akademisyenleri işbirliği ile gerçekleştirilen araştırma sonucu, hergün kullandığımız ürünlerin içinde bulunan bazı parfümlerin alerjiye neden olduğunun kanıtlanması üzerine alınmıştır.   



Johnson’s® baby Şampuan’da bulunmayan ve anne babaların ürün etiketlerinde dikkat etmesi gereken alerjenler şunlardır:
Alerjen Koku Bileşenleri
  • Amyl  cinnamic alcohol
  • Anisyl alcohol
  • Benzyl  salicylate
  • Benzyl alcohol
  • Benzyl benzoate
  • Benzyl cinnamate 
  • Cinnamic alcohol
  • Cinnamic aldehyde
  • Citral
  • Citronellol
  • Coumarin
  • Eugenol
  • Farnesol
  • Geraniol
  • HMPCC
  • Hydroxycitronellal
  • Isoeugenol
  • Lilial
  • Limonene
  • Linalool
  • Methylheptin carbonate
  • Oak moss abs
  • Tree moss abs
  • α- Amyl cinnamic aldehyde
  • α- Hexyl  cinnamic aldehyde 
  • γ-Methylionon

22 Haziran 2012 Cuma

29-30 aylık çocukların gelişim özellikleri..



1. Çocuğun kas gücünün gelişmesiyle birlikte hareketlerindeki denge ve uyum çok daha iyi hale gelmektedir. Çok enerjiktir ve bu enerjik halinden dolayı da oldukça hareketlidir.
Altuğ da o kadar çok hareketli ki:) Yaşı demek ki !!!!
2. Zihinsel becerileri de genel gelişimine paralel olarak gelişmeye devam etmektedir. Yaptığı fiziksel aktiviteler ve zihinsel aktiviteler onun zihin gelişimine katkıda bulunmaktadır. Fiziksel gelişimi önemli bir yer tutar. Dolayısıyla fiziksel gelişimini artıracak, kas gücünü daha da geliştirecek aktivitelere yönlenmesi faydalı olacaktır. Mesela koşması, topa vurması, tırmanması, bisiklete binmesi v.b. şeyler onun gelişimini olumlu etkileyecektir.
Bisiklet, scooter çok sevdikleri. Top oynamaktan pek anlamasa da bisiklet konusunda yarış yapabilecek kadar iyi. Biz 1 yaşından beri Altuğ İçin pedalsız bisiklet aldık.. O kadar güzel kullanıyor ki.. Şimdi geçenlere de Unnado'nun bir kampanyasıyla yaşına uygun olanını sipariş ettik. Dört gözle bekliyoruz..deneyimlerini daha sonra paylaşırım sizlerle..
3. Özellikle bu dönemlerde daha hareketli bir yaşam sürmesi önemlidir. Mesela dışarı çıkarken onu bebek arabasına bindirmek yerine yürümesini sağlamak onun için de fiziksel bir egzersiz olacaktır. Çocuğu tembel ve hareketsiz bir yaşama alıştırmamak gerekir.
Yurutme işine gerçekten de dikkat ediyoruz. Arabadan çok kucak istiyor bizim koca bebek:)))
4. Çocuğun sosyal becerileri gelişmektedir. Artık kendine göre bir arkadaş grubu vardır. Bazı arkadaşlarını diğerlerinden daha çok sevebilir. Kendine göre bir hoşuna gidenler listesi oluşturmuştur. Mesela en sevdiği yemekler, oyunlar çizgi filmler listesi gibi… Bu onun kendine göre bir kişilik yapısı ve düşünce sistemi geliştirmeye başladığını da gösterebilir. 
Callio , keleoğlan sevdiği çizgi filmler. Bunun dışında babası yakın dönemde Sünger Boo'u öğretti. Onu seviyor: Robotları da seviyor. Arçelik reklamıyla öğrendi. En kısa sürede ona bir robot almaka istiyorum..Küçükken vardı ama bozuk:(((yeni bir tane almam gerek küçük beyfendiye..
5. Artık çocuğunuz başlı başına bir bireydir. Kendi duyguları vardır. Ona her istediğinizi yaptıramazsınız, ona her istediğinizi yediremezsiniz. Onun kendi beğenileri ve hoşnutsuzlukları vardır. Onlara saygı göstermenizi beklemektedir. Çünkü artık o duygularını keşfetmeye başlamıştır. Çocuğun duygularına önem ve değer vermeniz onun da bu şekilde davranmasına yardımcı olacaktır. Kendisine saygı gösterilen ve empati duyulan bir çocuk başka insanlara karşı daha saygılı ve empati dolu olacaktır.
Mutlaka giydirirken, yedirirken Altuğ'a sorruyorum. Ama direkt sormadan brşey yapmaya kalktığımda çoğu zaman sorun çıkarıyor. Özellikle yemek konusunda..Onun için bu konuya dikkat ediyorum, doğrusu
6. Çocuğunuzun zihinsel gelişiminden diğer başka şeyler de etkilenecektir. Bunlardan birisi de dil gelişimidir. Tabi dil gelişiminde anne ve baba tutumlarının da etkisi vardır. Dolayısıyla zihinsel gelişiminin bu hızlı evrelerinde dil gelişimi için onunla bol bol sohbet etmek, onu dinlemek, onu konuşmaya teşvik etmek faydalı sonuçlar doğuracaktır. 
Gerçekten konuşmak , sohbet etmek çok etkili. Bizde babasıyla bol bol sohbet ediyoruz. Benim dışında herkes her söylediğini çok anlamasa da onu zorlamadan konusuyoruz. Özellikle kitap okumak ve ardından ona kitabı anlattırmak dil gelişimde çok işe yaradığını düşünüyorum.
7. Bu dönemlerde çocukların somut öğrenme becerileri daha gelişmiştir. Yani onun öğrenme süreci somut olaylara ve nesnelere daha çok odaklıdır. Bundan dolayı çocuğa bir şey öğretirken onu göstermek ve aynı zamanda açıklamalarda bulunmak daha etkili olacaktır.  Tabi bu arada onun soyut düşünme becerileri de gelişmeye devam etmektedir.
8. Çocuğun zihinsel becerilerinin gelişmesiyle beraber kavram gelişimi de ilerler. Hatta renklerin bile isimlerini bilebilir. Nesnelerin ne işe yaradıklarını bilir.

Nesnelerin ne işe yaradığını biliyor. renklerden pembeye karşı bir zaafı var. Öne herşeye pembe diyor.. Sonra ise gerçek rengi söylüyor oğluşum.. Her ay ne öğreteceğimi karar verip, onun üstünde çalışmaya çalışıyoruz. Sayıları sayıyoruz ve renkler hakkında konuşuyoruz. 1-10 arasındaki sayıları kısmen öğrendi. Biraz daha üstünde durmak gerek.. renkleri de biliyor fakat ne değiliz henüz
9. Artık ellerini daha iyi kullandığı için bir resme bakarak onu çizmeye çalışabilir.
En sevdiği Kalp yapmak:)))
10. Daha da güçlendiği ve dengesini daha da geliştirdiği için tek ayağı üzerinde kısa süreyle durabilir ve iki ayağıyla zıplayabilir.
zıp zıp böcüğü bu aralar. Her geçen gün zıplama konusunda ihtisas yapıyor oğluşum:))